indeplinire vis, renuntare vis, calea spre visul tau

Tu unde te pierzi pe drumul catre visul tau?

Dezvoltare Personala

indeplinire vis, renuntare vis, calea spre visul tau

Ti s-a intamplat vreodata sa te apuci cu entuziasm sa faci ceva, fie ca era mers la sala, un curs de dans, citirea unei carti, poate chiar inceperea unei afaceri, si undeva pe drum, pur si simplu te-ai oprit?

Aceasta “strategie” care te impiedica sa duci ceva pana la capat, se poate dovedi o adevarata bataie de cap si te poate impiedica sa faci multe lucruri. Mai mult de atat, sunt situatii in care am descoperit ca ma apucam sa fac ceva si “undeva” pe drum imi dadeam seama ca m-am impotmolit sau ca am renuntat de tot la acel obicei.

Desigur, poti gasi multe explicatii rationale insa daca iti doresti cu adevarat sa-ti formezi un nou obicei si sa-l transformi intr-un ritual care face parte din viata ta, fii atent la urmatoarele patru puncte si observa unde obisnuiesti sa te opresti si sa nu mai mergi mai departe:

1. Ce doresc sa fac?
In general, acest prim pas ar trebui sa fie acoperit. Daca nu stii ce-ti doresti si nu ai un exemplu concret in care ai facut ceva si te-ai oprit undeva pe drum, nici nu mai are sens sa citesti mai departe. Stiu ca acesta nu este cazul tau.

Prima data hotarasti ce vrei sa faci, de ce anume vrei sa te apuci si-l definesti ceva de genul: “Vreau sa ma apuc sa merg la sala”.

Ca sa fii sigur ca totul este ok, include si un inteval de timp si o anumita cifra pentru a face acel obiectiv cuantificabil. De exemplu: “Vreau sa ma apuc sa merg la sala de 2 ori pe saptamana timp de 8 luni.” Astfel, dupa 8 luni, iti dai seama daca ti-ai atins obiectivul sau nu.

2. Treci la actiune
Cauti o sala care sa fie potrivita pentru tine, iti faci abonament, iti iei echipament adecvat, poate iti faci un mic plan de antrenament si apoi te duci la sala, asa cum ai stabilit la pasul 1.

3. Incepi sa primesti feedback
Facand miscare, incepi sa te simti mai bine fizic. De asemenea, s-ar putea sa apara mici dureri musculare, poate intr-o dimineata iti simti ciudat un umar insa per total este bine. Sunt zile in care iti apar ganduri: “Mmm…hai ca nu ma duc acum, am fost de cateva ori si se simte. Hai ca fac o mica pauza” sau “Nu prea am chef azi, hai ca merg data viitoare si recuperez…”

Incet, incet, incep sa se strecoare mici scuze sau situatii care stiu, “suna foarte bine, rational si era normal sa nu te tii de noul tau obicei”.

4. Flexibilitate
Acum e foarte important. Avand in vedere pasul 3, unde primesti un feedback din interiorul tau sau din exterior, ce faci mai departe?

Dai dovada de flexibilitate si gasesti o solutie astfel incat sa reusesti in ceea ce ti-ai propus si sa nu actionezi ca si pana acum, lasand totul balta? Da? Nu? Cum iti dai seama?

Chiar si dupa ce ai gasit o solutie, treci la pasul doi punand in practica varianta convenabila pe care ai gasit-o, apoi primesti feedback (pasul 3) care te poate scoate de pe sine, din nou. Si ajungem iar la pasul 4.

Practic, te poti bloca la oricare din cei 4 pasi. Poti sa nu stii ce-ti doresti, sa nu treci la actiune, sa nu interpretezi corect feedback-ul sau sa nu fii destul de flexibil astfel incat sa te schimbi si sa te realiniezi cu ceea ce-ti doresti.

Daca ajungi intr-o situatie in care pur si simplu nu poti sa-ti dai seama ce se intampla de nu gasesti acea motivatie intrinseca astfel incat sa mergi mai departe, te invit sa-ti acorzi cateva minute si sa-ti raspunzi la urmatoare patru intrebari care-ti vor oferi toate raspunsurile de care ai nevoie:

Ce ma impiedica sa fac asta?
Ce am nevoie pentru a merge pana la capat?
Cum ar fi daca deja am facut asta? (Ex: Fa acest exercitiu de imaginatie si mergi mental prin fiecare zi/sapatamana pana ajungi la 8 luni, 2 ori pe saptamana de mers la sala);
Ce vad, aud, simt dupa ce deja am facut-o? (Satisfactia victoriei. Imagineaza-ti ca o traiesti acum, dupa ce deja ai mers pana capat cu ceea ce-ti doresti);

Aceste intrebari le inveti la cursurile de NLP si sunt folosite in sedinte foarte scumpe de coaching si business coaching. Eu consider ca nu doar oamenii care au multi bani trebuie sa se dezvolte personal. Cu cat ajung mai multi oameni sa-si echilibreze situatiile conflictuale din vietile lor, mai ales cele pe care le ai in interior, cu atat vom putea invata ca zambetul poate fi o stare naturala, obisnuita, si nu una ocazionala.

Vlad Negrilă – NLP Trainer, NLP Master