Reconversie profesionala rapida cand ramai fara job

Cariera

Esti in situatia in care ai ramas fara loc de munca datorita schimbarilor rapide intervenite in economie din cauza Covid 19? Daca da, ar fi bine sa nu ramai incremenit asteptand reintoarcerea vremurilor bune (toti specialistii atrag atentia ca nimic nu o sa mai fie ca inainte). Este mai intelept sa cauti o reorientare profesionala rapida, cu accent pe meseriile care sunt cautate si in vremuri de criza, si care pot fi invatate rapid. Degeaba se cauta doctori daca ai nevoie de multi ani ca sa poti profesa!

Chiar daca ai studii superioare dar meseria ta nu mai este cautata in piata, nu este nicio rusine sa te reorientezi catre ceva bine platit si care poate fi invatat destul de rapid. Nu uita angajatorii apreciaza in mai mare masura atitudinea (sa nu fugi de munca, sa iti asumi responsabilitati) decat abilitatile (care se pot invata daca iti doresti cu adevarat si nu iti este rusine sa incepi de la nivelul de jos).

Daca esti in pana de idei vezi mai jos cateva dintre cele mai bine platite meserii la ora actuala. Sunt valabile si in Romania dar si in strainatate (din pacate aici este mai greu de ajuns acum datorita restrictiilor de calatorie). Specializarea nu dureaza mult, sunt destui angajatori care se ofera sa iti plateasca cursurile  doar ca sa te angajezi apoi la ei, deci nu ai nevoie de experienta.Alpinist utilitar

In general este o meserie pentru barbati, cu o anumita inclinatie catre activitati mai periculoase, insa este la mare cautare atat pe piata interna cat si externa.Indiferent ca vorbim de spalatul geamurilor la cladirile de birouri, de montarea panourilor publicitare, de scenotehnica pentru spectacole si evenimente, un alpinist utilitar isi va gasi mereu de lucru, atat ca angajat dar si ca freelancer. Totul este sa fii intr-o forma fizica buna, sa nu ai rau de inaltime si sa ai si aptitudini tehnice.

Babysitter

Scoli inchise, gradinite inchise, sunt destul de multi parinti care nu au cu cine sa isi lase copii in grija atunci cand pleaca la munca.  Pretabila in general pentru femei, meseria de babysitter este la mare cautare. Daca iti place sa lucrezi cu copii, ai abilitati pedagogice, calm si rabdare, daca mai cunosti si o limba straina si poti prezenta o diploma atestata, cu siguranta nu ramai fara slujba. Pe langa copii poti asista si persoanele cu dizabilitati sau batranii (mai ales acum cand multe camine de batrani au fost afectate de imbolnaviri si oamenii se feresc sa isi mai duca acolo batranii).Agricultura sau ingrijirea animalelor

Daca locuiesti in mediul rural sau chiar la periferia orasului, trebuie sa stii ca de mancare oamenii vor avea nevoie mereu, fermierii romani se plang mereu de lipsa personalului care sa aiba grija de animale sau sa culeaga recoltele.

Lucrator in constructii

Daca te specializezi pe finisaje interioare, vei avea mereu de munca, fie ca vorbim de proiecte rezidentiale fie ca vorbim de renovari de case sau apartamente. Meseria se invata usor, daca esti si o persoana de incredere , atenta la detalii si respecti termenele, vei fi mereu cautat. La fel si pentru cei care se ocupa de instalatii sanitare sau electrice, vechimea mare a caselor din Romania face ca mereu sa fie cate ceva de reparat.

Asadar, daca ai nevoie de bani si nu vrei sa risti cu lansarea unei afaceri, iti poti schimba cariera astfel incat sa profiti de schimbarile de pe piata muncii.