De la angajat la antreprenor

Cariera

In Romania nu prea avem cultura antreprenoriatului, ne lipsesc modele in familie si abia de curand au inceput sa fie mediatizate afaceri antreprenoriale de succes. Sunt multi romani care au reusit sa dezvolte afaceri in toate segmentele de piata. Ei sunt cei care inspira si ofera curaj, ei sunt cei care sustin dezvoltarea paturii de mijloc a societatii. Desi multinationalele inca domina piata fortei de munca calificata, sunt din ce in ce mai multi angajati care vor sa faca pasul spre antreprenoriat.

Ce isi doreste un angajat care vrea sa devina antreprenor?

Libertate de decizie. Oamenii creativi si curajosi, care sunt buni profesionisti, isi doresc mai multa libertate in munca lor. Si pentru ca nu o pot obtine la locul de munca, aleg sa faca pasul spre antreprenoriat sau freelancing. Ei vor sa fie liberi sa isi aleaga proiectele, clientii, metodele de lucru, programul si asa mai departe. Libertatea vine cu provocari foarte mari la nivel financiar si de implicare atat ca timp cat si ca abilitati necesare pentru a reusi. Libertatea inseamna asumare si curaj.

Participa la un Super Curs Online de Antreprenoriat!

Mai mult timp liber. Da, asta isi doresc. Majoritatea insa se aleg cu si mai multe ore de munca, cu lipsa timpului personal care tinde sa fie acaparat de pasiunea de a face ceea ce iti place sau de nevoia de a munci de doua ori mai mult decat ca angajat, pentru a castiga banii necesari pentru dezvoltare. Timpul liber este un miraj. El apare la putini antreprenori, si de obicei dupa multi ani de investit si dezvoltat afacerea. Pentru un atreprenor, zicala “timpul inseamna bani” prinde si mai mult sens.

Mai multi bani. Bineinteles ca banii sunt un motor important atunci cand alegi sa iti asumi riscurile unei afaceri. Desii unii spera sa acceseze fonduri europene, sa inceapa o facere cu investitii minime de bani, sa beneficieza de scutiri la impozite auto sau pe forta de munca, putini reusesc asta. Mai multi bani vin in timp, daca ai noroc si inspiratie sa treci ce primii 3 ani in care 90% din afaceri dau faliment. In ziua de azi, o afacere ca sa prospere si sa fie profitabila are nevoie de investitii financiare, de creativitate si inovatie si de forta de munca calificata. Banii vin ca o consecinta a lucrului potrivit, cerut de piata si bine facut.

Unii isi parasesc job-urile pentru ca vor sa se reprofileze din punct de vedere profesional. Nu mai vor sa stea 10 ore la birou si sa faca rapoarte, ci prefera sa isi urmeze pasiunea creativa sau vor sa aiba un impact pozitiv in sociatate. Nu toti sunt manati de dorinta de a castiga mai multi bani. Unii pleaca din pozitii cheie, de la salarii foarte mari, ca sa traiasca in tihna, eventual facand turism sau proiecte de consultanta. Ceea ce ii mana in zona de antreprenoriat sau freelancing este dorinta de a trai in armonie cu valorile personale. Antreprenoriatul social prinde din ce in ce mai mult teren.

Antreprenoriatul nu este pentru oricine, insa oricine vrea sa lucreze pentru el, o poate face! Citeste si Obiceiuri pe care toti antreprenorii ar trebui sa le adopte.