meditatia ca tehnica de relaxare

Tehnici de relaxare si beneficiile aduse sanatatii

Sanatate

meditatia ca tehnica de relaxare

In sens larg, termenul de relaxare semnifica o deconectare generala a persoanei de activitatea sa cotidiana.  In sens restrans, relaxarea este o tehnica psihoterapeutica si autoformativa, fundamentata stiintific, care urmareste realizarea unei decontractari musculare si nervoase, avand ca efect imediat un repaus cat mai eficient, refacerea energiei fizice si psihice sau cresterea rezistentei la stres a organismului.

Cea mai cunoscuta metoda de relaxare o constituie antrenamentul autogen,  metoda ce consta in realizarea unei decontractari generale a organismului, cu ajutorul unor exercitii psihofiziologice. Se experimenteaza senzatia de greutate si caldura a intregului organism, concentrarea asupra inimii in vederea incetinirii ritmului cardiac, si controlul respiratiei pentru calmarea acesteia.

Aceasta metoda de relaxare este utilizata cu succes in pregatirea pshihologica a sportivilor de performanta, militarilor din trupele de elita , managerilor sau cosmonautilor.

O alta metoda de relaxare este relaxarea musculara progresiva – metoda ce presupune concentrarea si relaxarea fiecarei grupe musculare,tensionand si relaxand muschii.



Tehnici comune de relaxare mai sunt:

 

Ce beneficii ai daca aplici tehnicile de relaxare:

  • Odihna si recuperare dupa efort
  • Amortizarea rezonantei starilor afective negative
  • Reducerea durerii si reglarea circulatiei periferice
  • Intarirea eului prin formule sugestive speciale
  • Reducerea anxietatii
  • Autocontrol

Cu toate aceste beneficii evidente, multi dintre noi incepem sa practicam cu entuziasm relaxarea, dar o abandonam mai devreme sau mai tarziu, invocand diverse scuze:

  • “Nu am timp pentru relaxare”- este bine insa sa-ti plasezi practicarea relaxarii pe lista prioritatilor tale zilnice
  • “Nu am un loc potrivit pentru relaxare” – iti poti amenaja un astfel de loc atat acasa cat si la birou
  • “Exercitiile de relaxare sunt prea plictisitoare” – este posibil sa fii o persoana agitata si cu un nivel prea ridicat de tensiune psihica – este bine sa mai reduci ritmul din cand in cand
  • “Nu sunt suficient de disciplinat pentru a putea practica relaxarea” – este bine sa perseverezi

Nu uitati ca relaxarea necesita practica, insa odata deprinsa, poate deveni o rutina cu adevarat benefica pentru sanatatea ta.

Aboneaza-te la newsletter pentru gandire pozitiva zi de zi [mc4wp_form id=”3273″]