relatii de prietenie

25 de pasi pentru a construi relatii de prietenie

Relatii

relatii de prietenie

Recunoaste si hai sa fim sinceri. Sunt momente cand ai vrea sa stii cum sa iti faci prienteni si probabil ca citesti acest articol pentru ca esti timid, nesigur si nu stii cum sa apropii o persoana de tine. Sau poate ca nu esti increzator pentru ca oamenii nu reactioneaza asa cum te astepti.

Citeste acesti 25 de pasi care te vor ajuta sa depasesti obstacolele si sa iti faci prieteni mai usor.

1. Petrece mai mult timp in jurul oamenilor.

Daca vrei sa iti faci prieteni, ar trebui sa incerci sa fii optimist. Abordeaza-i ca si cum i-ai cunoaste deja. De exemplu, cand te intreaba daca ati facut cunostinta poti raspunde “Nu, dar cred ca esti o persoana interesanta”. Tine minte, rareori prietenii vin sa bata la usa in timp ce tu stai acasa si te joci pe computer.

2.  Inscrie-te intr-o organizatie sau un club cu oameni care au aceleasi interese ca tine

Nu e neaparat necesar sa ai foarte multe lucruri in comun cu cineva pentru a te imprieteni. Unele prietenii puternice se leaga intre persoane care nu prea au puncte comune, dar daca iti place o tema anume, cauta un club sau o organizatie specifica. Este o metoda foarte buna de a intalni oameni noi.

3. Inscrie-te intr-o echipa de sport

O conceptie gresita este faptul ca trebuie sa fii foarte bun in acel sport pentru a fi prieten cu ceilalti membri din echipa. Atat timp cat tu te bucuri de acel sport si de coechipieri, aderarea la o echipa locala, cu o atitudine relaxata ar putea fi o modalitate foarte buna de a face noi prieteni. Dar o echipa de sport nu este singura cale. Daca stii ca canti la instrumente sau voce, poti sa te alaturi unei trupe sau unui cor.

4. Voluntariatul

A face voluntariat poate fi o ocazie buna pentru a cunoaste oameni de toate varstele. Lucrand impreuna, construiesti legaturi si poti intalni persoane care sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine. Cand faci fapte bune, te ajuti si pe tine, implicit!

Curs Comunicare Asertiva

5. Vorbeste oamenilor

Poti fi inscris intr-un club, poti merge la scoala, la biserica, dar cu toate astea nu iti vei face prieteni daca nu vorbesti cu oamenii din jurul tau. Nu trebuie sa fii implicat intr-o organizatie pentru a fi sociabil, in orice moment poti intra in contact cu o persoana care iti poate deveni prieten. De exemplu, poti vorbi cu persoana din fata ta atunci cand stai la o coada, cu persoana de langa tine din autobuz sau cu vanzatorul de la magazinul pe care il frecventezi. Nu fi prea selectiv, unele conversatii vor fi de scurta durata, iar cu majoritatea oamenilor nu te vei mai intalni. Dar se poate sa iti faci un adevarat prieten candva.

6. Mentine un contact vizual si zambeste

Daca ai o atitudine neprietenoasa, oamenii sunt mai putini receptivi la a crea o relatie cu tine. Incearca sa nu pari plictisit, sa nu stai crucis, rezemat de un colt sau incruntat, aceste semnale transmit un puternic mesaj: “Nu vorbi cu mine” si te fac sa pari total dezinteresat.

 7. Incepe o conversatie

Exista mai multe modalitati: poti face un comentariu despre vreme (“Ce bine ca nu ploua azi!”), poti cere ajutor (“Poti sa ma ajuti cu aceste cutii, te rog?” sau “Poti sa ma ajuti sa aleg care parfum e mai potrivit pentru mama mea?”), poti face un compliment (“Ce mult imi plac pantofii tai”). Dupa oricare dintre aceste replici poti adresa o intrebare interlocutorului tau de genul: “Ce cadouri ii cumperi de obicei mamei tale?”, “De unde ti-ai cumparat acesti pantofi?”

8. Conversatia trebuie sa fie simpla

Pastreaza conversatia la un nivel de relaxare. Daca te plangi de un anumit lucru, asigura-te ca si cealalta persoana este dezamagita si gandeste la fel ca tine si cauta sa duci discutia intr-o zona pozitiva despre cum ar putea fi evitata acea situatie neplacuta si care sunt alternativele. Se spune ca nu trebuie sa vorbesti prea mult, 70% din discutie trebuie sa fie un proces de ascultare activa.

9. La finalul discutiei prezinta-te

Poate fi foarte simplu: “Apropo, numele meu este…”. Dupa ce vei face asta si interlocutorul tau se va prezenta. Si incearca sa ii retii numele. Daca arati unei persoane ca iti amintesti lucruri despre ea ii vei demonstra ca esti atent si isi va dori sa creeze o prietenie cu tine.

10. Propune o intalnire

Poti sa vorbesti din inima cu cineva, dar nu il vei transforma in prieten daca nu creezi oportunitatea de a va revedea. Acest lucru este important mai ales in cazul persoanelor cu care se poate sa nu te mai intalnesti intamplator. Profita de moment si propune o noua intalnire!

11. Daca descoperi ca ai un interes comun cu persoana cu care vorbesti, dezvolta acest subiect

Acesta este un moment perfect pentru a intreba despre un club, comunitate, organizatie cu zona voastra de interes. Puteti face schimb de adrese de e-mail si numere de telefon pentru a pastra legatura.

12. Invita-i in oras pentru a lua masa sau a iesi la o cafea sau ciocolata calda

Vei avea o sansa in plus pentru a va cunoaste mai bine. O metoda buna prin care poti lansa invitatia ar fi: “ Hei, eu trebuie sa plec, dar daca ti-ar face placere sa mai vorbim la o cafea iti pot lasa adresa mea de e-mail sau numarul de telefon”. Se poate sa primesti sau nu aceleasi informatii, dar macar ii lasi persoanei respective oportunitatea de a te contacta. Daca nu o va face nu o lua personal. Poate este mult prea ocupata penru a-si face noi prieteni. Tu ofera-ti datele de contact persoanelor cu care crezi ca rezonezi si cu unele o sa pastrezi legatura.

 13. Nu crea presiune asupra unei persoane pentru a-ti deveni prieten

Nu suna insistent pe cineva care nu iti raspunde la telefon, nu ii fa o vizita pe neanuntate daca nu stii ca e ok cu asta. In general, ia-o usor cu construirea relatiei de prietenie si nu forta lucrurile. Uneori este nevoie de timp pentru a va apropia.

prietenie adevarata

14. Fii loial prietenilor

Probabil ca ai auzit de prieteni doar la bine. Acestia sunt fericiti langa tine atunci cand lucrurile stau bine, dar sunt de negasit cand ai cea mai mare nevoie de ei. A fi un bun prieten presupune sa faci anumite sacrificii de timp si energie pentru a-l ajuta pe cel de langa tine. Fie ca are nevoie de ajutor in legatura cu o problema, sau doar un sfat si un umar pe care sa planga, trebuie sa te simta aproape.

 15. Fii un prieten bun

Acum, ca ai inceput sa iti petreci timpul cu potentialii tai prieteni, aminteste-ti sa contribui la formarea relatiei armonioase (sa ai initiativa asupra unor activitati, sa ti amintesti zilele de nastere, sa intrebi ce face). Altfel nu va exista o balanta echilibrata si se va crea o distanta intre voi.

16. Fii de incredere

Daca ai convenit cu prietenii tai sa va intalniti undeva, incearca sa nu intarzii. Daca totusi nu ajungi la timp, da-le un telefon. Daca realizezi ca nu mai poti merge anunta-i cat mai repede si cere-le scuze. Este nepoliticos sa ii faci sa te astepte foarte mult si nu e o metoda buna de a-i atrage ca prieteni. Tine-te de cuvant si fii o persoana pe care se pot baza. Invata sa iti gestionezi mai bine timpul, citind cum isi organizeaza ziua cei mai productivi oameni.

17. Fii un bun ascultator

Multi sunt de parere ca pentru a atrage prieteni trebuie sa fie interesanti. Mult mai impotant este insa sa arati ca esti interesat de cei din jurul tau. Asculta atent ce au ceilalti de spus, retine detaliile importante despre ei, intreaba-i despre preferintele lor si ia-ti timpul necesar pentru a-i cunoaste mai bine. Nu vrei sa fii genul ala de persoana care intrerupe o conversatie pentru a povesti ceva extraordinar despre sine.

18. Fii un bun confident

Unul din cele mai frumoase lucruri dintr-o prietenie este faptul ca ai o persoana careia ii poti povesti orice, chiar si cele mai mari secrete ale tale. Trebuie sa fii capabil de a tine un secret si de a nu spulbera entitatea lucrului care ti s-a spus. Studiile au aratat ca foarte rar oamenii stiu sa respecte un secret. Pentru ca ceilalti sa se deschida in fata ta, e nevoie sa le castigi increderea.

19. Alege-ti prietenii cu intelepciune

Vei observa ca este usor sa te intelegi cu unele persoane si mai greu cu altele. Unele prietenii nu sunt foarte sanatoase : de exemplu, cele in care o persoana este foarte posesiva, obsesiva fata de celalalt si dependenta de control asupra tuturor lucrurilor, un critic necontrolat sau care iti pune viata in pericol. Daca simti asta, retrage-te usor din aceasta relatie si ocupate de alte lucruri, cum ar fi voluntariatul. Poti sustine ca nu mai ai suficient timp pentru acel prieten.  Alege acei prieteni care au o influenta pozitiva asupra ta si incearca sa fii si tu la fel pentru ei.

20. Pune accent pe calitatile tale

Esti amuzant? Atunci e perfect, putin umor intretine conversatiile intr-o maniera placuta si oamenilor vor aprecia ca ii faci sa rada. Daca ai un umor mai atipic, fa-i sa inteleaga ca tot ce spui e in spirit de gluma si sa nu te perceapa gresit. Fii tu insuti si lasa-i sa te placa asa cum esti.

21. Incureajeaza-ti prietenul

Un prieten adevarat stie sa incurajeze. Va fi langa cei din jur si la bine si la rau. Nu fa glume nepotrivite la adresa prietenului tau in fata altora, iar daca altcineva o face ar trebui sa iti sustii prietenul.

22. Ai incredere in tine

Putini oameni sunt increzatori in fortele proprii. Sunt rezervati, timizi si speriati de a incepe o conversatie. Fa un efort si initiaza o discutie oricat de inconfortabil ar parea. Vezi si cursul online Stima in sine poate fi dezvoltata!

23. Nu iti izola prietenul de restul grupului

Unii devin gelosi pentru faptul ca prietenul lor discuta cu alte persoane sau isi mai face si alti prieteni. Majoriatatea oamenilor nu ii agreeaza pe cei care devin gelosi din astfel de motive.

24. Pastreaza legatura

Deseori oamenii pierd legatura cu prietenii lor ori pentru ca sunt prea ocupati, ori pentru ca nu ii apreciaza suficient. Cand pierzi conexiunea cu un prieten, relatia se raceste, iar cand incerci sa reiei ce ai pierdut descoperi ca lucrurile nu mai sunt asa cum au fost.

25. Prezinta-l pe noul tau prieten si celorlalti prieteni

Astfel nu va fi nimic ciudat cand veti fi cu totii. Petrecerile si evenimentele la care participati cu totii vor fi mult mai distractive.

Citeste si Trucuri si avertismente despre prietenia adevarata

Aboneaza-te  la newsletter pentru alte articole de dezvoltare personala

[mc4wp_form id=”3273″]