Cum sa iti protejezi banii pe timp de criza

Educatie Financiara

Specialistii in economie anunta ca urmeaza o recesiune economica cu impact puternic asupra tuturor statelor. Si stim cu totii, in urma crizei financiare din 2008 ca multi vor suferi probabil pierderi financiare.

Teama cea mai mare in randul populatiei este aceea ca veniturile sunt amenintate sub pericolul de a ramane fara loc de munca sau prin reducerea salariului. Saracia ii ameninta pe cei care traisc inca dupa o zi pe alta si nu si-au creat un fond de urgenta.

Participa la un Super Curs Online despre Cum sa Atingi Siguranta Financiara!

Cei care au invat lectiile din criza economica inceputa in 2008, si-au facut economii, unii poate au si invetiti sau si-au create mai multe surse de venit, asa cum noi va tot recomandam din 2013 de cand am lansat site-ul.

Totusi, acum, concret, in pragul unei noi recesiuni economice, intrebarea este cum sa ne protejam banii economisiti si sa ne pastram veniturile active la un nivel satisfacator. Bineinteles, unii vor iesi castigatori din aceasta criza, altii vor pierde. Tu poti alege sa faci parte din cei care profita de criza pentru a iesi mai puternic din punct de vedere financiar.



5 Pasi prin care sa te protejezi in fata crizei economice

Tine economiile in depozite sau conturi de economii la bancile care au dobanzile cele mai mari si comisioanele cele mai mici. Oricum majoritatea dobanzilor bancare sunt mai mici decat inflatia, asa ca este foarte important sa te asiguri ca nu pierzi bani in timp ce tii banii la banca. Asa ca analizeaza bine dobanzile si comisionale bancare.

Diversifica sumele econoniste tinand banii in euro si dolari pentru a-i proreja de devalorizarea leului si de inflatie. S-ar putea sa fie o idee mai buna sa tii banii in valuta decat in lei cu dobanda mai mica decat rata inflatiei.  

Tine cheltuielile la un nivel minim. Chiar daca inca ti-ai pastrat nivelul de venit de dinainte de pandemie, nu exista nici o garantie ca se va intampla la fel si peste 6 luni. Asa ca este un moment intelept sa iti cresti economiile cat mai poti, renuntant la cheltuieli neesentiale. Poate ca ultimul model de expresor de cafea mai poate astepta, in timp ce un frigider stricat se va cere inlocuit imediat. Si este bine sa ai acei bani pusi deoparte.  

Diversifica sursele de venit. Daca acum castigi bani dintr-o singura sursa, de exemplu doar din salariu sau doar dintr-o singura activitate de freelancing, este intelept ca cauti solutii pentru a castiga mai multi bani. Poti sa castigi bani din investitii sau facand o mica afacere din pasiunile tale. Cu cat mai multe surse de venit, cu atat esti mai protejat in fata unei recesiuni economice. Poate ca nu va mai fi cerere pentru serviciile de coaching dar va fi cerere pentru scrierea de articole in reviste de specialitate.  



Investeste. Da, pe timp de criza este cel mai bun moment sa investesti, asta daca ai suficienti bani disponibili. Nu investesti banii din fondul de urgenta, ci surplusul. Poti cumpara actiuni subevaluate, poti cumpara titluri de stat sau obligatiuni. Iti vor aduce mai multi bani decat depozitele bancare. Citeste aici mai multe despre investitii inteligente.

Nu uita ca educatia financiara si dezvoltarea personala sunt cele care te vor face rezilient in fata oricarei provocari!