Tu stii sa faci un compliment?

Dezvoltare Personala

cum sa faci un compliment

Atunci cand cineva iti face un compliment, reuseste de obicei sa iti insenineze ziua. Nu cred ca sunt singura careia i s-a intamplat ca un complement frumos venit intr-o zi proasta sa ma faca sa zambesc si sa uit de ziua catastrofala din spatele meu.

Tuturor ne place sa primim complimente, dar cati dintre noi facem, si cati dintre noi facem bine? Pentru ca sunt destul de sigura ca majoritatii dintre noi ne-a scapat un comentariu de genul “Bluza asta te face sa arati slaba” sau “Astazi arati bine”, complimente care pareau bune ca idee, dar nu asa bune dupa ce le-ai rostit cu voce tare: “Adica ieri eram urata?”.

Noi avem pentru tine cateva ponturi despre cum sa faci complimente bune:

1.  Fa-ti complimentul precis. Renunta la complimentele generale, care par la duzina, si pune accentul pe un lucru precis, care ii arata persoanei respective ca o observi. “Colierul asta iti vine bine” este un compliment mult mai reusit decat “Arati bine astazi”.

2.  Sprijina-ti complimentul cu argumente. Complimentul pe care il oferi este mult mai puternic atunci cand il motivezi. De exemplu, spune “Colierul asta iti vine bine pentru ca iti pune ochii in evidenta”.

3.  Pune o intrebare dupa ce faci un compliment. Daca vrei sa initiezi o conversatie, pune o intrebare despre subiectul complimentului tau: “Colierul asta iti vine bine pentru ca iti pune ochii in evidenta. De unde il ai?”

Este important sa stii ca un compliment nu este benefic doar pentru cel care il primeste, care capata incredere in sine, dar si pentru cel care il ofera. Cand faci un compliment, iti creste si tie increderea si stima de sine, pentru ca ai curajul si initiativa sa observi lucrurile bune la altii si le spui si lor despre ele.

Cu siguranta te vei intalni si cu persoane care it vor respinge complimentul, dar este important sa stii ca aceasta este exclusiv problema lor. Cea mai buna cale de a primi un compliment este un simplu “Multumesc”.

Un compliment este cea mai buna metoda de a aduce putina fericire in ziua cuiva, asa ca nu fi zgarcit cu ele si aminteste-ti ca atunci cand dai mai mult, si primesti pe masura. Gandeste-te la complimente ca la cadouri care nu te costa nimic, dar pot sa insemne enorm venite in momentul potrivit.

Haideti sa incercam sa facem zilnic macar un compliment 🙂