Cum să îți alegi corect ochelarii de vedere? 4 sfaturi utile

Idei

Dacă ești în căutarea unor sfaturi utile despre cum să îți alegi ochelarii de vedere, atunci ai ajuns în locul potrivit. Alegerea ochelarilor poate fi o sarcină dificilă, cunoscând varietatea de opțiuni disponibile pe piață. Mai jos vei descoperi câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi ochelarii de vedere potriviți pentru tine.

1. Mergi la un control oftalmologic 

Dacă îți simți ochii obosiți sau îți este greu să vezi obiectele la distanță sau aproape, este timpul să mergi la un specialist. În acest caz, ar trebui să te adresezi unui optometrist sau unui oftalmolog.

Este important să îți faci o programare pentru o examinare a ochilor cel puțin o dată pe an. În cadrul acestei examinări, specialistul îți va verifica vederea și va căuta semne de probleme oculare. Dacă se constată că ai probleme de vedere, specialistul îți va prescrie o rețetă pentru ochelari sau lentile de contact pentru a îmbunătăți vederea.

2. Gândește-te la activitățile tale zilnice și la mediul în care îți petreci timpul 

Dacă lucrezi la calculator sau petreci mult timp în fața ecranelor, este important să îți protejezi ochii cu ajutorul ochelarilor cu filtru de protecție. Acesta este un criteriu important atunci când intri într-un magazin de ochelari în Iași pentru a-ți achiziționa ochelarii de vedere necesari. 

Expunerea prelungită la lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate determina:

 • oboseală oculară;
 • uscăciune;
 • iritație;
 • dureri de cap.

În cazul in care petreci mult timp în aer liber sau conduci frecvent, ai nevoie de ochelari de vedere cu protecție UV. 

Filtrul de protecție pentru razele UV este esențial pentru protejarea ochilor împotriva radiațiilor ultraviolete nocive emise de soare și de alte surse de lumină intensă. Razele UV pot cauza o serie de probleme oftalmologice cum ar fi cataracta și degenerescența maculară, iar purtarea ochelarilor de vedere cu protecție UV poate ajuta la prevenirea acestor probleme.

3. Alege o ramă care să se potrivească formei feței tale

Alegerea unei rame potrivite pentru ochelarii de vedere este esențială pentru confortul tău și pentru aspectul general. Este important să alegi o rama care se potrivește cu forma feței tale și să ții cont de dimensiunile și proporțiile acesteia.

 • pentru o față rotundă, optează pentru o rama dreptunghiulară sau pătrată pentru a-i da un aspect mai alungită;
 •  dacă ai o față pătrată, o ramă rotunjită sau ovală va încadra frumos trăsăturile tale;
 • unei fețe ovale, se potrivesc cel mai bine ochelarii de vedere cu rama dreptunghiulară, rotunjită sau în formă de ochi de pisică;
 • în cazul unei fețe alungite, o ramă lată și rotunjită poate face fața să pară mai lată redând astfel un aspect simetric.

4. Alege lentilele potrivite

Atunci când alegi lentilele pentru ochelarii de vedere:

 • ține cont de rețeta privind dioptriile necesare pentru a corecta problema ta de vedere;
 • alege tipul de lentile care să corespundă cel mai bine nevoilor tale, cum ar fi lentilele bifocale, progresive sau monoculare;
 • ia în considerare grosimea lentilelor. Dacă ai dioptrii mărite, lentilele pot deveni grele și grosimea acestora poate fi crescută, ceea ce poate afecta confortul și aspectul ochelarilor. În astfel de cazuri, poți opta pentru lentile cu indice de refracție ridicat, care sunt mai subțiri și mai ușoare decât lentilele standard;
 • alege și un tratament corespunzător pentru lentile, cum ar fi tratamentul anti-reflexie, care reduce reflexiile și strălucirile, sau tratamentul anti-zgârieturi, care protejează lentilele de zgârieturi. 

Indiferent de activitățile tale zilnice și de mediul în care îți petreci timpul, este important să îți protejezi ochii cu ajutorul ochelarilor adecvați. Consultă un specialist în oftalmologie și alege niște ochelari de vedere de calitate care să îți asigure protecția și confortul de care ai nevoie!