Provocarile unui Antreprenor la inceput de drum

Cariera

Tocmai ti-ai dat demisia pentru a-ti urma visul? Vrei sa dai startul unei afaceri sau pur si simplu vrei sa lucrezi pentru tine, facand ce iti place si muncind dupa propriul tau program si lista de obiective?

Felicitari! Antreprenoriatul este o alegere excelenta din mai multe puncte de vedere. Majoritatea oamenilor incep o afacere proprie pentru ca vrea mai multi bani. Si este logic sa vrem sa facem profit din afacerea proprie.

Altii vor sa fie freelanceri sau antreprenori pentru ca au nevoie de o mai mare flexibilitate a programului de munca, vor sa aiba timp pentru familie si prieteni. Din pacate majoritatea ajung sa munceasca mult mai mult decat o faceau din postura de angajat si risca sa ajunga la burn-out. Citeste ce tehnici de relaxare poti sa folosesti pentru a echilibra perioadele de munca intensa cu cele de refacere.

Oricare ar fi motivatia ta in a incepe o afacere proprie, vreau sa iti prezint top 5 provocari pe care le intampina antreprenorii la inceput de drum.



Top 5 provocari pe care le intampina antreprenorii la inceput de drum:

1.Lipsa procedurilor de lucru este o prima problema pentru cei care sunt la prima afacere.

De ce? Pentru ca atunci cand esti angajat stii ce ai de facut si ce se asteapta angajatorul de la tine. Ai o fisa a postului si niste obiective trasate, alaturi de procedurile de lucru create de manager sau de organizatie. Ca Antreprenor tu trebuie sa setezi si obiectivele, sa faci si planul de actiune, sa faci si proceduri viabile, pe care sa le urmezi pentru a avea succes. In acest caz te poate ajuta foarte mult un mentor sau un curs pentru antreprenori la inceput de drum.  

2.Mindsetul de crestere este posibil sa fie o alta provocare.

O gandire orientata pe crestere, rezilienta si creativa se dezvolta pas cu pas, pe parcursul asumarii unei identitati diferite. Nu mai esti angajat, esti Antreprenor, iar schimbarea la nivel mental si emotional se face in timp. Din experienta mea, aderarea la comunitati de antreprenori, particiaprea la intaliri de business networking sau la grupuri de mastermind, te pot ajuta exrem de mult sa dobandesti un mindset de succes.

Daca vrei sa lucrezi la mindset, valori si credinte, poti apela la coaching pentru performanta!

3. Fricile si credintele limitative

Fricile de genul “nu sunt suficient de bun” sau “o sa pierd toti banii” sau “ce o sa zica lumea” sunt inerente si nu dispar niciodata cu adevarat. Doar ca in primii 2-3 ani de antreprenoriat, poate fi mult mai provocator sa le faci fata si sa actionezi chiar daca frica este inca acolo. Un coach te poate ajuta sa treci peste frici si credinte limitative.

4. Lipsa clientilor in mod constant

Lipsa clientilor apare pentru ca nu stii inca cum sa ajungi la acei oameni care vor cumpara de tine. In acest caz ai nevoie sa inveti sa te promovezi atat pe tine ca Antreprenor, cat si afacerea pe care o ai. Bineinteles ca poti apela la o agentie de marketing care sa se ocupa de toate aceste lucruri, doar ca poate fi extrem de costisitor in prima faza. Asa ca este nevoie sa inveti sa te promovezi atat online cat si offline. Daca online este ceva mai simplu sa te promovezi pentru ca avem cu totii conturi pe retelele de socializare, iti recomand sa citesti despre metode de promovare offline. Imbina-le pentru a obtine cele mai bune rezultate.

5. Problemele legate de cash-flow

Sau altfel spus blocarea fluxului de bani ce apare fie din lipsa de experienta fie din lipsa unor proceduri clare. Educatie financiara este cu atat mai importanta cand devii Antreprenor, pentru ca relatia ta cu banii isi pune amprenta si asupra profitabilitatii afacerii.

Poti sa ai succes inca de la prima afacere daca esti dispus sa inveti, sa te documentezi si sa ceri ajutor atunci cand simti ca te-ai impotmolit!

Citeste si Cum stii ca a venit momentul sa-ti incepi propria afacere?

Un articol de Daniela Irimia, trainer, coach, antreprenor