Banii sunt un subiect destul de dificil in vietile noastre, pentru ca ne influenteaza intr-un mod incredibil existenta. Avem nevoie de bani pentru orice, si din aceasta cauza suntem tentati sa credem ca ei sunt cel mai important lucru din viata. Viata ta financiara insa nu este viata ta in intregime, iar noi te ajutam cu un set de intrebari care vor schimba felul in care iti privesti viata financiara.
Aceste intrebari te vor face mai increzator si mai constient de finante si rolul lor in viata ta:
1. Care este rolul banilor in viata mea?
Banii sunt un doar instrument, chiar daca multi oameni sunt prea implicati emotional in a avea sau nu bani. Trebuie sa tinem insa minte ca este dificil sa luam decizii clare si rationale atunci cand emotiile sunt implicate.
Intreaba-te: ce rol au banii in viata mea? Cat timp petrec gandindu-ma la bani? Visand la ei? Ingrijorandu-ma despre bani? Cand te gandesti la bani, esti tensionat, frustrat, dezamagit, cum te simti? Scrie aceste reactii intr-un carnet si observa cum reactionezi, apoi incearca sa lucrezi catre a adopta o atitudine cat mai neutra si relaxata atunci cand te gandesti la bani.
2. Ce m-au invatat modelele mele in viata despre bani?
Am invatat multe lucruri de la cei din jurul nostru, si atitudinea privind banii este unul dintre ele. Cu toate ca pe masura ce te maturizezi iti dezvolti propria abordare, in situatiile stresante vei reactiona asemenea parintilor tai. Identifica atitudinile lor asupra banilor, pentru ca aceasta este fundatia ta in interactiunea cu banii.
3. In ce grad imi controleaza banii fericirea?
Poate banii nu inseamna neaparat fericire, insa lucrurile pe care le pot cumpara contribuie destul de mult la aceasta. Tu cat de fericit esti, lasand la o parte statutul tau financiar? Poti sa apreciezi un cadou de o valoare financiara mica? O vacanta cu un buget redus sau ai nevoie sa stai la un hotel de 5 stele ca sa fii fericit?
Daca raspunsurile tale te fac sa crezi ca banii sunt absolut esentiali pentru fericirea ta, este momentul sa analizezi cine esti lasand la o parte banii. Poti sa te bucuri de bani si ceea ce ei pot aduce fara ca ei sa devina o parte din identitatea ta.
4. Cum reactionez la stresul financiar?
Indiferent de cat de multi bani avem, toti ne stresam in legatura cu finantele cateodata, si ne ingrijoram ca nu ne putem permite ceva sau pentru ca am pierdut o investitie. In aceste momente, cum reactionezi? Lasi stresul sa preia controlul sau te calmezi si rationalizezi ceea ce este de facut in continuare? Ia in calcul raspunsul tau la punctul 3: cine esti tu fara bani?
CURS Online Planificarea si stabilirea obiectivelor
5. Stiu ce vreau?
Odata ce ai satisfacut nevoile tale de baza – mancare, adapost, etc., pentru ce castigi bani? Fii clar in legatura cu nevoile tale curente – o masina, de exemplu, sau cu dorintele tale – sa calatoresti prin lume. Nu are rost sa castigi bani de dragul de a-i castiga, asa ca analizeaza ce vrei sa faci cu banii pe care-i castigi.
6. In ce feluri dau mai departe? Ce bine fac eu in aceasta lume? Daca poti contribui financiar pentru a-i ajuta pe altii, o faci intr-un mod care iti reflecta valorile personale, zonele tale de interes? Daca nu poti sa contribui financiar la o cauza, oferi altora din timpul si intelepciunea ta? Nu este vorba numai despre bani, si nu este vorba numai despre tine. Atunci cand dai mai departe, te ajuti pe tine si ii ajuti pe cei din jur. Cred ca ai auzit de a 10-a parte din venituri care ar fi bine se mearga catre cei nevoiasi…
Vezi acest curs online de educatie financiara daca vrei sa iti intelegi mai bine relatia cu banii
Foarte misto articolul. Pacat ca nu este si semnat.
Vorba multa, informatii putine sau nefolositoare. Intrebari multe, raspunsuri lipsa.