incredere in sine

Cum se poate creste increderea in sine

Dezvoltare Personala

incredere in sine

Increderea in sine este abilitatea de a crede ca poti face un lucru, indiferent de dificultati sau de sanse.

Sau, cum spune Brian Tracy, “Increderea in sine este un obicei ce poate fi dezvoltat actionand ca si cum ai avea deja increderea in sine pe care doresti sa o ai.” Si cum orice abilitate poate fi invatata si antrenata, la fel poti face si cu increderea in sine.

5 metode ca sa ai mai multa incredere in sine

1.Fii atent la gandurile tale, pentru ca sunt principalele responsabile de increderea in sine. Cu totii avem ganduri pe care de multe ori parca nu le putem controla. Aceasta voce interioara din mintea ta exista fie ca esti constient de ea sau nu. Surprinde-te  atunci cand intri in tiparuri mentale de genul:

  • “Daca nu reusesc sa obtin jobul asta, sunt praf”
  • “Nu mi-a dat niciun telefon astazi, deci sigur e suparat pe mine”
  • “Am luat 10 la examen doar pentru ca fost foarte usor”
  • “Ma simt ca un prost, deci inseamna ca sunt prost”
  • “Trebuie sa am o familie pana la 30 ani”

2. Modifica gandurile si convingerile pentru o incredere in sine crescuta. Cu cat esti mai atent sa iti surprinzi gandurile, cu atat mai repede vei putea inlocui gandurile negative cu cele productive.

  • Din dorinta de a fi perfecti, se intampla sa vedem ori alb ori negru si sa gandim in extreme. Trateaza-te cu intelegere si bunatate si spune-ti “Chiar daca nu reusesc sa obtin jobul asta, eu sunt perseverent si datorita acestui lucru voi reusi”.
  • Concentreaza-te pe pozitiv si nu respinge micile reusite. Gandeste-te la partile bune din viata ta si reaminteste-ti toate lucrurile care au mers bine in ultima vreme.
  • Nu confunda emotiile tale cu faptele tale. Omul nu e comportament! Faptul ca te simti intr-un fel negativ nu te face un om rau. Toata lumea mai greseste, dar greselile nu sunt o reflectie permanenta a ceea ce esti.
  • Evita-l pe “trebuie”. Daca te surprinzi folosind acest cuvant, e posibil sa iti stabilesti niste asteptari nerealiste de la tine sau de la cei din jur.

3. Investeste in dezvoltarea personala. Increderea in sine se refera la increderea in propriile abilitati; este legata de competenta si de eficacitate. Cand competenta creste, creste si increderea in sine. Demostrarea competentei aduce satisfactie, dar este o consecinta a stimei de sine, nu o cale de a ajunge la ea. Citeste aici de ce sa investesti in cursuri de dezvoltare personala.

4. Indeparteaza-te de oamenii care te pun jos in mod constant. Nimic nu scade mai mult increderea in sine decat sa te inconjori de oameni care au o parere proasta despre tine. Asociaza-te cu oameni care te sustin si te respecta neconditionat.

5. Poarta-te ca persoana care vrei sa devii. Poarta-te ca si cum deja ai incredere in tine si vei deveni o persoana care are incredere in sine. Apoi treci la actiune si realizeaza cat mai multe in viata ta, pentru ca increderea in sine sa dobandeaca un fundament solid si de foarte lunga durata. Fa acest exercitiu de imaginatie:
Daca ai cunoaste astazi o persoana care arata ca tine, se poarta ca tine, vorbeste ca tine, ce parere ai avea despre acea persoana? O percepi ca pe o persoana cu incredere in sine? Ce elemente din comportament, postura, limbaj iti comunica daca o persoana are incredere in sine sau nu?

Unele din recomadarile acestea iti pot parea ciudate la inceput, insa cu timpul si cu practica iti vor deveni familiare. Odata ce constientizezi gandurile si convingerile care te limiteaza si care contribuie la incredrea in sine scazuta, poti sa le neutralizezi. Si pe masura ce transformi credintele despre tine in unele pozitive, chiar daca intampini anumite dificultati in viata ta, reusesti sa le depasesti fara un impact negativ pe termen lung, dezvoltand o incredere in sine sanatoasa.

Daca esti o femeie , te invit pe FemeiaIndependenta.ro pentru a-ti dezvolta increderea in sine!