Tipuri de gresie si cum o alegi pe cea potrivita preferintelor tale?

Idei

Gresia este unul dintre materialele preferate de catre beneficiari pentru amenajari interioare si utilizata cel mai adesea pentru a obtine suprafete pentru trafic mediu si ridicat, cu o estetica deosebita. Exista mai multe tipuri de gresie ce pot fi folosite, iar despre acestea discutam in cele ce urmează, alaturi de sfaturi pentru alegerea modelelor preferate.

Alege gresia in functie de zona de utilizare

Gresia poate fi folosita la interior sau la exterior, iar de aici vei observa si ca exista doua tipuri distincte de produse. Astfel, gresia pentru exterior va fi mai rezistenta, uneori cu o grosime mai mare si cu o suprafata care sa nu permita alunecarea. Astfel, daca esti interesat de gresie pentru exterior, ar trebui sa vezi chiturile de rosturi de la MatHaus si sa alegi un model de gresie potrivit, pentru a putea demara lucrarile de acoperire. 

In acelasi timp, daca te intereseaza sa acoperi suprafetele interioare, vei putea alege gresia lucioasa, clasica, ce iti va oferi o multitudine de culori din care vei putea alege. 

Alege gresia in functie de destinatia camerei

De cele mai multe ori gresia este folosita pentru bai, bucatarii, holuri si terase. Totusi, evolutia materialelor de constructii moderne a adus noi schimbari, astfel ca in prezent gresia poate fi folosita la fel de bine in livinguri sau in dormitoare.

Gresia cu aspect de parchet este una dintre cele mai cautate, deoarece combina frumusetea parchetului cu rezistenta unui strat de uzura durabil, care nu isi pierde caracteristicile in timp. Pe langa acest model mai sunt tipuri de gresie care imita piatra naturala si pe care le poti alege pentru a te bucura de un aspect cat mai placut al camerelor.

Alege gresia dupa tipul ei

Daca primele modele de gresie erau simpliste, atat ca aspect cat si ca dimensiuni, in prezent putem alege gresia portelanata sau gresia glazurata. Gresi portelanata este obtinuta prin vitrifierea nisipului, astfel ca aspectul ei este unul deosebit de elegant. Gresia portelanata poate avea un finisaj lucios sau mat, in functie de procesele de prelucrare. 

Este important de stiut faptul ca gresia portelanata are rezistente foarte mari la socuri mecanice si la trafic, nu isi pierde aspectul in timp si nu se decoloreaza. In plus, gresia portelanata este recunoscuta pentru rezistenta mare la temperaturi ridicate, lucru care o face sa fie deosebit de utila pentru acoperirea zonelor unde sunt montate sisteme de incalzire in pardoseala. 

Gresia glazurata este obtinuta prin coacere sau prin arderea suprafetei superioare, iar ca urmare a acestui procedeu rezulta un finisaj glazurat. Acest tip de gresie poate fi folosit intr-o gama ampla de acoperiri, in special in zone cu umiditate crescuta, precum in cazul bailor si a bucatariilor. 

O categorie aparte a modelelor de gresie este gresia rectificata. Rectificarea este un procedeu care se face dupa ardere si consta in uniformizarea placilor, astfel incat sa fie reduse rosturile dintre acestea. Rosturile vor exista in continuare, insa aspectul zonelor acoperite cu gresie rectificata va fi mai estetic si rezistenta va fi imbunatatita de asemenea.

Indiferent ce tip de gresie vei alege, un lucru este cert. Ai nevoie de alegerea unei gresii calitative si rezistente, care sa iti ofere caracteristicile dorite. De aceea trebuie sa ai in vedere grosimea placilor, dar si aspectul acestora, pentru ca vei avea nevoie ca ele sa respecte stilul amenajarii casei tale.

Nu uita sa discuti cu specialistii in domeniu, pentru a fi sigur ca alegerile pe care le faci sunt benefice pentru tine si ca fiecare decizie va schimba aspectul amenajarilor pe care le ai in plan!