Cum sa scapi de datorii. 10 Pasi rapizi catre libertatea financiara

Educatie Financiara

A avea datorii este ceva normal intr-o epoca in care se promoveaza masiv consumul, in care sunt create artificial nevoi si in care suntem asaltati de tot felul de oferte speciale. Am ajuns sa ne dorim case mai mari, haine mai frumoase, masini mai puternice, scoli mai bune pentru copii si vacante exotice. Doar ca in majoritatea cazurilor aceste bucurii vin la pachet cu indatorarea financiara, cu rate la banci care ne obliga sa muncim tot mai mult, sa cautam mijloace suplimentare prin care sa castigam tot mai multi bani. Daca iti doresti sa iesi din acest cerc vicios si sa scapi de datorii, iata cateva metode rapide care te pot ajuta sa te eliberezi din lantul datoriilor.

10 Metode sa scapi de datorii:

1.Nu mai face alte imprumuturi. Oricat de mult ti-ai dori un obiect sau crezi ca ai nevoie de un anumit serviciu, abtine-te sa faci un nou imprumut, chiar daca iti permiti sa achiti ratele. Invata sa cumperi ceva doar daca poti plati cash ( exceptie face doar casa).

2.Inchide cardurile de credit. Acestea au cele mai mari dobanzi, si spre deosebire de plata cash, nu simti pierderea, mascata prin mai multe rate de dimensiuni micii. Poti cumpara cu acest card, doar daca returnezi intreaga suma in perioada de gratie, fara sa platesti deloc dobanda.

Descarca Curs Educatie Financiara

3.Schimba obiceiurile de cumparare. Iti poti face liste de acasa cu ce ai nevoie, astfel incat sa nu cumperi impulsiv, poti sa te intrebi daca chiar ai nevoie de acel lucru, sau este doar o dorinta de moment. Invata sa te cunosti si sa te controlezi.

4.Cumpara mai ieftin. Poti alege marci generice (dar cu aceleasi rezultate ) in locul celor de brand. Poti de asemenea sa cumperi in sezonul de reduceri, sau sa acgizitionezi o masina la mana a doua in locul uneia noi.

5.Traieste frugal. Daca alegi sa elimini excesele si sa imbratisezi stilul de viata frugal, o mare parte din probleme tale cu banii se vor rezolva. Nu iti incarca casa de obiecte de mobilier, sau gardroba de zeci de accesorii pe care nu le porti niciodat, poti cumpara mai putina mancare daca o parte din ea o arunci, poti renunta sa iei masa in oras.

6.Creste-ti veniturile. Cauta sa castigi mai mult, schimba-ti jobul cu unul mai bine platit, ia-ti un al doilea job, fa astfel incat sa castigi mai mult, iar din banii suplimentari plateste-ti datoriile vechi.

7.Tine un buget de venituri si cheltuieli. Este mult mai usor sa controlezi ceva ce stii. Un buget de venituri si cheltuilei este simplu de facut si completat, insa te ajuta sa ai in permanenta o imagine clara a finantelor tale. Daca nu stii cum se face il poti descarca de aici.

8.Reciclati si reutilizati. Cauta sa refolosesti tot ce ai in casa, cumpara bunuri rezistente si reutilizabile, nu de unica folosinta.

9. Fa economii! Oricat de greu ti-ar fi sa pui bani deoparte, fa-ti un obicei din asta. Poti seta automat ca din salariu o parte sa fie depusa intr-un depozit de economii de care sa nu te atingi sub nicio forma. Orice suma indiferent de mica este mai buna decat deloc. Citeste aici cum sa faci economii in fiecare luna!

10. Daca ceva este disponibil gratuit, nu plati pentru el. Cauta sa folosesti cat mai mult din resursele gratuite pe care le poti dobandi, astfel incat suma economisita sa iti permita sa iti achiti datoria mai repede. Renunta la masina si mergi pe jos au cu bicicleta, imprumuta carti in loc sa le cumperi.

Nu uitati insa ca  primul pas ca sa scapati de datorii se petrece in mintea voastra, investiti in cursuri de educatie financiara, cititi carti despre bani si vorbiti cu consultati fiscali.

Poate te intereseaza cum sa eviti certurile din cauza banilor apoi sa faci cei  5 Pasi catre Independenta Financiara