Cum sa sprijinim micile afaceri in si dupa pandemie

Idei

Pandemia produsa de virusul Covid 19 a inceput sa afecteze serios micile afaceri romanesti. Vedem deja ca se inchid afaceri, oameni care sunt trimisi in somaj sau direct dati afara, leul care scade, banci care amana plata ratelor si multe alte efecte negative asupra economiei romanesti dar si globale.

Momentan toata atentia celor ce ne conduc dar si a fiecarui cetatean este pe situatia bolnavilor, a spitalelor (care nu au cele necesare sau sunt insuficiente) a masurilor de precautie ca sa nu ajungem in situatia grava ca a unor tari precum Italia sau Spania (care chiar daca sunt cu un sistem medical net superior noua au mii de cazuri de infestare si de decese). Insa odata ce pandemia va trece vom vedea cu totii efectele grave pe care le-a lasat asupra economiei.Daca acum s-au inchis sau si-au suspendat nevoit activitatea hoteluri si pensiuni, restaurante, saloane de infrumusetare sau sali de sport, firme de organizare evenimente sau de transport, agentii de turism sau alte firme ce ofera servicii, cu cat pandemia va dura mai mult si ne va tine izolati in casa sau in interiorul granitelor cu atat se vor vedea efectele negative si asupra altor afaceri, de la marii producatori auto ce inchid temporar fabricile pana la otelarii sau rafinarii si banci. Cu cat mai multi oameni isi vor pierde locul de munca cu atat mai multe afaceri vor fi afectate, si trebuie sa ne asteptam ca dupa pandemia de gripa sa urmeze recesiunea economica.

Dupa ce viata isi reintra in normal, de efortul si implicarea fiecaruia dintre noi va depinde de cat de repede ne vom recupera economic si ne vom continua dezvoltarea.

Ce putem face ca sa sustinem afacerile romanesti, sustinandu-ne implicit pe noi si statul roman?

Cumparam produse romanesti, de la micii producatori locali, in felul acesta ajutam la crearea de noi locuri de munca, precum si la dezvoltarea capacitatilor de productie autohtone, reducand dependenta de importuri (vedem acum efectele nocive ale lipsei de productie interna si concentrarea doar pe importuri).

Muncim cu constiinciozitate si asumare. Acum mai mult ca niciodata economia romaneasca are nevoie de oameni muncitori, productivi, eficienti, implicati. Pana la urma afacerile sunt facute de oameni, pentru oameni. Asadar fiecare are responsabilitatea lucrului bine facut daca vrem sa ne fie bine.

Ne petrecem vacantele in tara, ajutand astfel hotelurile si pensiunile sa treaca peste socul intreruperii activitatii (vezi si oferta de cazare la Sibiu  sau cazare in Iasi). Indiferent ca este vorba de vacanta de vara sau de simple city break-uri la munte, alegeti locatii din tara. Este o dovada de responsabilitate si compasiune daca anul acesta nu plecam pe afara si lasam banii in tara.

Ne platim corect taxele si impozitele, ajutand astfel statul sa faca investitii, sa ii protejeze pe cei fara ajutor. Cheltuim intelept, investim in noi si in afacerile locale, ne focusam pe a castiga bani intr-un mod sustenabil.

Citeste si Cum ne pastram sanatatea fizica si psihica in vremea Covid-19