Cum sa iti schimbi locul de munca dupa 40 de ani

Cariera

Cand esti la inceputul carierei este usor sa iti schimbi job-ul, cautand ceva mai bun si mai bine platit sau chiar schimband domeniul de activitate. Cand ai 25 de ani cauti inca o meserie care ti se potriveste si un mediu de lucru relaxat si prietenos. Asteptarile financiare poate nu sunt atat de mari, ceea ce face ca aplicatiile tale pentru un job nou sa aiba succes mai repede.

Ei bine, dupa 40 sau 45 de ani, cand deja ai o cariera stabila, o profesie si experienta suficienta, schimbarea locului de munca poate deveni mai provocatoare.

In parte pentru ca angajatorii prefera angajati tineri, cu multa energie si chef de munca, care pot face ore suplimentare si sunt mai flexibili din toate punctele de vedere.

O alta provocare vine din nevoile si asteptarile financiare are angajatului trecut de 40 de ani, care are familie si responsabilitati, care vrea sa munceasca strict orele stabilile in contractul de angajare si sa aiba timp pentru viata personala.



Cererea si oferta locurilor de munca pentru oamenii de peste 40 de ani sunt mai provocatoare decat pentru tinerii care sunt mai la inceputul vietii profesionale. Ce poti face sa iti schimbi locul de munca daca ai deja o vasta experienta profesionala pe un anumit domeniu si ti se spune ca “esti supra-calificat pentru postul pe care il avem noi disponibil acum”? Daniela Irimia, trainer si coach ne explica…

5 Pasi sa iti schimbi mai usor locul de munca dupa 40 de ani

1. Primul pas este sa identifici foarte clar abilitatile tale forte si punctele mai putin bune cu care vii in fata unui anagajator.

Autocunoasterea este esentiala, mai ales la aceasta varsta. Companiile care cauta sa angajaze oameni cu experienta asteapta de la acestia nu doar abilitatile specifice meseriei (inginer, programator, contabil, jurist, etc) ci si abilitati esentiale pe piata muncii in mileniul trei: comunicare si relationare, creativitate, gandire critica, leadership….



2. Dezvolta-ti abilitatile “soft” pentru a face diferenta intre tine si alti angajati potentiali.

Tocmai comunicarea eficienta si asertiva sau creativitatea pot face ca tu sa fii cel care primeste job-ul, si mai putin cei 20 de ani de experienta “tehnica”. Atitudinea, experienta de viata si de business, abilitatea de a lucra bine in echipa sunt extrem de apreciate.

3. Actualiza-ti CV-ul atat la nivel informational cat si la nivel vizual.

Poti atrage atentia asupra ta printr-un CV modern precum cele din imaginile alaturate. Poti chiar sa iti faci o scrisoare de intentie in format video. Prin astfel de mijloace poti arata mai usor abilitatile tale “soft” si sa faci mai usor o prima impresie buna.

4. Lucreaza la brandul personal.

Azi angajatorii, fie ca vorbim de omul de HR sau firmele de externalizare resurse umane, cauta pe social media informatii despre cei pe care doresc sa ii angajeze, mai ales daca vorbim de pozitii de top si middle management sau in pozitii in care urmeaza sa lucrezi cu clientii. Imaginea pe care o ai pe Linkedin si Facebook cantareste mult in decizia de angajare. Nu ignora acest astept. Poti citi aici mai multe despre brandul personal.

5. Fii proactiv!

Selecteaza tu companiile la care ti-ar placea sa lucrezi si prezinta-ti intentia de a te alatura echipei, arata clar ce plus valoare poti aduce in organizatii. Mai poti face un parteneriat cu una sau doua companii mari de recrutare de personal pentru ca ei au access la informatii si se ocupa de gasirea celor mai potriviti angajati pentru companiile pe care le reprezinta.

Ai o experienta care valoareaza mult! Invata sa te pui si tu in valoare si sa devii o resursa importanta pentru companiile angajatoare.

Daca esti in impas, poti apela la serviciile unui consultant de cariera sau a unui coach care sa te ajute sa identifici cu mai multa claritate ce iti doresti si ce ti se potriveste din punct de vedere profesional.

Succes!

Daniela Irimia, trainer & coach Vision Consulting

Vezi acest curs online de Leadership Inspirational care sa te ajute in cariera!