dureri frecvente

7 dureri pe care nu ar trebui sa le ignori niciodata

Sanatate

dureri frecvente

Avem tendinta de a ignora multe simptome si mici dureri sau le tratam superficial. Multi merg la medic abia in ultima instanta iar asta nu este o atitudine buna pentru sanatate. Am facut o lista cu 7 dureri care pot anunta o afectie grava si care trebuie tratata cat mai repede.

1. O durere foarte mare de cap

Ar putea fi: un anevrism, ceea ce e o zona ca un balon in artera.

Ce sa faci: Daca ai o durere de cap care este brusca si severa, suna la 112. Alte simptome sunt stari de ameteala si vedere in ceata. Sa sangerezi in creier din cauza unui anevrism nu este ceva comun, si daca se intampla, trebuie sa reactionezi cat mai repede. Chirurgii iti pot salva viata.

2. Durere de dinti care te trezeste

Ar putea fi: scrasnesti din dinti

Ce sa faci: Daca inclestezi dintii in mod frecvent, nervul din dinte se poate inflama, iar smaltul se poate toci. S-ar putea chiar sa sfarsesti prin a sparge dintele, si va trebui sa-l scoti. Suna-ti dentistul ca sa-si dea seama care e problema. Complicatiile aduse de scrasnitul dintilor, cauzat de multe ori de stres, pot fi prevenite daca porti o proteza protectoare.

3. Durere estompata de stomac care se inteteste in timp ce se misca mai jos in dreapta abdomenului

Ar putea fi: apendicita

Ce sa faci: Mergi direct la urgente, pentru ca vei avea nevoie de o operatie in curand. Daca apendicele se sparge, bacteriile din colon pot ajunge in abdomen, ceea ce e periculos.

4. Durere de mijloc combinata cu febra

Ar putea fi: o infectie a rinichilor

Ce sa faci: Nu considera ca ai doar probleme cu stomacul. Aceasta boala se dezvolta atunci cand bacteriile care se infiltreaza in tractul urinar ajung la rinichi, inrautatind infectia. Cel mai probabil e ca vei avea nevoie de antibiotice, deci suna-ti doctorul.

5. O zona sensibila pe gamba

Ar putea fi: tromboza venoasa profunda

Ce sa faci: Daca o zona mica a piciorului este dureroasa, ai putea avea tromboza venoasa profunda, un cheag de sange blocat in vene. Zona poate fi rosie si calda la atingere. Afectiunea este mai probabil sa apara daca iei anticonceptionale sau daca ai mers recent mult cu masina sau avionul. Daca piciorul nu este foarte umflat si nu te doare foarte tare, poti astepta sa-ti vezi medicul si sa nu mergi la urgente, dar nu amana. Cheagul ar putea creste, sau desprinde si misca catre plamani, blocand circulatia sangelui.

6. Crampe menstruale care nu se amelioreaza cand iei medicamente

Ar putea fi: endometrioza

Ce sa faci: Daca medicamente normale nu functioneaza, aceasta boala – unde tesuturi cresc in afara uterului – poate fi de vina. Endometrioza impiedica fertilitatea, si este destul de comuna. Daca nu incerci sa ai copii, doctorul iti va da o reteta de anticonceptionale, iar daca durerea persista, ar putea fi nevoie de operatie.

7. O durere inexplicabila intre omoplati

Ar putea fi: infarct

Ce sa faci: Simptomele pentru infarct sunt presiune in piept, durere intre omoplati, durere de maxilar, greata, iar daca ai aceste simptome, ai nevoie de ajutor urgent. Daca crezi ca faci infarct, nu ruga pe cineva sa te duca la spital, ci cheama o ambulanta. Paramedicii te pot ajuta din momentul in care ajung.

Nu uita sa faci anual un control medical de rutina, pentru a-ti pastra starea de sanatate la cote inalte! Pe langa exercitii fizice si dieta, este nevoie si de un control medical .

Si bineinteles Gandeste-Pozitiv! Aboneaza-te la newsletter