5 motive ca sa te joci alaturi de copilul tau

Relatii

Viata in vremurile moderne poate deveni atat de stresanta, incat ritmul alert ajunge sa devieze atentia parintilor de la nevoile afective ale propriilor copii. Te-ai gandit vreodata ca te-ai incarcat cu prea multe obligatii si vrei doar sa te odihnesti? Sau ca entuziasmul copiilor datorat intoarcerii tale de la serviciu iti anuleaza si ultima picatura de rabdare? Inseamna ca a sosit vremea sa iei o pauza, sa te odihnesti si apoi sa restabilesti legatura psiho-emotionala cu pustii tai.

Solicitarile lor nu reprezinta ultimul lucru de care ai nevoie, ci tocmai primul, necesar pentru a te asigura ca ei vor acumula, pentru viitor, suficienta afectiune din interactiunea cu parintele iubit.

Dat fiind faptul ca un copil invata cel mai bine prin intermediul jocului, iti prezentam mai jos cateva ratiuni pentru care consideram ca este important sa faci si tu parte din joaca lui.

Jocul deconecteaza si imprima buna dispozitie 

In primul rand, este bine pentru parinti. Prin joaca si distractie cu propriul copil, ai tendinta de a uita pentru o vreme de lumea exterioara, de frenezia cotidiana si de stresul atasat. Preocuparea devine astfel interioara, se manifesta prin elemente care caracterizeaza copilaria si nu mai lasa loc tehnologiilor moderne care fura atentia si energia in detrimentul chestiunilor mai importante. Practic, incercand sa mentii atentia si afectiunea copilului concentrate pe tine, obtii un frumos efect-umbrela, prin care amandoi beneficiati de protectie sufleteasca prin timpul care va uneste.

Intaresti legaturile dintre tine si copil

Acesta este, practic, primul sfat dat de specialisti oricarui parinte. Acorda timp jocului alaturi de cel mic, pentru a mentine vie relatia cu el. Pentru copii, parintii sunt modelele pe care le urmeaza, avand influenta primordiala in modul in care vor reactiona in diverse situatii de viata. Spre exemplu, pentru mamicile care au timp limitat, invitarea copiilor la pregatirea mesei este o imbinare placuta a jocului cu nevoia de a gati pentru familie. Pentru ca distractia celor mici sa fie completa, puteti instala, intr-un colt protejat, bucatarii pentru copii de la Jucarii-Online.eu, care sa le ofere posibilitatea sa creeze preparate imaginare.

Cresti increderea copilului in sine

Prin joc, puiul se angajeaza in aventura de a afla lucruri despre sine si despre ceea ce il inconjoara. Inca din primele momente de viata, cel mic poate comunica si relationa cu lumea prin joc. Astfel, joaca si dezvoltarea limbajului verbal sunt strans legate. Cu timpul, experimentarea unor relationari noi il pune pe copil in situatia de a-si folosi resursele priho-emotionale pentru a comunica, iar siguranta primita din afectiunea parintelui conteaza enorm in dobandirea increderii in propriile forte.

Il sustii sa invete prin joc

Joaca impreuna, favorizand situatiile in care conduce copilul, este fundamentala pentru crestere si dezvoltare. In aceste conditii, cel mic invata prin joc sa evalueze efectele si riscurile unei actiuni si sa ia decizii. In plus, dezvolta aptitudini sociale si experimenteaza senzatii. Asadar, este intelept sa permiti copilului aventura si testarea propriilor limite. Prin interactiune, atribuirea de roluri si activitati, copilul imita modelul unui adult si se pregateste, astfel, pentru viitoarele experiente de viata.

Il ajuti sa dobandeasca respectul pentru reguli 

Jocul alaturi de parinte trezeste interes, nu doar prin prisma nevoii innascute de atentie si afectiune a celui mic, ci si din dorinta de a interactiona competitiv. In acest context, este fundamental ca, inclusiv atunci cand el decide regulile, sa respecte directia trasata de joc. Daca este prea mic, poti trece peste strictetea reglementarilor, insa, ele sunt necesare mai cu seama copiilor marisori. Acestia inteleg, de pilda, ca o victorie obtinuta trisand e nula si atrage respingerea din partea celorlalti. In plus, invata sa dobandeasca rabdarea si perseverenta necesare pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Joaca este o forma de exprimare a emotiilor si o cautare a senzatiei de bine, deci nu trebuie sa cauti motive pentru a te juca alaturi de copilul tau, ci mai degraba modalitati prin care puteti experimenta bucuria de a fi impreuna.

Lasand loc initiativei copilului, ii poti spori increderea in sine, de exemplu, daca-i oferi un mic ajutor atunci cand nu reuseste sa finalizeze o sarcina pe cont propriu, astfel incat sa poata atinge victoria. Simpla ta prezenta ca parinte valideaza eforturile si ideile copilului, care invata sa aiba libertatea de a fi curios si de a experimenta fara temeri – aspecte fundamentale pentru viitorul adult echilibrat de mai tarziu.