Intretinerea corecta a tablei magnetice: 4 reguli

Idei

Tabla magnetica este un accesoriu util atat in birouri, cat si in institutii educationale sau in care se tin cursuri. Ele sunt perfecte pentru a prezenta lectii, produse sau rapoarte de activitati si calcule. Exista mai multe tipuri de table magnetice, care se produc din materiale diverse. 

Cele metalice sunt utile si pentru ca sustin foarte bine obiecte cu magneti sau magnetizate. Cele de sticla arata elegant, iar cele din plastic sunt rezistente la socuri si permit obtinerea de texturi diferite. Ca sa poti folosi o tabla magnetica mult timp, trebuie sa o pastrezi in stare buna. Descopera in continuare 4 reguli de intretinere.

Foloseste doar substante speciale de curatare

O tabla magnetica pentru conferinte sau sedinte ori cursuri se curata doar cu substante special create pentru suprafata respectiva. Curatarea cu apa si substante chimice dedicate obiectelor casnice ori cu servetele universale nu este indicata. Impactul poate fi foarte daunator, pentru ca unele produse contin solventi si substante corozive. 

Produsele de curatare speciale se gasesc sub forma de spray-uri sau lichide si trebuie aplicate cu bureti sau servetele realizate pentru table magnetice. Nu folosi carpe abrazive sau alte obiecte pentru curatare. Multe persoane se plang ca, dupa o vreme, tabla magnetica devine mai greu de sters. Deseori, substantele speciale inlatura problema stergerii greoaie. 

Sterge frecvent tabla magnetica

In multe companii sedintele sau conferintele au loc la intervale destul de lungi, astfel ca notitele raman scrise pe tabla magnetica timp de saptamani. Acelasi lucru se intampla la scoli inainte de vacante. Lasata pe tabla mult timp, vopseaua din markere se intareste si devine greu de inlaturat. De aceea, se recomanda stergerea dupa utilizare sau macar saptamanala. Totusi, daca tabla a ramas murdara si vopseaua nu se ia, foloseste un amestec de apa si alcool izopropil pentru curatarea ei. 

Nu folosi markere permanente

Markerele permanente ar trebui complet evitate cand folosesti o tabla magnetica. Daca ai in birou si markere pentru tabla si markere permanente, gaseste o metoda de a le diferentia. Este usor sa le incurci in timpul unei prezentari, de aceea impactul vizual trebuie sa fie puternic. Cel mai usor este sa le marchezi cu folii adezive colorate. 

Markerele permanente contin substante care nu sunt solubile in substanta din buretele tablei magnetice. Totusi, poti scapa de urmele de marker permanent daca trasezi peste ele linii cu markerul tablei si apoi stergi. Buretele sau servetelul antreneaza si particulele markerului permanent odata cu cele ale markerului lavabil. Daca tot nu reusesti sa scapi de ele, cauta un solvent organic ca 2-butoxietanolul, care este eficient si impotriva markerelor permanente.

Fereste tabla magnetica de socuri

Tablele magnetice sunt realizate din diferite materiale, fiecare cu proprietati diferite. O tabla de sticla este sensibila la socuri, in timp ce una de otel inoxidabil nu se sparge. Totusi, este bine sa eviti lovirea, indoirea, inteparea sau zgarierea tablei magnetice, indiferent de ce tip este. Chiar daca tabla nu se sparge, stratul de vopsea de deasupra, pe care scrii, poate avea de suferit. Crapaturile sau zgarieturile se umplu, in timp, cu vopsea, iar tabla devine neutilizabila. 

In plus, orice denivelare iti afecteaza capacitatea de a scrie frumos. Nu apasa prea tare cu buretele cand o cureti, nici cu markerul cand scrii. Daca tabla magnetica se amplaseaza intr-un mediu in care copiii au acces, ca o sala de clasa, instruieste-i in legatura cu modul adecvat de utilizare a acesteia. Daca transporti tabla magnetica, de exemplu cand renovezi sau firma se muta, impacheteaz-o in folii speciale, astfel incat sa eviti zgarierea sau lovirea ei. 

Tablele magnetice sunt instrumente grozave. Daca le intretii corect, le poti folosi mult timp.