3 Intrebari pe care sa ti le pui inainte sa-ti cauti un job

Cariera

Poate ca acum iti cauti primul tau job, sau vrei o schimbare in viata ta profesionala. Indiferent de ce te aduce pe piata locurilor de munca, cel mai mare succes in cariera il vei avea atunci cand faci ceea ce iti place si gandesti in perspectiva urmatorii tai pasi in cariera.

Raspunde la intrebarile acestea inainte sa-ti cauti un loc de munca:

1.Visurile tale se potrivesc cu realitate? Este usor sa-ti imaginezi un job perfect, in care lucrezi toata ziua la proiecte inovatoare in timp ce te bucuri de un salariu mare, un program flexibil si alte bonusuri. Insa pentru a castiga toate acestea, trebuie sa ai un istoric impecabil, calificari potrivite si sa muncesti foarte multe ore saptamanal. Angajatorii trebuie sa profite de pe urma muncii tale, iar tu trebuie sa contribui foarte mult ca sa primesti foarte mult in schimb.

Curs online Prima Impresie

Inainte sa incepi sa-ti cauti un astfel de job, stai un moment si analizeaza-ti prioritaile si calificarile. S-ar puteasa observi ca ai alte prioritati in viata si ca nu iti permiti sa-ti petreci majoritatea timpului la birou: poate vrei un program flexibil ca sa poti sa ai grija de copii, oportunitatea de a avansa la locul de munca, o cultura organizationala bazata pe relatiile bune dintre colegi sau orice alta nevoie de-a ta in ceea ce priveste “job-ul ideal”.  Stabileste-ti prioritatile si cunoaste-ti valorile astfel incat sa alegi job-ul potrivit!

Pentru a face o prima impresie buna la interviu, iti recomandam acest curs online despre prima impresie!

2. La ce te poti astepta? Odata ce iti cunosti prioritatile profesionale, descopera care sunt cerintele si realitatile pozitiilor spre care aspiri. O modalitate buna de a incepe este sa te uiti pe anunturi de joburi pe site-uri specializate, pentrua vedea ce vor angajatorii si cu cat este platita pozitia respectiva.

Piata locurilor de munca merge pe sistemul cerere si oferta, asa ca cele mai dorite locuri de munca vor fi mereu cel mai greu de obtinut si vor fi recopensate mai bine.

Daca un job se potriveste cu lista ta de prioritati, evalueaza cum se potriveste acesta in viata ta – daca esti un candidat posibil pentru job, daca ai abilitatile si experienta necesara sa fii luat in considerare. Daca un rol nu ti se potriveste, scoate-l din obiectivele tale si axeaza-te pe unul mai realist pana cand iti dezvolti abilitatile necesare pentru cariera pe care ti-o doresti.3. Pe cine cunosti? Reteaua ta de cunostinte te poate ajuta foarte mult atunci cand iti cauti un job. Este important sa ai abilitatile necesare, dar poti deveni primul candidat dintr-o mare de CV-uri daca ai o cunostinta care te poate ajuta cu detalii despre respectivul job si iti poate face cunostinta cu persoana potrivita.

Gandeste-te care din oamenii pe care ii cunosti si care te plac, te pot ajuta sa iti atingi obiectivul. Suna-i si cere-le sfatul in legatura cu jobul pe care ti-l doresti. Metoda recomandarilor functioneaza intotdeauna, insa pentru asta ai nevoie de relatii armonioase cu cei din jur si bineinteles, trebuie sa fii un candidat bine pregatit.

In acest intreg proces in care iti analizezi viitoarea cariera, asigura-te ca esti pregatit pentru fiecare conversatie, ia notite, trimite mesaje de multumire si follow-up tuturor celor care te-au ajutat. Raspunsurile politicoase si de multumire sunt foarte importante pentru a-ti mentine reteaua de networking si pentru a avea success in cariera.

Asadar, fii realist cu privire la unde esti azi si analizeaza unde vrei sa ajungi din punct de vedere profesional. Cautarile, planificarea si cunostintele sunt foarte utile atunci cand iti cauti un job, asa ca seteaza-ti corect obiectivele si pregateste-te sa depui efort si sa aloci timp in cautarea locului de munca ideal pentru tine. Succes!