Reconversia profesionala dupa concediul de maternitate

De multe ori maternitatea schimba modul de raportare la viata profesionala a proaspetelor mamici. De asemenea, sistemul de valori poate fi diferit decat cel dinaintea aducerii pe lume a unui copil.

Din experienta de lucru cu femeile care au devenit de curand mame si care in mod cert isi doresc sa fie un model pentru copilul lor, am observat faptul ca devin mult mai disponibile sa faca schimbari care sa le imbunatateasca calitatea vietii, spune Ana Nicoleta Zafiu, consilier in cariera.

Totodata, acestea isi doresc mai mult decat niciodata sa stabileasca un echilibru intre viata personala si cea profesionala.

Am constat ca in cazul acelora care se raportau la job-ul lor doar ca la o sursa de venit, fara a da atentie faptului ca poate nu le place ceea ce fac, odata devenite mame constientizeaza ca pentru a avea o stare psihica optima si un tonus bun au nevoie sa desfasoare o activitate profesionala potrivita lor.

Stiu ca proaspetele mamici isi doresc sa petreaca cat mai mult timp cu al lor copil si acest lucru este cat se poate de firesc. Insa cea mai importanta este calitatea timpului. In mod evident, daca petreci noua ore la locul de munca, facand ceva ce nu ti se potriveste, nivelul tau de energie va fi unul scazut, iar starea ta de prezenta in relatia cu al tau copil va fi afectata. In situatia inversa, in care facem ceea ce ne place, nivelul nostru de energie va fi unul bun si vom avea disponibilitatea emotionala necesara pentru a ne implica intr-un mod autentic si in viata personala.

Putem vorbi despre reconversie profesionala doar in situatia in care respectiva persoana isi da seama ca nu rezoneaza cu job-ul sau domeniul in care a activat. Situatia in care nu va mai doriti sa va intoarceti in aceeasi companie din cauza mediului de lucru, de exemplu, este un tip de schimbare diferit de reconversia profesionala.

Primul pas in procesul de reconversie profesionala este identificarea profesiei potrivite. In acest context este important sa stabilesti care sunt abilitatile, interesele profesionale, valorile, trasaturile tale de personalitate si sa corelezi toate aceste aspecte cu oportunitatile din piata muncii. De asemenea, iti recomand sa iti faci un plan de cariera cu obiective concrete atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung.

Lucrand frecvent cu persoane care fac schimbari majore in plan profesional, am constatat de-a lungul timpului, ca in majoritatea cazurilor activitatea profesionala precedenta este un bun punct de pornire pentru obiectivele viitoare. Asadar, va recomand sa stabiliti care sunt competentele voastre profesionale care va pot fi de ajutor si pe viitor.De asemenea, sunt foarte eficiente momentele de introspectie in care va reamintiti ce anume v-ar fi placut sa faceti din punct de vedere profesional si poate nu ati beneficiat de contextul oportun sau in care analizati daca unul dintre hobby-urile voastre poate fi transformat in job.

Este posibil sa iti dai seama ca pentru a avea acces in noul domeniu de activitate ai nevoie sa participi la diverse cursuri, workshop-uri, training-uri de specialitate sau chiar sa te inscrii la un program de formare de lunga durata, cum este un program de masterat.

Ana Nicoleta Zafiu

Schimbarea profesiei sau chiar a domeniului de activitate reprezinta un proces complex, care poate varia ca durata. Asadar, va recomand sa aveti rabdare cu voi inseva, sa va dati ocazia de a va redescoperi si mai ales sa actionati in directia obiectivelor voastre.

Un articol de Ana Nicoleta Zafiu, consilier in cariera la Career Invest

Lasa un comentariuAcest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.