Educatia financiara pentru copii- cand ar trebui sa inceapa?

Educatie Financiara

Termenul de educatie financiara a inceput sa fie folosit in limba romana de vreo 15 ani, cu toate astea inca este doar o expresie pentru majoritatea romanilor. Eu am inceput sa invat despre finante abia cand m-am angajat consultant financiar ( adica agent de vanzari pentru asigurari de viata si pensii private, desi faceam ASE-ul2) , acum mai bine de 15 ani. De atunci am citit, analizat si aplicat diverse metode de economisire si management al banilor. Dar ca sa ai bani, trebuie sa-i castigi.

Statutul de angajat nu mi-a placut niciodata asa ca toata experienta mea in aceasta „postura” numara maxim 2 ani, dintre care unul a mers in paralel cu prima mea afacere. Banii se castiga de catre cei care vor si au curaj sa isi asume riscuri. Nu vreau sa vorbesc despre mine insa, ci despre momentul si modul in care incepi sa faci educatie financiara cu copilul tau. Pentru ca am ajuns si in punctul asta al vietii, cand copilul de 1 an si 8 luni cauta portofelul tatalui sa numere banii si stie ca tati pleca la birou ca sa castige bani.

Educatia financiara pentru copii- cand ar trebui sa inceapa?

Cand copilul da semne ca intelege cat de cat circuitul bunurilor si a banilor in natura. Cu alte cuvinte, cand il iei la magazin si vede ca dai bani in schimbul unor produse, cand zilnic tata/mama pleaca de acasa dimineata si revine seara, cand e atras de bancnotele din portofel….

Ce le spunem copiilor despre bani?

Incep cu o gluma, adevarata din pacate….cel mai des li se spune „nu pune mana ca sunt murdari”. Oare nu asa gandesc multi romani ? Banii ( in special sume mari de bani) sunt murdari, castigati prin metode ilicite, nemeritati? Ganditi-va….

Ce imi invat eu copilul de 2 ani, despre bani:

  • Tati merge la birou ca sa castige bani, munceste si altii ne platesc pentru serviciile pe care le oferim la schimb. Banii se castiga! Si noi alegem sa facem asta prin afaceri, nu ca si angajati.
  • Daca avem bani putem merge in mai multe vacante, ne cumparam mancare, haine si jucarii. Accentuez ideea de libertate. Banii ne ofera libertatea sa ne distram in vacante, nu sa cumparam mai multe jucarii.
  • Economisim banii ca sa mergem in vacante mari si pentru o casa mai mare. I-am cumparat deja o pusculita unde pune monezi pentru vacanta.
  • Nu ii cumparam jucarii ori de cate ori mergem la cumparaturi si nu cumparam niciodata jucarii din parc, pe baza de impuls. Ii explicam copilului ca are deja acasa jucarii mai frumoase si in parc am iesim sa ne jucam. Evitam cumparaturile din impuls, ne aduc bucurie pe termen foarte scurt. 
  • Il invatam valoarea ( atat cat poate intelege un copil de 2 ani) bancnotelor. Oricum zilnic controleaza portofelul tatalui cand vine de la birou.

Indirect, observand ca la jucarii se bucura 10 minute apoi se mai joaca cu ele maxim 2 ore, am redus simtitor numarul masinilor achizitionate. In schimb, cartile pentru copii raman cea mai buna investitie. Fiecare este rasfoita de sute de ori, pana cand efectiv se rupe. Are mult mai multe carti decat jucarii si suntem fericiti cu totii de aceasta situatie.

Din punctul meu de vedere niciodata nu este prea devreme sa incepi educatia financiara cu copilul tau. Totusi, ca sa poti sadi obiceiuri bune, trebuie mai intai sa le ai tu, ca si parinte.

Citeste si 7 strategii financiare pentru Femeia Independenta 

Daniela Irimia, trainer & coach