Metaversul – ce este și cum ar trebui să funcționeze

Idei

Nu este o coincidență că Metaverse este subiectul cel mai fierbinte al pasionatilor de tehnologie si de digital, al celor care vad ca lumea se schimba cu o viteza nemaintalnita pana acum. In articolul de mai jos vom incerca sa explicam ce este Metaversul, cu informatiile pe care le avem pana la acest moment, si de ce este esential sa il intelegem pentru ca s-ar putea sa ne impacteze semnificativ vietile.

Ce este Metaversul?

Aceasta este cea mai complicată întrebare, dar am putea spune că Metaverse este o realitate digitală care nu se va inchide niciodată. Un spațiu virtual captivant care va fi profund amestecat cu experiența noastră „reala”. Un univers alternativ, paralel cu lumea pe care o cunoaștem și pe care îl vom împărtăși cu oameni care nu sunt fizic acolo cu noi. Un alt concept important este interoperabilitatea, adică capacitatea tuturor platformelor și dispozitivelor de a partaja informații și de a se conecta în același spațiu digital.

Metaverse se va baza în mare măsură pe cele mai recente tehnologii de realitate virtuală (VR), deoarece acesta va fi modul în care utilizatorii pot locui în aceste spații virtuale prin intermediul dispozitivelor care au această tehnologie. Facebook anticipează că vor exista noi modalități de a interacționa cu diferite dispozitive VR și că va fi mult mai natural decât apăsarea tastelor sau a butoanelor.



Prin gesturi și chiar și, potrivit lui Zuckerberg, prin gânduri, în Metavers se pot desfășura diferite acțiuni. Crearea de scenarii și lumi virtuale în care fiecare persoană își creează propriul avatar sau persoană și interacționează cu alți utilizatori nu este nimic nou. Industria jocurilor video, de exemplu, dezvoltă jocuri de acest stil de aproape două decenii, precum Haboo Hotel, Second Life sau World of Warcraft.

Meta intenționează să unească acest tip de lume cu navigarea pe Internet și realitatea virtuală. Astfel, in Metarverse, ceea ce se doreste este ca oamenii nu doar sa navigheze ca o forma de distractie, ci sa desfasoare si activitati productive precum intalniri de lucru, sau intalniri cu prietenii sau familia. Această decizie este deosebit de importantă dacă analizăm că, după un an de pandemie și lucru la distanță, Facebook  a lansat în august 2021 o aplicație numită Horizon Workrooms, care, prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală, permite utilizatorilor să intre în sălile de ședințe virtuale pentru a interacționa cu alte persoane,colegi.

Este viitorul internetului Metavers?

Ei bine, nu stie nimeni asta, dar totul indică că internetul merge in acea directie. Evoluează tot ceea ce știm până la limita a ceea ce este posibil. Să te gândești că rețelele sociale nu vor fi într-o filă a browserului tău și nu vor fi un buton de pe telefon nu este usor. Vor fi proiecții în realitate augmentată pe masa ta, holograme ale prietenilor tăi care stau în camera ta de zi sau chiar însoțitori vizuali la plimbarea ta de dimineață.

Caracteristica Metaversului arata că este un univers fără granițe și, așa cum am spus mai sus, cu interoperabilitate între toate platformele, acesibil de pe laptopuri, tablete sau telefoane (vezi aici oferta samsung s20). Că există spații create de diferite persoane sau companii, dar că putem naviga între ele… pe măsură ce navigăm pe internet chiar acum, cu aceeași ușurință de a închide o filă și de a deschide alta.



Pentru a crea insa Metaversul asa cum il imaginam, progresele tehnologice trebuie insa sa fie imense: ochelarii de realitate virtuală trebuie să fie mai buni, mai portabili, senzorii de mișcare trebuie să fie mai precisi (vezi si oferta de casti wireless). Designul obiectelor digitale trebuie să fie mai detaliat și să permită niveluri de interacțiune pe care nu le avem în prezent. Și nu ne gândim nici măcar la capacitatea serverelor de a menține milioane de oameni conectați simultan sau la cele care stochează toate informațiile.

Viitorul se scrie azi! Zi de zi …