De cand cu pandemia de Coronavirus, limitele intre timpul dedicat muncii si timpul dedicat familiei s-au estompat si mai mult. Daca ai lucrat sau inca lucrezi de acasa ai avantajul de a avea programult mai flexibil insa acest lucru nu este neaparat unul bun, daca nu stii cum sa te organizezi eficient si cum sa pui limite sanatoase.
Cu totii ne dorim sa traim echilibrat si sa imbinam optim cariera cu viata de familie si relatiile sociale. Ideal este ca cele 24 de ore din zi sa fie impartite in mod optim in 8 ore de munca, 8 ore de somn si 8 ore pentru tine, pentru familie, pentru activitati recreative si administrative (cumparaturi, mancare, curat in casa, etc).
Din pacate acest echilibru este precar si aproape imposbil de obtinut. Si asta pentru ca munca ne solicitata de multe ori 9- 10 ore zilnic (aici incluzand pauza de masa si transportul). Cand ai copii lucrurile se complica si mai mult pentru ca avem de facut si mai multe activitati casnice decat intr-o familie fara copii.
In acest articol iti oferim cateva idei despre cum poti optimiza programul astfel incat sa gasesti si sa pastrezi mai usor echilibrul intre cariera si familie.
Identifica care sunt valorile personale si ce este cel mai important pentru tine an de an.
Poate ca la 25 de ani prioritar este sa iti dezvolti cariera si sa inveti cat mai multe despre meseria ta. Daca focusul este pe zona profesionala poti aloca linistit 10 ore zilnic pentru acest lucru. Daca ai 35 de ani si un copil mic, poate ca ai deja alte valori. Daca familia este pe primul loc si iti permiti din punct de vedere financiar, atunci poti chiar sa faci o cerere de demisie pentru a te dedica familiei. Daca mentii cariera pe primul loc, poti solicita stimulentul de insertie si sa revii la job la cateva luni dupa nastere.
Actioneaza in armonie cu valorile personale.
Fa mai mult din ceea ce este important pentru tine! Da, poti sa lucrezi part-time sau sa iti schimbi job-ul cu unul mai aproape de casa. Sau poti sa integrezi activitatile recreative in meseria pe care o alegi. Sunt oameni care se bucura si se relaxeaza facandu-mi meseria si castigand bani din asta. Ei sunt norocosii care se bucura de acest echilibru.
Cauta ajutor pentru acele activitati care nu iti plac si care iti solicita foarte mult timp.
De exemplu poti apela la cineva care sa te ajute cu curatenia in casa sau poti ruga bunicii sa duca si sa aduca copilul de la scoala. Nu te incapatana sa le faci singur pe toate! Mai devreme sau mai tarziu vei ajunge la burn-out.
Invata sa spui nu!
Pune limite atat la job cat si in relatie cu cei dragi. Cand ti se cere sa stai peste program spune nu. Cand un vecin te solicita pentru o sedinta la bloc, spune nu. Cand oricine sau orice pare ca iti “fura timp” invata sa refuzi elegant. Gandeste-te ca un nu spus intr-o parte, inseamna un DA pentru tine sau pentru familia ta.
Ia-ti zile libere, pleaca in vacanta…
Ia-ti zile libere, pleaca in vacanta, dezvolta hobby-uri care sa te relaxeze si sa iti ofere sentimentul de bine si control asupra propriei vieti. Este esential ca zilele de weekend sa le pastram doar pentru relaxare si conectare cu familia si prietenii. Un hobby te ajuta sa iti dezvolti creativitatea si sa te conectezi cu propria persoana. Poti alege sa citesti, sa pictezi sau sa faci sport! Important este sa faci saptamanal ceva pentru a-ti hrani sufletul.
Acestea sunt doar cateva lucruri pe care le poti face pentru a trai in echilibru, pentru a fi bine cu tine si cu cei din jur.
Dezvoltarea personala si profesionala te va ajuta sa muncesti mai productiv si pentru mai multi bani, sa ai relatii armonioase si sa te bucuri de ce esti si ce ai!
Poti gasi si poti pastra echilibrul in viata insa il vei vedea la exterior abia dupa ce gasesti echilibrul in interiorul tau!
Succes!
Daniela Irimia, trainer & coach, autor de carti