buget redus, buget mic, cum supravietuiesti de la salariu la salariu

Traiesti de la salariu la salariu? Cum sa supravietuiesti

Educatie Financiara

buget redus, buget mic, cum supravietuiesti de la salariu la salariu

Cand traiesti de la salariu la salariu si te gasesti deseori in imposibilitatea de a plati facturile la timp, s-ar putea sa te intrebi cum se descurca si altii in situatia ta. Adevarul este ca un numar mare de oameni traiesc asa, de la salariu la salariu.

Daca vrei sa te descurci mai bine la capitolul finante, noi iti dam niste idei care sa te ajute sa supravietuiesti de la un salariu la celalalt

Fa-ti un buget lunar. Daca nu supraveghezi felul in care cheltuiesti banii, s-ar putea sa te trezesti ca ramai fara fonduri inainte de sfarsitul lunii. In fiecare luna, analizeaza cati bani ai in cont, ce chestiuni sunt urgente luna respectiva si plateste-ti datoriile si creditele. Apoi pune deoparte banii pentru facturi, ca sa stii clar cat poti sa cheltuiesti si pe ce.

Invata totul despre finante personale

Bazeaza-te un un micro-buget. Dupa ce ai pus bani deoparte pentru cheltuielile urgente, nu e suficient sa-ti faci un buget de genul – 400 lei alimente si 200 lei benzina. Trebuie sa te tii de acest buget si sa fii constient de cati bani cheltuiesti si pe ce. Daca tii socoteala a ceea ce cumperi, ai mai multe sanse sa respecti bugetul.

Planifica pentru ce e mai rau. Daca situatia ta financiara trece de la ok la rea la bine destul de repede, trebuie sa ai pregatit un buget pentru ce e mai rau. Astfel, daca situatia se inrautateste, poti adopta un buget care elimina lucrurile care nu sunt necesitati.

Uita-te cu ochi critici la lucrurile incluse in buget, mai ales daca nu ai mai facut asta de mult timp. Vezi daca sunt servicii pe care le platesti, dar pe care nu le folosesti, ca un abonament la sala. Daca nu te uiti la televizor, anuleaza-ti abonamentul, si citeste ziarul online in loc sa il cumperi zilnic.

Incepe un program de auto-imbunatatire. Daca renunti la un viciu ai sanse sa economisesti bani. De exemplu, ai putea sa pui banii pe care i-ai fi dat pe tigari intr-un borcan, pe care sa il deschizi la sfarsitul anului. De asemenea, mananca mai rar fast food sau in oras si gateste mai des acasa – e mai ieftin si mai sanatos.

Imbunatateste felul in care te gandesti la bani. S-ar putea sa ai obiceiuri proaste atunci cand vine vorba despre bani, cum ar fi ca nu ai un buget, cheltuiesti fara sa tii cont de faptul ca vei ramane fara bani in perioada viitoare sau platesti facturile tarziu, fara sa-ti dai seama ca penalizarile se vor aduna si iti vor afecta bugetul. Incearca sa depistezi aceste obiceiuri si sa incerci sa le corectezi.

Incearca sa economisesti. Stii ca este o idee buna sa ai economii, dar e mai usor de spus decat de facut. Cu toate acestea, incearca sa economisesti macar sume mici de bani, care te pot ajuta in situatii mai dificile. Afla cum sa economisesti mai usor!

Cunosti si alte trucuri care te ajuta sa iti gestionezi mai bine salariul? Poate merita sa incerci si sa faci niste bani in plus. Ce parere ai?

Aboneaza-te la newsletter pentru gandire pozitiva si dezvoltare personala

[mc4wp_form id=”3273″]