Primii pasi spre o cariera de succes

Cariera

De multe ori, in viata cautam sa ne regasim siguranta. Un job ne ofera o siguranta a zilei de maine. Stii ca poti plati facturile, chiria, stictul necesar de alimente, poate cateva lucruri necesare pentru persoanele pe care le ai in grija, in casa, sau de ce nu, un lucru –doua pentru tine. Si asta iti asigura un confort psihic.

Daca e sa ne gandim la piramida nevoilor, gandita de psihologul american Abraham Maslow, odata ce nevoile primare sunt asigurate, nu numai ca avem un sentiment de confort, dar simtim nevoia sa facem un pas inainte spre siguranta. Facem pasi pentru siguranta oferita de sanatate, securitatea fizica, de moralitate, a resurselor, cea oferita de faptul ca ai o familie, o proprietate si nu in ultimul rand, siguranta oferita de un loc de munca.

Si ce sentiment placut este sa lucrezi pentru a dobandi aceasta stare de siguranta si sa pornesti natural spre urmatoarea treapta a piramidei, aceea a dragostei si a devenirii. Sa lucrezi la nevoia de apartenenta, apoi sa cresti pana la nevoia de stima si pana la nevoia de autorealizare.

Aceasta pentru ca singuri ne putem conferi aceste lucruri si numai in momentul in care le simtim asigurate- aproape inconstient- pe cele din treapta de mai jos, trecem –tot aproape insesizabil- la alte nevoi superioare.

Iar faptul ca ceea ce ne putem oferi, o facem singuri, este cheia si cand cautam un job. Felul in care ne-am construit singuri pana la acel moment conteaza semnificativ in cariera pe care o alegem.

Cum ne construim o cariera de succes:

Din pacate, educatia data de invatamantul romanesc nu presupune o indrumare a copiilor spre o gama larga de meserii pe care si le pot alege. Nici facultatile nu ofera prilejul de a pune in practica cunostintele nou dobandite.

In aceste conditii, pe perioada liceului si a facultatii putem face cursuri de dezvoltare personala, voluntariat, cursuri private si putem discuta cu consilierul din cadrul scolii privind optiunile pe care le avem in functie de preferinte si abilitatile personale.

Exista internship-uri pentru adolescenti (15-18 ani) conduse de profesionisti cu experienta, platite de catre beneficiar. In acest mod, sau independent, adolescentii pot opta pentru a studia in strainatate, fiind insa necesara o apreciere a costurilor implicate in acest demers.



Voluntariatul este reglementat in Romania prin Legea 78/2014.

Voluntariatul ne poate pune in legatura cu comunitatea in care traim, cu nevoile ei, contribuie la dezvoltarea noastra personala, deosebindu-se de internship/practica prin faptul ca beneficiul de pe urma acestei activitati este in folosul public, al comunitatii.

Absolventii unei facultati sunt sprijiniti de stat in vederea obtinerii unui job, prin faptul ca angajatorilor li se acorda un sprijin financiar timp de 12 luni (18 luni in cazul persoanelor cu handicap). De asemenea, angajatorii continua sa primeasca ajutor financiar de la stat pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca – in anumite conditii (conform Legii 76/ 2002 actualizata 2020 privin sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca).

In functie de domeniul ales, absolventii (sau cei care urmeaza sa absolveasca in anul respectiv) pot opta pentru varianta unui internship in cadrul unor companii ce acorda acest sprijin remunerat sau nu, de la caz la caz. Un astfel de intership presupune trecerea unui examen si la finalul acestei perioade, o posibila ofera de job in cadrul aceleiasi companii.

Astfel de companii sunt in domeniul design-ului, domeniul IT, finante, audit, HR, inginerie, PR & marketing, journalism, logistica, etc.

Anumite site-uri au un “job dictionary” care ofera cateva insight-uri despre ce presupun anumite tipuri de job-uri.

Site-urile de job-uri (ejobs.ro, bestjobs.eu, hipo.ro, myjob.ro, jobzz.ro, etc) sunt referintele de baza atunci cand cautam un job.



Putem apela la ajutorul unui consilier vocational pentru o versiune cat mai buna a CV-ului nostru, sau acesta ne poate ajuta sa scriem o scrisoare de intentie cat mai convingatoare.

Site-ul linkedin.com este un sprijin foarte bun atunci cand detii ceva experienta, poate un portofoliu –in functie de domeniul ales- deci esti cumva calat pe domeniul tau si poate chiar targetezi anumite companii pentru care ti-ar placea sa lucrezi.

Si, ca si atitudine, este bine sa fii deschis in privinta lucrurilor pe care le faci, linkedin putand fi un loc unde sa fii remarcat de un potential angajator.

Un punct vulnerabil ar fi si sa stii exact ceea ce vrei (presupunand ca tintesti cat mai sus) si sa faci pasul de a obtine acel lucru, cu riscul de a te gasi apoi dezarmat, daca lucrurile nu ies asa cum ti-ai dorit.

Insa si aici exista “cutezatori”, tenaci si rezilienti, al caror exemplu il putem urma din fericire. Un exemplu este o femeie pe nume Nina Mufleh, venita din Estul Mijlociu in SUA care si-a dorit foarte mult sa luceze la compania internationala Airbnb.

A incercat sa ia legatura cu acestia pentru a obtine job-ul mult visat, insa nimic nu a functionat. Pana cand a facut o demonstratie despre cunostintele ei in industrie, cum ar putea aduce ea o contributie companiei si ce considera ca puteau fi urmatorii pasi pentru companie.

A impresionat si prin felul in care a facut lucrul acesta, a atras atentia, iar entuziasmul si motivatia ei transpar si au dus-o spre ceea ce si-a dorit in cele din urma.

“Toate visurile tale se vor indeplini daca ai curajul sa le urmezi” spunea foarte frumos si simplu Walt Disney. Ramane intotdeauna valabil. La fel ca si dezvoltarea noastra, este continua si ne poate duce in locuri nebanuite, ne trebuie doar curaj!

Un articol de Diana Botez