4 modele de gratare din piatra naturala

Idei

Din primele zile ale primaverii si pana toamna tarziu, resedinta proprietarilor de case se muta afara. Instrumentul in jurul caruia petreci cel mai mult timp impreuna cu familia si diferiti oaspeti este gratarul. 

Pentru a te bucura de imbunatatirea aspectului casei si de preparate gatite perfect, iti prezentam cateva idei de gratare realizate din piatra naturala, potrivite chiar si pentru un proiect Do-It-Yourself.



Gratar Traditional

Traditionalul gratar amenajat in curte presupune un suport pentru fierul forjat pe care il vei folosi. Modelul ales depinde de arhitectura casei, de spatiul disponibil si de materialele pe care le folosesti. 

Suportul propriu-zis poate fi din caramida sau beton, in timp ce pentru fatada poti folosi placi din piatra naturala, caramida aparenta, sticla, lemn sau metal, in functie de stilul ales. 

Daca alegi o varianta cu acoperis si horn, trebuie sa te asiguri ca focul va avea tirajul necesar. Pentru aceasta ai nevoie de mai multa munca de documentare. Solutia cea mai sigura este sa apelezi la un profesionist.

Bucatarie de vara

Cel mai util in amenajarea curtii este sa integrezi gratarul intr-o bucatarie de vara. Asta inseamna ca in lateralul grill-ului propriu-zis sa continui cu blat de lucru si pavaje pentru zona de gatit si luat masa. 

Pentru un asemenea proiect este ideal sa nu te limitezi la foaia de fonta de deasupra focului. Adauga un cuptor si vei avea parte de preparate traditionale gatite in aer liber, pentru un festin complet. 

Un dulap pentru vase si o chiuveta te vor scuti de multe drumuri in casa. Adauga si un frigider pentru carne si bauturi racoritoare si nu vei mai intra cu orele in locuinta. Lemnul si piatra sunt elemente naturale care se potrivesc cu orice stil arhitectural, sunt rezistente si adauga un mare plus estetic proprietatii tale.

Citeste si 5 sfaturi pentru a-ti infrumuseta gradina

Gratarul de tip Insula

Gratarul de tip insula va aduna la propriu oaspetii in jurul lui. In mijlocul unui spatiu bine delimitat vei pregati locul de foc, deasupra asezi gratarul si de jur imprejur plachezi cu piatra. Cu cat este mai gros zidul circular, cu atat va fi mai util pentru asezarea preparatelor, pentru instrumentar sau ca suport pentru sticla de bere. 

De inaltimea proiectului depinde tipul de mese si scaune potrivite. Pentru inaltimi mai mici de 50 de centimetri poti folosi chiar perne sau canapele joase. Ideea se potriveste foarte bine cu stilurile orientale sau mediteraneene. 

Pentru un aspect modern, insula poate avea forma cuboida a bucatariilor clasice, cu scaune in cele patru laturi si horn in mijloc.



Groapa de foc

O idee unica de gratar este cel sub nivelul solului. Proiectul este unul dintre cele mai simple, insa de efect. Trebuie doar sa amenajezi un spatiu drept sau circular, in mijlocul caruia sa lasi loc pentru groapa de foc. 

La baza acesteia asezi ciment si un rand de caramida sau boltari subtiri, atatea randuri cata adancime doresti sa aiba focul. Pentru suprafata pe care vei arde lemne de foc, poti folosi piatra bruta de forma si dimensiunea celor aflate intre sinele de tren. De jur imprejurul gropii pavezi cu piatra si obtii un loc pentru dining in aer liber. 

Culorile, forma si modelul acestora vor fi alese in functie de stilul pe care il doresti. Ai obtinut astfel un spatiu de sezut si un semineu in aer liber, in care poti arde lemnele sau carbunii. Ramane doar sa asezi deasupra un gratar pentru preparatele preferate. 

Daca optezi pentru o adancime mai mare, poti folosi groapa pentru delicatese precum mielul haiducesc copt in pamant.

Amenajarea unui gratar in curte este un proiect pentru imbunatatirea aspectului exterior al casei si pentru sporirea confortului tau. Alege un model care ti se potriveste si bucura-te de preparate delicioase impreuna cu familia si prietenii!