Cum pot parintii sa-si sustina copiii in ultimul an de liceu

Elevii aflati in ultimul an de liceu se confrunta cu foarte multe situatii noi pentru ei: pregatirea pentru examenul de bacalaureat, alegerea facultatii, pregatirea pentru admiterea la facultate, un program zilnic aglomerat si intens.

Astfel, adolescentii sunt pusi in situatia de a gestiona cu succes toate aceste aspecte, avand nevoie sa-si utilizeze si sa-si dezvolte abilitatile necesare in acest context: capacitatea de concentrare, abilitatea de invatare, abilitatea de prioritizare si organizare, capacitatea de a ramane focusati pe obiective, s.a.m.d.

Este usor de inteles ca sunt de multe ori suprasolicitati si au nevoie de suportul celor din jur.

Nici pentru parinti lucrurile nu sunt mai simple. Parintii cu care interactionez imi vorbesc despre temerile lor care pot fi sintetizate in doua categorii importante: teama de un potential esec al copilului si teama de o alegere nepotrivita a facultatii.

Astfel, pe de o parte parintele are nevoie sa-si gestioneze propriile frici si in acelasi timp este necesar sa-i ofere adolescentului suportul.

In tot acest tablou intervin inerent toate celelalte transformari prin care adolescentul trece: nevoia de independenta, nevoia de a fi diferit, nevoia de apartenenta la un grup de prieteni, prima dragoste, s.a.m.d. In acest fel, exista riscul unor conflicte intre generatii, care concret inseamna diferenta de opinii dintre adolescent si parintii.

Gestionarea cu succes a acestor aspecte este dependenta de calitatea relatiei dintre adolescent si parinti.

Si pentru ca aceasta relatie sa fie una armonioasa, Ana Nicoleta Zafiru, consilier in cariera, le recomanda parintilor sa tina seama de urmatoarele aspecte:

Increderea in propriul copil

Nu exista copil care sa nu merite increderea parintilor sai. Chiar daca uneori gresesc, cu siguranta daca sunt ajutati sa inteleaga ce ar fi putut face diferit, acestia isi vor ajusta comportamentul.

Faptul ca parintii au incredere in ei, ii va ajuta pe adolescenti sa-si dezvolte ei insisi o imagine de sine pozitiva, ceea ce este esential in dezvoltarea lor armonioasa.

Comunicare Asertiva – curs online

Deschiderea catre comunicarea autentica

Multi parinti imi spun ca ai lor copii nu se deschid in fata lor. Recomandarea mea este ca parintele sa faca primul pas catre o comunicare autentica. Chiar daca intr-o prima faza adolescentul poate parea la fel de reticent in a-si deschide sufletul, in timp, o va face.

Acceptarea adolescentului, a nevoilor si dorintelor sale specifice

Parintii isi doresc in mod sigur ceea ce este mai bun pentru copilul lor. Insa, sunt situatii in care “binele” vazut de parinte nu coincide cu “binele” de care copilul are nevoie.

Astfel, sunt parinti care isi indruma copiii catre domenii pe care le considera de viitor, insa pentru ca acestea sa fie intr-adevar de perspectiva este necesar sa li se si potriveasca copiilor.

Respectarea nevoii de timp liber

Asa cum descriam la inceputul articolului ultimul an de liceu vine la pachet cu presiune din multe directii. Se intampla ca in acest context parintii sa puna la randul lor presiune pe adolescenti cu scopul ca acestia sa obtina cele mai bune rezultate.

In mod evident, nu este timp de pierdut, insa este esential ca parintii sa fie constienti de faptul ca ai lor copii au nevoie sa se si deconecteze. In acest fel vor reusi mult mai usor sa ramana concentrati pe obiectivele setate.Starea de prezenta in relatia cu adolescentul

Timpul de calitate va fi cu siguranta preferat de catre adolescent in detrimentul duratei timpului petrecut cu parintii. Asa incat, va recomand ca fiecare minut alaturi de copil sa fie trait constient si sa faceti astfel incat sa-i ascultati activ.

Totodata acelor adolescenti care intampina dificultati in alegerea facultatii, compania Career Invest le pune la dispozitie servicii de consiliere si orientare in cariera, care au scopul de a-i ajuta sa ia cea mai buna decizie pentru ei.

Toate aceste aspecte sunt importante in toate etapele de viata ale copilului. Insa, in situatii solicitante, cum este ultimul an de liceu, lipsa acestora poate avea efecte nedorite atat pentru adolescent, cat si pentru parinti.

Asadar, este esential ca adolescentii sa se simta sprijiniti si intelesi de catre parinti.

Un articol de Ana Nicoleta Zafiru, consilier in cariera

Daca ti-a placut articolul, aboneaza-te  la newsletter si da mai departe aceste informatii

[mc4wp_form id=”3273″]

Lasa un comentariuAcest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.