Ce echipament de protectie trebuie sa folosesti in timpul sudurii

Uncategorized

Sudura poate fi o procedura periculoasa daca nu iti iei masurile de protectie. Siguranta ar trebui sa fie prioritatea numarul unu, orice proiect ai vrea sa duci la bun sfarsit. Descopera ce echipament de protectie trebuie sa folosesti in timpul sudurii. 

Manusi de sudura  

De multe ori, sudorii amatori aleg sa nu poarte manusi fara sa realizeze cat de periculos este acest lucru. Manusile de protectie te pot feri de accidentele care au loc in timpul sudurii. Acestea trebuie sa fie izolate si rezistente la caldura, sa acopere complet mainile, sa ti se potriveasca pe dimensiunea mainii tale si sa incapa pe sub manseta jachetei. 

Masca de sudura automata 

O masca de sudura iti protejeaza fata si ochii de lucruri precum zgura incinsa, scanteile, lumina orbitoare, particulele metalice si radiatia care rezulta in urma acestui proces. Aceste lucruri sunt un pericol real pentru orice persoana care desfasoara lucrari de sudura. Poate fi usor sa nu iti dai seama la timp daca o scanteie rapida se indreapta spre tine, asadar fii precaut si nu sari peste acest pas. 

Poti opta inclusiv pentru o masca sudura automata, intrucat are un avantaj imbatabil: opacitatea lentilei se regleaza automat in functie de intensitatea luminii la care esti expus. Asadar, atunci cand se formeaza arcul electric, masca de sudura reactioneaza instant, deoarece are lentila alcatuita dintr-un filtru special cu LCD. 

Jacheta de sudura rezistenta la caldura 

Cu siguranta nu vei regreta daca iti achizitionezi o jacheta de sudura rezistenta la caldura. Aceasta iti protejeaza pielea si imbracamintea de caldura si de scanteile pe care le genereaza acest tip de munca. Atunci cand iti alegi jacheta, cauta ceva care pare robust si care nu va lua foc. Spre exemplu, jachetele din piele sau ignifuge sunt foarte potrivite. Asigura-te ca iti fixezi buzunarele astfel incat sa stea mereu inchise inainte sa incepi sa sudezi. Orice particula sau zgura care iti sare in buzunar poate fi greu de indepartat si foarte periculoasa. 

Semimasca de protectie 

Majoritatea gazelor care rezulta in urma sudurii sunt invizibile si pot ajunge pana in plamani fara sa iti dai seama. Atunci cand sudezi intr-un spatiu inchis, ai neaparat nevoie de o semimasca de protectie cu doua valve. In cazul in care sudezi afara, in spatiu deschis, atunci poti opta si pentru ceva mai simplu, cum ar fi o masca de protectie KN95. 

Pantaloni de sudura 

Pantalonii tai de sudura nu ar trebui sa aiba nicio manseta in jurul gleznelor, pentru ca exista riscul sa te accidentezi oriunde ai pielea expusa, chiar daca se afla la nivelul inferior al picioarelor. Uita-te dupa o pereche de pantaloni care sa se potriveasca cu ghetele, iar aici nu e vorba deloc de estetica sau despre cat de conformi cu tendintele modei sunt. Pantalonii ar trebui sa acopere cu usurinta pantoful, care urca, la randul lui, cel putin pana la glezne. Este important ca materialul acestora sa se se suprapuna minim 5 centimetri peste cel al ghetelor.

Casti de protectie pentru urechi 

Protectia urechilor este importanta nu doar pentru auz, dar si in cazul in care scapara scantei sau particule metalice. Acestea sunt periculoase si ajung in locuri in care nu te astepti. De aceea iti recomandam sa porti casti de protectie care acopera intreaga ureche. Inainte sa le achizitionezi, asigura-te ca sunt ignifuge si in niciun caz nu folosi casti pentru iarna, deoarece sunt alcatuite dintr-un mix de materiale sintetice. Este cunoscut faptul ca acestea ard foarte repede. 

Poti incerca sa folosesti ceva mai mic decat castile de protectie, cum sunt dopurile pentru urechi, de exemplu. Cu toate acestea, daca vrei sa fii protejat complet de orice riscuri, atunci e bine sa optezi pentru casti. 

Ghete pentru sudura 

Pentru a avea picioarele protejate de socuri electrice si de arsuri, este indicat ca ghetele pentru sudura sa aiba talpa de cauciuc, iar deasupra talpii trebuie sa existe o placa de otel. De asemenea, trebuie sa te acopere pana mai sus de glezne (15-20 cm este ideal), sa fie ignifuge, robuste si rezistente la alunecari. 

Toate aceste lucruri sunt necesare atunci cand sudezi, iar siguranta ar trebui sa fie preocuparea ta principala, deoarece aceasta activitate poate fi periculoasa. Asadar nu uita sa te echipezi corespunzator, iar restul va veni de la sine, chiar daca, de exemplu, te afli abia la inceput. 

Mult succes cu proiectele tale!