Cum obtii ajutorul de somaj

Educatie Financiara

Dupa un an de pandemie Covid 19 cu multe afaceri inchise sau cu progam redus, din nefericire multe persoane au rama fara job sau urmeaza sa ramana. Repornirea totala a economiei este inca departe, companiile taie costurile cu personalul  sau isi suspenda temporar activitatea.

Angajarile la stat sunt teoretic suspendate, lucrurile nu sunt chiar roz pe piata muncii. Chiar daca rata somajului in Romania este scazuta fata de alte tari, este bine sa fim totusi realisti. Asa ca daca ai un loc de munca „tine cu dintii” de el, indiferent daca mai faci ore suplimentare sau esti pus sa faci si altceva decat scrie in fisa postului.

Daca din nefericire te numeri printre cei care au ramas someri si isi cauta de munca, citeste in continuare care sunt conditiile pe care trebuie sa le intrunesti pentru a beneficia de ajutorul de somaj de la stat.

Cum beneficiezi ajutorul de somaj de la stat

Pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj, trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii obligatorii:

    • sa aveti domiciliul sau resedinta legala în Romania;
    • sa nu aveti un loc de munca din motive independente de dumneavoastra;
    • sa nu aveti venituri sau sa aveti un venit din activitati autorizate conform legii mai mic decat valoarea indicatorului social de referinta (ISR);
    • sa fiti apt(a) de munca;
    • sa aveti varsta cuprinsa intre 16 ani si varsta legala pentru pensionare;
    • sa fiti disponibil(a) pentru recrutare si in cautarea activa a unui loc de munca;
    • sa va inregistrati la una dintre agențiile teritoriale de ocupare a fortei de munca in a carei zona de activitate aveti domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca ati avut ultimul loc de munca sau ati obținut venituri in acea localitate de reședinta;
    • sa cereti acordarea indemnizatiei de somaj in maximum 12 luni de cand v-au incetat raporturile de munca, de serviciu, de mandat etc.

    De asemenea, somerii inregistrați la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca trebuie sa fi contribuit la sistemul de asigurari de somaj timp de cel putin 12 luni din cele 24 de luni care preced momentul solicitarii indemnizatiei de somaj.

    Aceasta conditie nu se aplica absolventilor unei institutii de invatamant care sunt in varsta de cel putin 16 ani si care nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca potrivit cu pregatirea profesionala timp de 60 zile de la data absolvirii.

    Indemnizatia de somaj este calculata luand in considerare valoarea indicatorului social de referinta (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru somaj si stagiul de cotizare la sistemul de asigurari de somaj.

    Valoarea ISR pentru 2020 este de 500 RON.

    Daca esti angajat poti vedea si un mod simplu de calcul salariu.

    Ia in calcul ca pentru siguranta financiara te ajuta sa ai un fond de urgenta, niste economii pe care sa te poti baza in cazul in care nu poti beneficia de somaj. Poti cauta chiar activitati profesionale care sa iti aduca ceva bani in plus. Citeste aici 5 Activitati profesionale solicitate in 2021 si accesibile pentru freelanceri