Diferenta dintre venitul absolut si venitul relativ

Educatie Financiara

Noi scriem articole de educatie financiara de mai bine de 10 ani si ajutam romanii sa isi creeze siguranta financiara pe baza unor principii sanatoase si sustenabile. Cele mai apreciate articole sunt cele despre economisire si reducerea cheltuielilor, si nu este de mirare avand in vedere faptul ca Romania are o populatie preponderent saraca.  Deci primii pasi spre siguranta financiara este sa avem economii.

Totusi, in acest articol iti propunem o discutie despre venituri, despre cum sa facem bani, cum sa creem bogatie in mod activ, prin munca si investii.



Daca ai citit Cadranul Banilor a lui Robert Kiyosaki stii deja ca exista mai multe metode de a face bani, iar prosperitatea vine mult mai repede atunci cand castigam bani si “cand dormim”. In plus, a castiga bani din mai multe surse, iti ofera o siguranta mai mare a veniturilor. Citeste aici mai multe despre cele patru metode prin care puteti obtine bani.

Daca castigi bani ca angajat sau ca liber profesionist, unde esti platit in functie de cat timp lucrezi, atunci venitul tau este limitat la numarul de ore pe care il poti efectiv lucra intr-un an. Probabil te intrebi “si ce e rau in asta daca castig totusi 100.000 lei/an”? In traducere libera, ai un venit absolut de 100.000 lei / an. Insa cat muncesti pentru banii acestia?

Sa spunem ca Toma lucreaza 40 de ore/ saptamana, 50 saptamani pe an, ceea ce inseamna ca intr-un an munceste 2000 ore! La un calcul simplu, 100.000 / 2000 = 50, adica castiga 50 lei/ ora. Si acesta este venitul sau relativ. Castiga 50 lei/ ora.

In paralel, Vlad castiga activ (adica din munca), 80.000 lei/ an. In venit absolut Toma este mai “bogat” decat el. In realitate insa, Vlad munceste doar 20 ore/ saptamana, deci 1000 ore/ an. Venitul lui relativ este 80 lei/ ora. Deci…cine este mai bogat? Eu zic ca Vlad este mai bogat si mai fericit decat Toma.

Venitul aboslut = banii si atat.

Venitul relativ = banii si orele muncite.

Intr-o societate care premareste munca si sacrificiul vietii personale, ne scapa din vedere faptul ca ar trebui sa muncim ca sa traim frumos, nu ca traim ca sa muncim!

Calculeaza-ti si tu venitul relativ, si daca nu iti place ce vezi, cauta metode de a-ti creste veniturile FARA a munci. Investitiile si afacerile fac tocmai acest lucru pentru noi – ne ofera un venit relativ mare, ne ofera timp si libertate pentru ceea ce conteaza cu adevarat – Viata traita cu sens!

Cu cat ai mai multe surse de venit (nu mai multe job-uri) cu atat mai usor iti va fi sa ajungi bogat.

Sa continuam exemplul de mai devreme, Vlad castiga activ cei 80.000 lei/an si inca 20.000 lei din investitii care ii aduc acest venit pasiv (de exemplu chirii sau dividende). Asadar, Vad ajunge la un venit Abolut de 100.000 lei, ca si Toma, insa are un venit relativ de 100 lei/ ora. Care dintre cei doi este mai bogat?

Exact! Fii la Vlad!

Pune banii sa munceasca pentru tine, nu-ti da tu timpul pentru bani!