Tendinte pe piata muncii in vremea pandemiei

Cariera

Nu mai este niciun secret ca pandemia de Covid 19 care a afectat intreaga lume a schimbat cate ceva si pe piata muncii din Romania. Aflati la doar 3 luni de prezenta a virusului printre noi si a masurilor de protectie speciale, ne vedem nevoiti sa observam si sa acceptam cateva shimbari serioase pe piata muncii. Daca pana acum guvernul a incercat sa ofere o minima protectie angajatilor afectati, ar fi bine sa ne pregatim si noi pentru schimbarile care vor urma, mai ales ca tot mai multa lume vorbeste de o evolutie in valuri a virusului, deci masurile speciale nu se vor elimina definitiv in curand.Cine pierde si cine castiga pe piata muncii

Pana acum sectoarele cele mai afectate au fost cele din HORECA, magazine si prestatorii se servicii, masurile de distantare sociala si protectie impotriva raspandirii virusului, facand ca aceste afaceri sa fie inchise, si prin urmare sute de mii de angajati sa se trezeasca in somaj tehnic, platit de stat pe perioada starii de urgenta.

Firmele cele mai flexibile sau orientat rapid catre mediul online, putand astfel livra mancare acasa sau la birou, la fel si cu magazinele care iti permit sa cumperi online diverse produse. Deci vanzatorii din magazine sau ospatarii din restaurante, ar trebui sa se gandesca serios pe termen lung daca nu ar fi oportuna o schimbare in cariera. Asta nu inseamna ca vor disparea cu totul magazinele fizice sau restaurantele, insa nici asa de multe ca inainte nu vor mai fi. Acum insa poate fi nevoie de mai multi specialisti in marketin online sau persoane care sa lucreze in depozite, sau la firmele care fac cumparaturi online si ti le livreaza acasa.

Munca de acasa in vremea pandemiei  

Foarte multe companii au experimentat lucrul de acasa al angajatilor. Daca pentru companiile de tehnologie aceasta era pusa in practica partial de ceva vreme, acum a fost randul si altor firme sa se adapteze si sa se pregateasca rapid pentru munca de acasa. Pentru angajati asta este o provocare importanta, iti trebuie de la un spatiu de lucru dedicat, organizare si motivare pentru a fi eficient. Desi poate parea situatia ideala sa muncesti de acasa sau de pe plaja, ca sa fi performant si implicat in meseriat ta, ai nevoie de noi obiceiuri si abilitati de oranizare si gestionare a timpului.

S-ar putea sa ai nevoie si sa iti amenajezi un birou la tine acasa, fie intr-un colt al dormitorului pentru a avea liniste sau daca locuiesti la casa, iti poti amenaja o camera special pentru asta. Munca de acasa va deveni ceva normal pentru multi dintre angajati. Gasesti pe internet oferta foarte bune la mobilier si scaune de birou.Desi a fost in prima linie a luptei impotriva virusului, sectorul medical va trebui sa se readapteze si el, de la spitale moderne si bine echipate, la personal bine pregatit pentru diverse situatii. Criza actuala de personal din spitalele romanesti s-a facut simtita si mai mult in aceste vremuri dificile, deci acesta este un domeniu in care nevoia de personal o sa fie foarte mare pe viitor (atat in Romania cat si in intreaga lume).

Cauta pe internet cele mai bune oferte de locuri de munca daca esti in cautarea unui job nou sau mai bine platit.

Dar cum nimeni nu stie ce va urma pe termen scurt, cel mai bine este sa fim pregatiti sa ne reorientam rapid, sa avem diverse abilitati si cunostinte, care sa ne faca angajabili in diverse domenii. Si mai ales nu uitati ca atitudinea conteaza mai mult decat aptitudinea.

Te-ar putea interesa si 5 sfaturi utile despre cum sa aplici la un job in strainanate!