Startul in cariera- sfaturi de la un consilier profesional

start-in-cariera-sfaturi-utile

Incheierea traseului educational si inceperea celui profesional, reprezinta pentru fiecare dintre noi, un moment foarte important, pe care fiecare si-l proiecteaza intr-un anumit fel si care uneori se dovedeste a fi foarte solicitant, mai ales daca nu suntem pregatiti si pentru situatiile dificile pe care le putem intalni.

Iata care sunt cele mai des intalnite situatii cu care te poti confrunta si care sunt cateva dintre solutiile pe care ti le propune Ana Nicoleta Zafiu, Consilier in cariera:

Cand ai nevoie de un consilier in cariera:

Nu stii care dintre job-urile aferente domeniului pentru care te-ai pregatit ti se potriveste cel mai bine

Se poate intampla ca atunci cand esti proaspat absolvent sa nu stii care dintre job-urile pentru care pregatirea universitara te recomanda, ti se potriveste.

In aceasta situatie, este indicat sa te informezi cat mai in detaliu cu privire la responsabilitatile implicate de fiecare dintre job-urile din domeniul tau. Daca vei avea o imagine cat mai concreta in raport cu ce implica job-ul respectiv, iti va fi mult mai usor sa iti dai seama ce ti se potriveste cel mai bine.

O alta varianta foarte eficienta este sa candidezi pentru un internship, in cadrul unei companii, in domeniul tau de activitate, iar la finalul acestei perioade, specialistii in Resurse Umane, te vor directiona catre pozitia care ti se potriveste cel mai bine.Nu esti invitat la interviu

Se poate intampla sa identifici oportunitati de job pentru care esti potrivit, insa sa nu fii invitat la interviu.

In aceasta situatie, consilierul in cariera iti spune ca este necesar sa fii atent la urmatoarele aspecte:

  • Aplica la job-urile care necesita nivelul de experienta entry-level
  • Insoteste CV-ul de o scrisoare de intentie pe care sa o adaptezi cerintelor job-ului si cu ajutorul careia sa transmiti o motivatie puternica
  • Aloca timp zilnic pentru a aplica la job-urile active pe site-urile de recrutare

    Prima Impresie Conteaza! Invata sa faci una buna!

 

Participi la interviuri, insa nu esti recrutat

Primul pas pentru a obtine un loc de munca consta in concretizarea unui interviu cu angajatorul.

Daca acest pas a avut loc, insa procesul de selectie nu continua in cazul tau, cateva dintre cauzele posibile sunt:

  • Angajatorul a decis din diverse motive blocarea acelei pozitii
  • Exista o incompatibilitate intre profilul tau socio-profesional si mediul organizational al acelui departament/companii
  • Nu ai transmis ca esti suficient de motivat(a) in obtinerea acelui job
  • Angajatorul considera ca traseul profesional pe care ti l-ai propus nu poate fi concretizat in interiorul respectivei companii
  • Asteptarile tale financiare depasesc bugetul angajatorului

Este important sa stii ca atunci cand nu esti recrutat pentru o anumita pozitie nu inseamna ca nu esti un candidat puternic in domeniul tau, ci cel mai probabil in acea situatie angajatorul a decis ca un alt candidat este mai potrivit.

Daca nu primesti un feedback pana la data agreata cu angajatorul, ai posibilitatea de a contacta chiar tu persoana cu care ai sustinut interviul si sa-i soliciti informatii.

De asemenea, poate fi util ca dupa interviu sa faci o retrospectiva a desfasurarii acestuia si sa incerci sa constientizezi daca sunt aspecte pe care le-ai fi putut aborda mai avantajos pentru tine. Insa cel ma constructiv si eficient, in cazul unui feedback negativ este sa-i soliciti persoanei cu care ai sustinut interviul un raspuns cat mai concret care sa puncteze principalele motive pentru care nu ai fost recrutat.Salariul cu care esti ofertat este sub asteptarile tale

Se poate intampla ca salariul cu care te astepti sa fie recompensata munca ta, sa fie mult mai mare decat cel care ti se ofera. Cu siguranta, pentru oricare dintre noi, momentul in care finalizam studiile este asociat cu inceputul independentei financiare, insa inceputurile sunt caracterziate de efort din multe puncte de vedere. Ca si consultant in cariera, iti zic ca este important sa fii constient ca aflandu-te la inceput de drum, esti inca in faza de invatare. Orice job presupune transpunerea in practica a ceea ce ai invatat, insa presupune si asimilarea de alte noi cunostinte. Cand ai un prim job, esential este sa iti placa ceea ce faci si sa ai posibilitatea de a profesa in domeniul pentru care te-ai pregatit. Daca obiectivul tau va fi acela de a-ti desfasura activitatea cu maxim de profesionalism, cu siguranta vei evolua si vei avea parte implicit de castiguri care sa te multumeasca.

Pentru toate situatiile prezentate mai sus, o solutie pentru a le preintampina este ca inca din studentie sa participi la stagii de practica, sa faci voluntariat sa sa accesezi internship-uri, fie ca sunt platite sau nu.

Un articol oferit de Ana Nicoleta Zafiu, Consilier in cariera.

Gandeste-Pozitiv! Aboneaza-te la newsletter pentru alte articole interesante  [mc4wp_form id=”3273″]

Lasa un comentariuAcest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.