“Fiecare copil este un artist. Problema este sa ramai un artist si cand cresti.” Pablo Picasso
Creativitatea iti poate pune sangele in miscare. Ea iti poate stimula mintea si cu ajutorul ei poti face minuni. Creativitatea este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a continua sa te dezvolti ca persoana. Creativitatea poate fi ceea ce te face sa mergi mai departe si sa ai succes in ceea ce iti propui sa realizezi.
29 de moduri in care poti stimula si mentine creativitatea:
1. Fa liste. Prin realizarea unor liste iti poti scrie ideile pe hartie, apoi le poti prioritiza si asta te ajuta sa te focusezi mai bine si sa continui sa iei initiativa.
2. Ia un caiet cu tine, oriunde mergi. Poti opta si pentru a nota ideile bune pe telefon insa nu o sa uiti niciodata o idee atunci cand o notezi pe un caiet.
3. Experimenteaza scrisul liber. Scrisul liber este grozav. Este vorba despre a-ti lasa mainile sa tasteze continuu, in acelasi timp dand frau liber imaginatiei. Scrie orice iti trece prin cap. Asta te va elibera, te va stimula si este extrem de creativ.
4. Renunta la calculator. Cat de des mai inchizi calculatorul si iti lasi mintea sa zburde libera? In zilele noastre, calculatoarele amortesc creierul…devenim consumatori de continut si tot mai putin, creatori ai continutului. Incearca sa stai departe de calculator cat mai des posibil si lasa-ti mintea sa fie creativa.
5. Nu mai fii atat de critic cu tine insuti. Nu exista nici un motiv pentru care ar trebui sa fii atat de exigent cu tine insuti pentru lucruri marunte. Daca faci asta, creativitatea ta se va reduce. Mergi mai departe, depaseste situatiile in care te afli, ingaduieste-ti sa te gandesti la viitor si la lucruri noi.
6. Ia pauze. Mintea noastra are nevoie de pauze. Cand ne indepartam de anumite activitati, mintea noastra are timp sa gaseasca cele mai bune idei si solutii pentru problemele cu care ne confruntam. Nu te impotmoli in momentul prezent, in “acum”. Acorda-ti o pauza si asigura-te ca iti stimulezi continuu creativitatea.
7. Canta la dus. A canta la dus este distractiv si iti permite sa le arati vecinilor si celor cu care locuiesti, talentele tale. Deasemenea, iti da posibilitatea sa te exprimi in timp ce esti dezbracat.
8. Bea cafea. Cafeaua poate face minuni. Nu este vorba de a bea cafea in mod constant, dar cu toti stim ca aceasta bautura stimuleaza organismul. Bea niste cafea si las-o sa iti dea acel impuls de care ai nevoie. Citeste aici ce beneficii are cafeaua pentru sanatate!
9. Asculta muzica noua. Asculta muzica noua sau un gen de muzica pe care nu il asculti in mod normal. Asta iti poate aduce inspiratia necesara pentru a te gandi sau a rezolva o problema.
10. Fii deschis. Deschide-ti mintea si elibereaza-ti gandurile. Nu exista “corect” sau “gresit”. Exista totusi o “posibilitate”.
11. Inconjoara-te de oameni creativi . Tu esti suma a cinci dintre cei mai apropiati oameni din jurul tau. Sa ai in preajma oameni creativi este cea mai rapida cale catre mentinerea creativitatii.
12. Primeste feedback. Nu iti fie teama sa ceri feedback. Feedback-ul poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a schimba un obicei sau un gand. Acesta te poate ajuta sa inveti, sa te dezvolti si sa gasesti noi motivatii care sa te determine sa mergi mai departe.
13. Colaboreaza. Doua minti sunt intotdeauna mai bune decat una. A colabora cu alte persoane este o modalitate grozava de a obtine o alta perspectiva si de a creea un flux de idei.
14. Nu renunta. Perseverenta este elementul prin care poti realiza ceea ce iti propui. Nu renunta la ceea ce incerci sa obtii. Explozia ta de creatie poate fi la urmatorul colt.
15. Exerseaza, exerseaza, exerseaza. Exersarea te face intr-adevar sa faci ceva intr-un mod perfect. Continua sa exersezi ceea ce faci. Exerseaza modul de a deveni creativ si observa cum asta iti influenteaza viata de zi cu zi.
16. Ingaduie-ti sa faci greseli. Se intampla sa faci si greseli si asta nu este neaparat un lucru rau. Greselile pot fi catalizatorul invatarii unui lucru nou despre tine sau despre altii. Poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a deveni creativ si a continua sa evoluezi.
17. Mergi intr-un loc nou. Experientele noi pot duce la noi idei si ganduri. Iesi din casa si mergi intr-un loc in care nu ai mai fost pana acum. Poate asta va duce la trairea unor noi sentimente si emotii.
18. Gandeste-te la lucrurile pentru care esti recunoscator. Nu se compara nici un alt lucru, cu enumerarea elementelor din viata ta pentru care esti recunoscator. Asta te poate ajuta sa realizezi ca esti de fapt intr-un loc si un moment din viata ta, in care doresti sa te afli. Stiind asta, te poate ajuta sa te relaxezi si sa iti eliberezi mintea pentru a face loc creativitatii.
19. Odihneste-te suficient. Odihna este fundamentala vietii. Este importanta pentru gandurile noastre. Asigura-te ca te odihnesti suficient, astfel incat sa te trezesti in fiecare dimineata avand mintea energica si activa.
20. Asuma-ti riscuri. Riscurile sunt un lucru bun. Asumarea riscurilor duce la activarea mintii si a intregului organism. Nu-ti fie teama sa faci ceva ce nimeni altcineva nu a facut. Ceea ce consideri creativ acum, poate deveni un lucru obisnuit in viitor. Iesi din zona de confort!
21. Incalca regulile. Nu te teme sa mergi acolo unde ceilalti nu au mai fost. Cand devi creativ nu te teme sa incalci regulile. De fapt, chiar si simplul gand de a trece dincolo de reguli, iti poate stimula creativitatea.
22. Nu forta lucrurile. Cateodata gasirea unor concepte si idei creative pot lua timp. Ele pot aparea in timpul pauzelor sau pot necesita un timp mai indelungat. Nu forta lucrurile, lasa totul sa vina de la sine.
23. Citeste o pagina din dictionar. Dictionarul iti poate oferi o gramada de informatii noi si cuvinte interesante pe care poate nu le stiai sau nu le foloseai inainte. Citind o pagina din dictionar te poate ajuta sa gandesti intr-un mod nou.
24. Creeaza-ti un cadrul al gandirii. Crearea unui cadru pentru cum gandesti si cum lucrezi poate face minuni pentru creativitatea ta. Incearca sa folosesti diferite instrumente pentru a deveni creativ. Ce perioada a zilei ti se potriveste cel mai bine, intre ce ore creativitatea ta exceleaza si dai cele mai bune rezultate? Acest cadru al gandirii trebuie sa fie unic, sa fie realizat pentru tine, pentru personalitatea ta.
25. Nu mai incerca sa fii persoana perfecta a altcuiva. Nu exista perfectiunea, asa ca nici nu ar trebui sa incerci sa fi perfect. Tu si gandurile tale sunteti unice, precum si actiunile si comportamentul tau. Nu incerca sa fi perfect pentru altcineva, asta va duce doar la reducerea creativitatii tale.
26. Ai o idee? Noteaza ideea respectiva! Notand ideile creative nu faci altceva decat sa iti mentii creativitatea. Si poti folosi aceasta idee pe post de referinta pentru a-ti stimula creativitatea.
27. Ordoneaza-ti spatiul de lucru. Biroul tau si mediul in care lucrezi te pot ajuta sau iti pot dauna atunci cand vine vorba de creativitate. Daca ai un birou dezordonat, asigura-te ca faci ceva in privinta asta. Un birou ordonat te poate ajuta sa iti eliberezi mintea si sa creezi un spatiu deschis pentru a gandi liber.
28. Distreaza-te! Cand te distrezi mintea iti merge mult mai bine. Utilizeaza energia pozitiva pentru a deveni creativ.
29. Finalizeaza-ti sarcinile. Cand termini ceva inseamna ca esti pregatiti sa treci la altceva. Dar nu termina ceva doar de dragul de a finaliza. Si atunci cand termini ceva asigura-te ca sarbatoresti finalizarea acelui lucru. Apoi vine momentul in care trebuie sa fii creativ si sa incepi ceva nou. Pentru asta iti recomandam cursul Planificarea si Stabilirea obiectivelor!
Tu cum te mentii creativ? Ce rol joaca creativitatea in viata ta?
Creativitatea poate influenta performanta profesionala, rezolvarea problemelor si abordarea sarcinilor intr-o maniera unica pentru rezultate deosebite.
Sunt companii care organizeaza team building-uri si workshop-uri pentru dezvoltarea creativitatii angajatilor.