interviu de angajare

Cum te pregatesti pentru un interviu de angajare

Cariera

interviu de angajare

Majoritatea dintre noi suntem obisnuiti cu senzatia de nesiguranta si emotie pe care o simtim atunci cand un potential angajator ne contacteaza si ne fixeaza un interviu pentru jobul dorit. Dupa ce trecem de starea de cateva minute de entuziasm incepem sa ne punem diferite probleme legate de cum va decurge acest interviu de angajare si obisnuim sa ne facem posibile scenarii. Vor fi intrebari neasteptate? Oare pot face o prima impresie buna sau voi putea avea un comportament adecvat situatiei si atmosferei?

Noi iti oferim o lista de sfaturi despre cum te poti pregati in mod eficient si constructiv pentru un viitor interviu.

Curs online de Comunicare Eficienta – 39 lei

1.    Adresa si timpul corect estimat. Trebuie sa te asiguri ca stii unde trebuie sa ajungi exact. (poti face eventual un drum de recunoastere inainte, sa te poti asigura cat timp iti aloci pentru a ajunge la ora stabilita) In caz ca vei avea nevoie de informatii suplimentare sau sa trebuiasca sa ca nu mai poti ajunge, asigura-te ca ai numarul de telefon al persoanei care te va intervieva.

2.    Documentarea. Asigura-te ca stii destul de multe informatii despre firma sau compania unde propui sa te angajezi. Te poti documenta si despre proiectele importante si impozante ale companiei sau poti intreba oameni ce au sau au avut vreo experienta cu aceasta. Un angajat actual iti poate oferi informatii importante despre respectivul angajator.

3.    Tinuta adecvata. Aici e vorba de respectul fata de tine dar si fata de companie. O tinuta adecvata, simpla si de bun gust este mai mult decat binevenita la un interviu. O tinuta prea corporatista si rigida insa, poate da impresia de exagerare, la fel ca si una prea stridenta sau sumara. Trebuie sa tii cont si de specificul companiei la care mergi. Nu te poti imbraca la fel pentru interviul la o banca , precum la o agentie de publicitate.

Citeste Cum sa faci o prima impresie buna!

4.    Fii natural! Pune-te in valoare fara supraestimare sau subestimare. Nu trebuie  sa ajungi la un interviu si sa incepi sa iti etalezi calitatile cu aroganta sau sa fii din cale afara de entuziasmat si sa uiti sa te opresti din vorbit. Este adecvat sa ai raspunsuri scurte, concise si eventual sintetizate astfel incat sa inglobezi informatia pe care vrei sa o transmiti despre tine intr-un mod relevant si accesibil care sa te puna totodata in valoare ca si candidat. Poti sa vorbesti despre motivatii si realizari la locurile de munca precedente sau, daca ai avut doar colaborari pe perioada studentiei, poti da expemple de proiecte la care ai lucrat, responsabilitatile asumate si rezultatele obtinute.

5.    Argumentarea. Este foarte important pentru angajator sa inteleaga ce avantaje ii poti aduce in organizatie si de ce profilul tau ar fi mai potrivit decat al altora pentru postul dorit. Asadar, trebuie sa iti fixezi foarte clar punctele forte de care te-ai putea folosi pentru a ajuta compania in care vrei sa te angajezi.  Poti argumenta de asemenea (daca este cazul) de ce, chiar si fara experienta ceruta, poti face fata responsabilitatilor postului.

Cum te pregatesti pentru un interviu de angajare

6.    Fii pregatit pentru anumite teste si nu te bloca. Pot exista anumite interviuri de angajare unde  vei fi pus intr-o situatie anume si ti se va cere sa o rezolvi cat mai eficient , creativ sau strategic cu putinta (depinzand de post).

7.    Fii pregatit cu setul tau de intrebari. In acest fel iti arati interesul si mai mult fata de companie cu un set bine construit de intrebari. Acestea se pot referi la postul vacant pentru care ai aplicat, despre companie sau alte aspecte care te intereseaza. Ar fi bine totusi sa nu intrebi inca de la inceput de salariu. Asteapta sa ti se faca o oferta pentru ca apoi sa negociezi pachetul salarial care te multumeste. Trebuie totusi sa stii cont si de salariile care se practica in domeniul in care urmaza sa te angajezi.

Orice interviu de angajare este o provocare si poate fi primul pas spre o cariera de succes. Acorda importanta cuvenita atat realizarii unui CV care sa te reprezinte, cat mai ales interviului in sine.

Gandeste Pozitiv!