terapie prin ceai

Terapie prin ceai pentru sanatate si buna dispozitie

Sanatate

terapie prin ceai

Desi bautul ceaiului isi are originea in Asia, moda „ceaiurilor” pentru intalniri de ordin social, este cu siguranta o adaptare europeana. Ne place sa ne invitam prietenii la ceai, sa stam cu familia cand consumam aceasta licoare atat de iubita sau pur si simplu sa o savuram in intimitate in zilele mohorate si friguroase. Ceaiul ne vindeca, are efect antioxidant, un gust special, se poate consuma cald sau rece, si adauga un strop de bunastare in  fiecare zile.

Mai mult decat atat, servirea ceaiului a devenit un adevarat ritual, englezii consumandu-l de trei ori pe zi: dupa micul dejun, la pranz si binenteles „at 5 o’clock”(ceaiul de la ora 5). Principalele trei categorii de ceaiuri, verde, negru si maroniu, sunt facute din aceleasi specii de plante. Diferentele majore dintre ele provin din metodele diferite de procesare la care sunt supuse frunzele de ceai. Ceaiul negru este supus la o oxidare de mai multe ore, ceaiul maroniu la o mai mica oxidare, in timp ce ceaiul verde nu este oxidat deloc.

Verde, negru sau alb, cu lapte sau fara, ceaiul este o bautura sanatoasa care ne poate proteja de multe afectiuni. Te invitam sa iti pregatesti o ceasca de ceai si sa citesti randurile ce urmeaza. Vei afla cat de bun este de fapt ceaiul.

Iti recomandam acest ceai pentru relaxare!

Creste in zonele tropicale si sub-tropicale la altitudini de peste 1500 de metri si in functie de modul in care sunt culese si uscate frunzele sunt obtinute cele 4 tipuri de ceai: alb, verde, negru şi oolong. Iata care sunt beneficiile acestor bauturi extrem de apreciate in toate culturile.

Ceaiul Verde

Ceaiul verde este unul dintre cele mai des consumate ceaiuri de la noi datorita efectelor benefice asupra sanatatii. Cofeina din ceaiul verde actioneaza ca stimulent usor si, spre deosebire de cofeina din cafea, care isi face efectul imediat, se elibereaza mai incet în organism, dar tocmai acest efect mai lent constituie un avantaj, întrucat starea de bine, de revitalizare, pe care o induce in organism, se va prelungi cu mult fata de cea data de cafea. Citeste aici si despre beneficiile consumului de cafea!

Ceaiul Alb

Ceaiul alb este acela in care predomina mugurii si nu frunzele. Frunzele de ceai sunt culese tinere, iar concentratia de cafeina este mult mai mica, de circa 15 miligrame la o ceasca. In schimb are o concentratie foarte mare de antioxidanti si substante benefice. Ceaiul alb este ideal in cazul celor care sufera de diabet. Studiile de specialitate au dovedit ca acest tip de ceai, consumat cu regularitate, imbunatateste toleranta la glucoza si reduce colesterolul rau.

Ceaiul Negru

Ceaiul negru este produs prin lasarea frunzelor la uscat si apoi la oxidat timp de 10 – 16 ore inainte ca procesul sa fie oprit prin arderea frunzei. Spre deosebire de cofeina din cafea, cantitatile reduse din ceaiul negru stimuleaza circulatia sangelui catre creier. Cofeina din ceaiul negru este un stimulent puternic si este rapid absorbita si metabolizata de organism. Imbunatateste atentia si puterea de concentrare si relaxeaza.

Ceaiul negru reduce si nivelul de hormoni ai stresului, imbunatateste memoria si protejeaza impotriva bolii Parkinson. Se consuma uneori cu lapte, ritual ce ii da un gust aparte.

Ceaiul Oolong

Ceaiul Oolong, popular in Occident si Asia, este similar cu ceaiul negru, dar este fermentat pentru un timp mai scurt, ceea ce ii confera un gust mult mai bogat si o aroma speciala, foarte apreciata. Este un ceai intermediar intre ceaiul verde si cel negru ca nivel de oxidare si este la fel de benefic precum celelalte sortimente. Ceaiul oolong poate fi stropul de energie necesar pentru a avea mintea limpede la job, sursa de antioxidanti pentru o imunitate crescuta iarna, iti pastreaza aspectul tanar al pielii mai mult timp, reduce apetitul si scade sansele de a suferi de boli ale sistemului cardiovascular.

Ceaiul din fructe ceai de fructe

Ceaiurile din fructe sunt una din cele mai importante descoperiri din anii ’70. Legandu-se de succesul ceaiurilor clasice, expertii au inceput sa experimenteze diverse sortimente de fructe ca: portocale, visine, fructe de padure, lamaie, piersica, mar. Spre exemplu, gustul aromat al amestecului de Hibiscus, mere si macese, la fel de cautat si apreciat astazi, s-a dovedit a fi un amestec deosebit in aria ceaiurilor din fructe. Fitoterapeutii au demonstrat ca tratamentele pe baza de ceaiuri de fructe sunt un remediu naturist fara contraindicatii in tratarea multor afectiuni grave, intaresc sistemul imunitar, protejeaza organele interne, reduc anemia, colesterolul si hipertensiunea, combat imbatranirea etc.

Ceaiurile din plante

Uneori nu este nevoie sa apelezi la tratamentele pe baza de medicamente, care sunt de cele mai multe ori foarte costisitoare si periculoase ci la leacuri naturiste transpuse in ceai. Farmacia naturii este plina de astfel de leacuri naturale ce pot oferi alinarea pentru diverse probleme de sanatate. Desi de cele mai multe ori nu au un gust prea placut ceaiuri din: musetel, salvie, galbenele, menta, tei, ghimbir, busuioc sau sunatoare sunt mai mult decat binefacatoare pentru organismul tau.

In sezonul rece este mai mult decat indicat sa ne bucuram la maximum de beneficiile si savoarea ceaiurilor. Avem atatea optiuni pline de beneficii si atatea momente frumoase de petrecut cu cei dragi in compania unei cesti de ceai. Bucura-te de ele!

Rasfata-te cu acest ceai pentru relaxare!