Cum hranim rosiile cu ingrasamant bio

Idei

Cresterea rosiilor este un proces de durata, care incepe inca de timpuriu, prin cresterea rasadurilor, plantarea lor si ingrijirea lor, pana in momentul in care planta este suficient de matura sa inceapa sa dea rod. Ingrijirea rosiilor nu este nicidecum un proces facil, deoarece pe langa tot acest timp petrecut pentru ingrijirea plantelor, un aspect deosebit de special este aplicarea ingrasamantului. Daca esti crescator de rosii si vrei sa stii cum ar trebui sa hranestii rosiile pentru ca acestea sa se dezvolte in mod corect, iata cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere. 

Ce sunt îngrășămintele pentru plante?

Ingrasamintele pentru rosii reprezinta acele substante, de natura organica sau minerala, care aplicate solului in care creste rosia vor avea proprietatea de-a fi absorbite de catre planta in sine. Ingrasamintele au practic rolul de-a hrani planta, care prin radacini isi va lua din pamant cantitatea de nutrienti si substante hranitoare, astfel incat dezvoltarea ei sa fie cat mai rapida si mai sanatoasa, la fel si cea a fructelor. 

Pentru ca rosiile sa fie calitative, pline de savoare si de gust, ar trebui sa folosesti ingrasaminte bio, lipsite de chimicale sau de produse artificiale. 

Ingrasamintele bio sunt si ele de mai multe tipuri, iar ele trebuie sa fie alese in functie de tipul solului, dar si de suprafata pe care sunt cultivate rosiile. După forma de aplicare a ingrasamintelor bio putem distinge urmatoarele categorii de ingrasamant:

  • Ingrasaminte granulate- sub forma de granule, cu efect rapid
  • Ingrasaminte foliare- sub forma de gel, cu absorbite directa, aplicate prin pulverizare
  • Ingrasaminte hidrosolubie- care se dizolva in apa
  • Ingrasaminte solubile
  • Ingrasaminte sub forma de substraturi/ paturi

Care sunt avantajele pe care le ofera folosirea ingrasamintelor bio pentru rosii?

Dezvolta rezistenta plantei

De multe ori variatiile de temperatura pot fi dificil de suportat de catre o planta care nu este inca matura. Din acest motiv ea va avea nevoie de un intaritor, astfel incat rezistenta ei sa creasca. Ingrasamintele, prin complexul lor de minerale si substanțe nutritive vor avea efecte benefice asupra plantei, care se va dezvolta cu mult mai repede si nu va avea de suferit in urma trecerilor bruste de la cald la rece sau invers. 

Dezvoltarea radacinilor

Radacinile sunt foarte importante mai ales in cazul culturilor de rosii, deoarece acestea vor avea nevoie de apa pentru a se dezvolta. Mai apoi, rodul crescut si hidratat se va coace la soare, acesta fiind procesul normal de dezvoltare a tomatelor. Totusi, daca apa nu este absorbita corect de catre radacini, daca acestea nu sunt complet dezvoltate, atunci rodul nu va creste, nu se va dezvolta, iar procesul de coace il va surprinde la dimensiuni mici, recolta fiind in acest caz compromisa.

Creșterea rezistentei fata de daunatori si boli

Rosiile fac parte din categoria de plante care este atacata de gandacul de Colorado. La fel ca si in cazul cartofilor, aceștia vor ataca frunzele si radacina, iar acest lucru inseamna ca intreaga planta este compromisa chiar inainte de a apuca sa rodeasca. Din acest motiv, pe langa erbicidele folosite, special destinate acestor tipuri de plante, este nevoie si de ingrasamant special care sa creasca rezistenta la daunatori. Acest lucru se va intampla si in cazul bolilor, deoarece exista anumite tipuri de boli, denumite mana, care afecteaza frunzele, ducand la uscarea completa a plantei. 

In prezent piata este plina de produse crescute in sere si solarii, cu gust si calitate sunt indoielnice. Din acest motiv, rosiile crescute cu ingrasaminte bio sunt cele mai cautate, deoarece ele sunt o sursa de vitamine naturale si nu sunt deloc periculoase pentru organism. Hrana bio va fi cu siguranta viitorul, deoarece suntem suprasaturati de produse artificiale, iar hrana de odinioara ne lipseste cu desavarsire.