dezvoltare personala

Metode de dezvoltare personala si profesionala

Dezvoltare Personala

metode de dezvoltare personala

Tendintele secolului in care traim plaseaza individul modern la rascrucea dintre nevoia de a avea timp liber, de a se relaxa si de a reusi sa se dezvolte personal si necesitatea de a fi un bun profesionist, de a se afla intr-un continuu proces de specializare si de a fi la curent cu tot ceea ce se intampla in jurul sau. Aceste doua coordonate principale sunt amplificate de atentia pe care suntem nevoiti sa o acordam vietii noastre profesionala si, nu in ultimul rand, de presiunea financiara favorizata de prefigurarea unui context economic instabil.

Desi gasirea unui punct de echilibru care sa armonizeze toate aceste cerinte pare imposibila, managementul corect al timpului si concentrarea energiei spre activitati ce vizeaza in mod direct sau indirect dezvoltarea personala reprezinta modalitati accesibile prin care te poti dezvolta personal si profesional.

Iti prezentam 5 exemple de resurse pe care le ai mereu la indemana si care, valorificate corespunzator, te vor ajuta sa iti descoperi pasiuni noi, sa te specializezi in domeniile care te intereseaza si nu in ultimul rand, iti vor oferi o alta perspectiva asupra modului in care poti folosi “timpul pierdut”.



Carti de dezvoltare personala si profesionala

Vocabularul si exprimarea verbala sunt carti de vizita nescrise, indiferent de profesia pe care o ai. Este deosebit de important sa detii capacitatea de a-ti gasi cu usurinta cuvintele, de a vorbi corect si la fel de mult conteaza abilitatea de a-ti argumenta opiniile. Poti imbunatati cu usurinta aceste aspecte daca iti propui chiar de astazi sa nu lasi sa treaca o zi fara sa citesti macar 10 pagini dintr-o carte. Noi iti recomandam sa acoperi o arie cat mai vasta de domenii: carti de vanzari, comunicare, istorie, politica, economie, marketing, programare neurolingvistica, carti motivationale, beletristica, studii de specialitate – pentru ca astfel iti vei imbogati cultura generala, vei afla mai multe despre tine insuti si vei reusi sa intelegi coordonatele socio-economice si politice ale lumii in care traiesti.

Citind iti vei dezvolta capacitatea de analiza, gandirea critica si te vei simti mult mai sigur pe tine in orice context de relationare cu cei din jur.

Audio-book-uri si cursuri audio

Dezvoltarea tehnologica si cresterea popularitatii Internetului si a dispozitivelor mobile in randul populatiei active a favorizat conturarea  unui nou univers informational, fara bariere temporale sau spatiale. Aparitia audio-book-urilor este un exemplu concret in acest sens. Nu ai timp sa mergi la cursuri de limbi straine sau sa afli care sunt ultimele tendinte in domeniul profesional in care activezi? Acum poti gasi aceste informatii in format audio, ceea ce iti permit sa valorifici timpul pierdut in trafic, de exemplu,  ascultand informatiile de care ai nevoie.

Reviste economice sau culturale

“Ziarul Financiar”, “Revista Forbes”, “Revista Stiinta si Tehnica” sau “The industry” sunt doar cateva nume care merita amintite si care reprezinta resurse informationale importante pentru orice profesionist. Nu trebuie sa apartii unui domeniu profesional specific pentru a fi interesat de situatia economica a lumii in care traiesti, de inovatiile tehnologice sau de tendintele erei digitale. Bogate in continut, cu genuri si specii jurnalistice diverse si captivante, aceste revista sunt o sursa de informatii de calitate, pe care o poti accesa oriunde si oricand.




Programe TV

Si programele TV pot fi o excelenta resursa de dezvoltare personala si profesionala, atat timp cat alegi emisiunile si canalele potrivite. Nu iti risipi timpul si energia cu binecunoscutele programe care pun accentual pe barfa, spectacol si mondenitati, ci alege emisiuni care sa iti furnizeze informatii utile si interesante. Discovery, Travel and Living, Profesionistii, Garantat 100%, Explorer – sunt probabil cele mai populare exemple in acest sens, pe care merita sa le urmaresti.

Evenimente, conferinte, workshopuri, cursuri de dezvoltare personala

O buna modalitate de a te dezvolta atat pe plan personal, cat si profesional, o reprezinta participarea la intalniri de networking, conferinte si evenimente aflate in aria ta de interes. Astfel iti vei construi  treptat o retea de contacte, iti vei dezvolta capacitatea de relationare, vei scapa de tracul vorbitului in public si nu in ultimul rand, iti vei consolida bagajul de cunostinte. Fructifica oportunitatile pe care ti le ofera lumea digitala: grupuri de Facebook, forumuri, grupuri de pe LinkedIn, grupuri de discutii de pe Yahoo – pentru a fi la curent cu agenda evenimentelor si pentru a pastra legatura cu profesionistii din domeniu.

Asadar, nu este deloc complicat sa mentii standardele profesionale si asteptarile fata de propria persoana la un nivel inalt, deoarece resursele de informare si dezvoltare se afla pretutindeni in jurul tau. Tot ce trebuie sa faci este sa inveti sa selectezi informatia care te asalteaza si sa fii constient de cerintele pe care statutul profesional ti le impune.

Gandeste Pozitiv!