3 metode eficiente pentru a renunta la fumat

Sanatate

Renuntarea la fumat este una dintre cele mai eficiente modalitati de scadere a ratei mortalitatii cauzate de patologii maligne sau cardiovasculare. De aceea, eliminarea acestui viciu din rutina ta poate aduce mare beneficii sanatatii dar si…finantelor tale. Acestea sunt, de altfel, doua dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui te inscrii in lista celor care afirma mandri: „Gata, m-am lasat de fumat!“. Cum gestionezi renuntarea la fumat si care sunt metodele care dau rezultate, afli din randurile de mai jos.

Situatia fumatului in Romania

Conform Institutului National de Sanatate Publica, in anul 2018, 30,7% dintre romanii cu varsta de minim 15 ani fumau constant. O treime dintre fumatorii romani se incadreaza in grupa de varsta 15-24 de ani.

In ceea ce priveste renuntarea la fumat, aproximativ un sfert dintre fumatorii de tutun au incercat sa renunte in ultimul an de la efectuarea studiului, iar metodele aplicate in ordinea popularitatii au fost:

    • Renuntarea ca atare, fara ajutor;
    • Terapia de substitutie cu nicotina;
    • Terapia cu medicamente eliberate pe baza de reteta;
    • Consilierea;
    • Utilizarea tigarilor electronice;
    • Utilizarea produselor cu tutun incalzit.



    Metode eficiente pentru renuntarea la fumat

    Renuntarea fara ajutor

    Cei mai multi dintre cei care incearca sa abandoneze fumatul aleg sa renunte pe cont propriu, fara ajutor si de foarte multe ori, aceasta se dovedeste o strategie ieftina si eficienta. Pregatirea este unul dintre aspectele cheie ale reusitei. Astfel, este important sa alcatuiesti un plan care sa te mentina atent si motivat. In acest sens, poti urma urmatorii pasi:

    1. Alege o data specifica la care sa abandonezi fumatul si marcheaz-o in calendar. Acorda-ti suficient timp sa te pregatesti pentru procesul ce urmeaza. Incearca sa eviti alegerea unei zile in care stii ca vei fi obosit, stresat sau tentat sa fumezi (de exemplu, in cadrul unei iesiri cu prietenii).
    2. Anunta-ti apropiatii din timp ca vei renunta la fumat si, cu siguranta, vei beneficia de suport moral din partea lor. Cere-le ajutorul si asigura-te ca prietenii tai stiu de ce ai nevoie pentru a reusi sa renunti.
    3. Ascunde lucrurile care au legatura cu fumatul ca sa nu-ti aduci aminte de acest obicei. Arunca tigarile, chibriturile si chiar si brichetele sau scrumierele.
    4. Identifica motivele pentru care vrei sa renunti la fumat. Fie ca este vorba despre sanatate, bani sau siguranta familiei tale, fa o lista cu motivele tale si incearca sa ti le vizualizezi si sa ti le amintesti in fiecare zi.
    5. Identifica factorii care te fac sa fumezi (activitati, sentimente, oameni) si descopera o modalitate prin care ii poti gestiona.
    6. Acorda-ti recompense, atunci cand atingi o anumita perioada fara sa fumezi, fie ca vorbim despre o ora, o zi sau o luna.



    Consilierea

    Daca simti ca renuntarea fara ajutor nu da roade, iar motivatia intrinseca nu este de ajuns, consilierea reprezinta o alternativa eficienta. Clinicienii si psihologii iti pot furniza suport in ceea ce priveste modificarile comportamentale si de gandire de care ai nevoie pentru a reusi sa te detasezi de acest obicei nociv.

    Medicamentele

    Dependenta de nicotina este atat fizica, cat si psihica. Din acest motiv, exista o serie de medicamente care te ajuta sa renunti la fumat prin furnizarea unei cantitati mici de nicotina care sa evite instalarea unui sindrom de abstinenta. Medicamentele disponibile fara prescriptie medicala sunt:

    • Guma de mestecat cu nicotina;
    • Plasturii transdermici cu nicotina;
    • Spray-ul bucofaringian cu nicotina.

    Dintre medicamentele care se elibereaza cu prescriptie medicala, pe piata farmaceutica din Romania, regasim vareniclina si bupropiona. Acestea sunt folosite daca toate celelalte tehnici de renuntare la fumat raman fara rezultat.

    In concluzie, iata ca aveti la dispozitie o serie de metode eficiente care va pot ajuta sa abandonati fumatul pentru a va proteja sanatate. Tot ce va trebuie este primul imbold de a initia schimbarea!