Relatia de cuplu – un parteneriat strategic

Relatii

Relatiile de cuplu sunt cele mai profunde si de durata relatii, dupa cele de familie, adica parinti- copii. Spre deosebire insa de relatiile de sange, unde nu poti tu sa iti alegi familia in care sa te nasti, relatiile de cuplu iau nastere prin acceptarea reciproca a partenerilor. Cuplul se naste prin legatura emotionala intre parteneri. Sau cel putin acesta este modul ideal.

Eu vad relatiile de cuplu ca pe un parteneriat strategic. Un parteneriat pe termen lung, din care fiecare, atat femeia cat si barbatul, sa castige.Un parteneriat in care cei implicati se sustin reciproc, se respecta si se ajuta.

Hai sa luam un caz ipotetic…..o poveste, de prea multe ori….reala:

Doi oameni se intalnesc, se plac, petrec ceva timp impreuna dupa care isi dau seama ca se iubiesc. Nu se cunosc inca prea bine insa iubirea este mare si decid sa se casatoreasca. O decizie luata doar cu inima, o decizie de moment….

Timpul trece, iubirea se transforma si lasa loc mai mult mintii retionale, care incepe sa observe diferentele dintre cei doi:

 • Provin din medii diferite iar modelul familial ( cel invatat de la parinti) difera semnificativ. Iar ei nu sunt independenti inca de harti mentale stabilite de familia initiala.
 • Au imagini diferite despre ce inseamna o familie si impartirea rolurilor in gospodarie.
 • Fiecare are job-ul si cariera lui, banii lui…. insa au stiluri diferite de a gestiona banii.
 • Unul vrea sa se dezvolte din punct de vedere profesional, celalalt nu. Iar asta duce la piedici puse partenerului care vrea „schimbarea”.
 • Cei doi isi dau seama ca nu s-au casatorit cu persoana cu care au ajuns sa locuiasca acum…..
Curs online Comunicare Asertiva

Si lista poate continua. Asa avem o imagine cu situatii frecvente care produc certuri si chiar rupturi de relatii.

Intrebarea este CUM pot face cei doi, ca relatia lor de cuplu sa fie armonioasa, si sa fie o oaza de echilibru in viata lor. Cum relatia care pare disfunctionala, poate ajunge un parteneriat strategic? Eu cred ca prin dezvoltarea personala a fiecarui partener!

O relatie de cuplu, ca sa functioneze pe termen lung, sa evolueze intr-un mod pozitiv si natural, trebuie sa se bazeze inca de la inceput pe niste piloni stabili si ….rationali. Iubirea este frumoasa, este esentiala pentru orice om, dar insuficienta pentru relatii bune pe termen lung. Pentru ca oamenii se schimba, mediul se schimba si iubirea se schimba….

Iubirea sau atractia face ca doi oameni sa se apropie, sa petreaca timp impreuna. Timpul petrecut impreuna, pe langa momentele frumoase, ar fi bine sa-l folosim si pentru a ne cunoaste cat mai bine partenerul. Totusi, ca sa poti cunoaste pe cineva, trebuie sa te cunosti mai intai pe tine insuti.

Abia cand stii tu cine esti, ce asteptari ai de la o personala si de la o relatie, abia atunci poti sa iti faci o idee si despre partener. Altfel…. iei deciziile doar la nivel emotional. Si asta nu ar fi neaparat rau, daca a-ti putea invata impreuna, din mers, sa va adaptati, sa evoluati impreuna, sa construiti pas cu pas relatia voastra. Iar lucrul asta este posibil in masura in care, amandoi, sunteti orientati spre dezvoltarea personala.

Cum stii ca iubitul tau poate fi un partener de viata pentru totdeauna? Va provoc sa priviti relatia in care va aflati din acest unghi si sa va raspundeti la intrebarile:

 • Sotul/ Sotia mea imi este un partener bun de viata?
 • Ma pot baza pe el/ ea ?
 • Are incredere in mine?
 • Ma respecta si ma sustine in tot ceea ce imi doresc?
 • Imi ofera iubirea de care am nevoie?
 • Comunicam deschis si asertiv, astfel incat sa gasim impreuna cea mai buna solutie la discutiile care apar in cuplu?
 • Avem aceleasi obiective pe termen mediu si lung?
 • Am evoluat impreuna, si fiecare in parte, de cand ne-am cunoscut?

Nu sunt experta in relatii de cuplu, am insa o relatie de 10 ani cu iubitul meu, cu tatal copilului meu. Si am un partener de nadejde atat acasa cat si in afacerea noastra. Iar asta doar pentru ca amandoi suntem orientati spre dezvoltare personala, ne cunoastem bine unul pe celalalt si avem planuri mari de viitor, intotdeauna creionate in 2,3,4 ….in functie de cum a evoluat familia noastra.

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala