stres loc munca, stres la job, scapa de stres, eliminare stres

Scapa de stresul de la birou in 5 minute!

Sanatate

stres loc munca, stres la job, scapa de stres, eliminare stresPentru fiecare dintre noi, stresul de la locul de munca are o alta definitie. Si desi stresul ne poate face sa muncim mai bine si sa fim mai productivi, o doza prea mare de stres ne poate coplesi.

Cand ajungi in punctul in care simti ca stresul vrea sa preia controlul si esti gata sa te certi cu colegii sau sa pleci fara nicio explicatie, incearca aceste solutii in schimb. Uite cum sa scapi de stres la locul de munca:

Lucreaza la altceva. Daca lucrezi la un lucru care te frustreaza si caruia simti ca nu o sa-i dai de capat, cel mai bine este sa pui deoparte respectiva sarcina si sa faci altceva. Atunci cand esti flexibil cu sarcinile tale, iti e mai usor sa le indeplinesti. Pur si simplu indeparteaza-ti atentia de la proiectul care te face sa vrei sa plangi si munceste pentru altceva, apoi intoarce-te la proiectul initial. S-ar putea sa descoperi ca nu este chiar asa imposibil cum il credeai atunci cand te incapatanai sa nu il pui deoparte pana cand nu l-ai terminat. Fii maleabil in sarcinile tale si daca nu crezi ca este momentul potrivit sa faci ceva, lucreaza la altceva intre timp.

Ajuta pe cineva. Ok, ai un proiect de dus la capat, insa daca simti ca esti la un pas de a arunca laptopul cu totul pe geam, mai bine ia o pauza si fa o fapta buna. Daca iti ajuti un coleg, fie ca-i dai niste informatii de care are nevoie, fie il ajuti cu imprimanta care ii face probleme, te vei simti mai bine si vei crea o atmosfera pozitiva in care sa lucrezi. Faptele bune te ajuta si pe tine!

Mediteaza. Cu totii ne lovim de contradictia aceasta, si anume ne dorim ca ziua sa treaca foarte repede ca sa mergem acasa, dar in acelasi timp am vrea ca totul sa se incetineasca, telefonul sa nu mai sune in mod obsesiv si e-mailurile sa nu mai curga neintrerupt. Nu prea exista o cale de mijloc, insa exista o cale ca tu sa te concentrezi: meditatia. Oricine poate medita, si este o metoda buna de a scapa de stresul de la birou: inchide ochii si inspira adanc, apoi expira. In continuare respira natural, incercand sa te pui in legatura cu corpul tau, localizand locul in care corpul tau resimte stresul, apoi incearcand sa relaxezi acei muschi. Dupa cateva minute, poti sa deschizi ochii si cu putin noroc, te vei simti mai putin stresat.

Intinde-te. Cateodata, grijile nu sunt doar o greutate mentala, ci chiar una fizica. De aceea, cand te simti tensionat, incearca sa faci putina miscare si sa-ti intinzi muschii. Miscarea te va ajuta sa eliberezi din tensiunea adunata in timp ce stai in aceeasi pozitie la birou, asa ca poti sa urci si sa cobori cateva scari, sau sa te plimbi 10 minute afara.

Priveste lucrurile dintr-o alta perspectiva. Daca esti tot timpul stresat la birou, este momentul sa discuti cu o persoana care te poate ajuta sa-ti dai seama ce este in neregula, un angajat de la resurse umane sau un prieten care este obiectiv si iti va spune adevarul. Daca problema ta este stresul de la locul de munca, si nu una mai grava, cum ar fi abuzul, trebuie sa iti dai seama ca de aceea se numeste munca – nu te poti astepta sa te duci la job sa te distrezi, esti acolo sa muncesti si sa fii platit. Incearca sa-ti stabilesti niste limite intre birou si viata personala, si sa te focusezi pe alte aspecte din viata ta, cum ar fi relatii sau hobby-uri. Daca intr-adevar esti nefericit, cauta-ti un nou job, dar intelege inainte ca acesta este locul tau de munca, nu toata viata ta.

Voi ce faceti ca sa scapati de stresul la locul de munca?