Cat costa un aparat dentar?

Idei Sanatate

Toata lumea isi doreste o dantura perfecta precum cea a actorilor de la Hollywood, insa ce te faci atunci cand nu ai fost inzestrat cu un zambet stralucitor de la natura? In ziua de astazi, tot mai multi oameni apeleaza la ajutorul specialistilor ortodonti pentru a avea un zambet minunat, cu care sa se mandreasca. Totusi, inainte de purta un aparat dentar, trebuie sa iei in calcul costurile acestui tratament si regulile pe care va trebui sa le respecti pentru o anumita perioada de timp. De aceea, iti venim in ajutor si iti raspundem la cateva dintre cele mai frecvente intrebari privind aparatul dentar.



Tipuri de aparate dentare

Aparatele linguale sunt aplicate pe interiorul dintilor, fiind invizibile. Dezavantajul lor este acela ca sunt mult mai scumpe si incomode, iar uneori pot cauza leziuni in interiorul cavitatii bucale.

Cel mai popular model este aparatul dentar fix vestibular, care este aplicat pe exteriorul dintilor. Acesta este mult mai accesibil ca pret, insa trebuie sa ai mai multa grija cu alimentele dure, pentru ca acestea pot cauza dezlipirea bracketurilor. De asemenea, acest tip de aparat necesita o igienizare suplimentara, pentru a elimina toate resturile de mancare.

Aparatul dentar autoligaturant este recomandat in cazul copiilor, insa poate fi purtat si de adulti, deoarece perioada de tratament este mult mai scurta, decat in cazul tratamentelor cu aparate dentare clasice. In plus, acest tip de aparat este mult mai confortabil, iar in majoritatea cazurilor senzatia de presiune resimtita este mult mai mica.

Aparatul dentar invizibil este aparatul pe care si l-ar dori oricine, deoarece nu se observa si nici nu necesita modificarea dietei. In plus, acest aparat nu este purtat in timpul mesei, asa ca igienizara dentara poate fi realizata mult mai eficient. Totusi, aparatele dentare invizbile sunt mult mai scumpe si nu pot fi folosite in cazurile mai dificile de corectare a danturii.



Cat costa un aparat dentar?

In general, tratamentele ortodontice au un pret destul de ridicat, insa beneficiul estetic si functional al tratamentului va fi mult mai important la final, decat efortul financiar. Primele costuri sunt incluse in etapa de diagnostic, care cuprinde consultul propriu-zis, realizarea modelelor de studiu, a radiografiilor, dar si masuratorilor. Etapa de montare a aparatului ortodontic va avea de asemenea o alta serie de costuri, in functie de modelul ales si de gravitatea problemei. Spre exemplu, un aparat ortodontic invizibil poate ajunge la 3000 de euro, in timp ce unul autoligaturant costa in jur de 1200 de euro, iar cel metalic sub 1000 de euro.

Dupa montarea aparatului dentar urmeaza o perioada indelungata de tratament si de vizite la cabinetul stomatologic, iar acest lucru prevede o alta serie de costuri, care ar putea ajunge la 500-700 de euro, in functie de modificarile efectuate. Totusi, medicii sustin ca in general aparatul ortodontic reprezinta aproximativ 90% din costul intregului tratament.

Daca nu te-ai nascut cu o dantura impecabila, ar trebui sa ii lasi pe specialistii in ortodontie sa isi faca treaba, chiar daca vorbim despre servicii destul de costisitoare. Daca bugetul nu iti permite sa apelezi la un astfel de tratament, poti face un imprumut online. Acum este foarte usor sa faci credite avantajoase doar cu buletinul, fara sa mai pierzi timpul la ghiseele bancilor, cu o multime de acte. Nu are rost sa amani o programare la medicul ortodont din cauza problemelor financiare, pe care acum le rezolvi foarte rapid, cu un credit online urgent, fara sa depui niciun efort.



Cat trebuie sa porti un aparat dentar?

Un tratament ortodontic dureaza, in general, intre 6 luni si 2 ani, in functie de varsta pacientului si de tipul de tratament ales de medicul ortodont. In plus, in toata perioada in care vei purta un aparat dentar va fi nevoie sa mergi la control, pentru ca medicul sa verifice evolutia tratamentului.

Pe langa asta, in cazul unui aparat dentar fix va trebuie sa urmezi si o dieta plina de restrictii. Astfel, vei spune adio pentru o perioada fructelor tari, jeleurilor, semintelor sau alimentelor lipicioase. Chiar daca bracketurile sunt fixate pe dinti, acestea pot ceda foarte usor, daca nu respecti regulile impuse de medicul ortodont.

In functie de aspectul estetic al aparatului dentar si de bugetul de care dispui, poti alege acum orice model, de la cel invizibil, pana la cel metalic sau din safir. Totusi, pentru ca tratamentul sa dea roade, trebuie sa acorzi mare atentie igienizarii si sa renunti la alimentele care ar putea sa iti provoace carii sau sa iti distruga aparatul dentar.