Cum să gestionezi mai eficient bugetul lunar

Educatie Financiara

Tot mai mulți oameni acordă o importanță sporită educației financiare, iar organizarea bugetului lunar joacă o componentă cheie. În cazul în care și tu dorești să știi ce poți face pentru a fi mai eficient din acest punct de vedere, iată patru sfaturi care te pot ajuta.

Stabilește-ți un buget lunar

E bine să știi încă de la început care sunt banii pe care te poți baza în fiecare lună. Poți folosi aplicații pe telefon sau poți urma varianta clasică, cu pix și hârtie. Notează-ți la începutul lunii ce cheltuieli fixe vei avea (rate/chirii, mâncare, taxe și impozite, transport, facturi, etc), cele destinate timpului liber și cele pentru economii și investiții. Specialiștii recomandă să nu depășim 50% din veniturile lunare cu cheltuielile fixe. În caz contrar, avem o problemă și, fie trebuie să creștem veniturile, fie trebuie să scădem cheltuielile. Pentru timpul liber este recomandat să alocăm 30% din bugetul lunar, iar pentru economii și investiții 20%. În ce privește cheltuielile de mâncare și transport, specialiștii recomanda să înmulțim suma rezultată cu 1.5 deoarece estimările noastre tind a fi mai mereu eronate. Așadar, e bine să ne luăm și o marjă de eroare.

Timpul liber chiar trebuie să facă parte din bugetul lunar

E o mare greșeală să muncim doar pentru a supraviețui sau doar pentru a investi. Cheltuielile pentru timpul liber sunt importante și contribuie la diminuarea riscului de apariție a burnout-ului. În această categorie intră cheltuielile alocate pentru ieșirile în oraș, haine, cosmetice ori pentru distracții. Unii oameni sunt pasionați de săritul cu parapanta pentru a simți adrenalina și alocă lunar sute de lei pentru această activitate. În schimb, sunt și oameni pasionați de jocuri de noroc, care se bucură de o varietate impresionantă, mai ales în mediul online. Spre exemplu, pe casino.netbet.ro utilizatorii au la dispoziție peste 2.800 de jocuri pe care se pot distra responsabil. În cazul celor pasionați de jocuri de noroc, recomandarea este ca bugetul pe care îl alocă lunar să fie de cel mult 10% din venituri. Jocurile de noroc trebuie să aibă rol strict recreațional, de dragul distracției. Cât privește cumpărăturile de haine sau cosmetice, specialiștii recomandă să aplici regula celor 24 de ore. Dacă faci cumpărăturile online, adaugă produsele în coș, așteaptă 24 de ore și gândește-te dacă ți le mai dorești. În cazul în care răspunsul este afirmativ, merită să le cumperi.

Evită cheltuielile inutile

Foarte mulți oameni comit această greșeală. Ni se întâmplă adesea să avem cheltuieli de care am uitat, să plătim abonamente pe care nu le folosim ori ca planul nostru tarifar de la abonamentele de telecomunicații să fie mult peste ce consumăm. Fă-ți o evidență a tuturor abonamentelor și vezi unde poți economisi. Poate 50 de lei pe lună nu pare mult la prima vedere, însă într-un an vei economisi 600 de lei, sumă cu care vei putea plăti biletele de avion pentru următoarea ta vacanță, spre exemplu.

Gestionează-ți economiile eficient

Indiferent de perioada pe care o trăim, specialiștii recomandă mai mult ca oricând să nu trăim de la o lună la alta. Sfatul lor este să avem economisite cel puțin trei salarii, în așa fel încât să fim pregătiți de o perioadă mai puțin fastă din punct de vedere financiar. De asemenea, este indicat să aloci o atenție sporită și investițiilor. Având în vedere contextul actual, a ține banii în contul bancar nu mai este o soluție potrivită pentru mulți oameni.

Poți căuta soluții de investiții care îți vor aduce venituri pasive pe termen lung. Și în acest caz e bine însă să fii cumpătat și să încerci să fii cât mai echilibrat, să nu ții toate ouăle într-un singur coș, cum spun specialiștii.