relatii distructive

Relatiile distructive, cauze si solutii

Relatii

relatii distructive

Relatiile distructive pot fi imprevizibile si unii oameni se simt atrasi inconstient de ele, fara sa stie de ce sau cum sa le evite. Relatiile distructive, sau altfel spun, relatiile toxice nu sunt doar cele in care exista abuz fizic. Vom discuta in acest articol toate nuantele acestor relatii.

Ce sunt relatiile distructive, relatiile toxice

Dupa cum sugereaza si numele, se intelege prin aceste relatii distructive ca produc daune atat fizice, cat si emotionale sau psihologice pentru ambii membri ai cuplului sau pentru cel mai vulnerabil. In mod normal se considera ca relatiile distructive sunt cele care implica abuz fizic, dar exista forme mai subtile, aproape la fel de devastatoare, de a avea o relatie distructiv.

Cei afectati  nu si dau seama de acest lucru, pana cand prejudiciul este prea mare si angajamentul emotional ii face sa pastreze aceasta situatie negativa. De asemenea, ei cred ca dragostea va schimba atitudinile sau viciile celuilalt.

Cum recunosti relatiile distructive

Ca sa iti dai seama daca esti implicat sau risti sa intri intr-o relatie toxica trebuie sa recunosti:

  • Daca persoana care iti place are anumite vicii. Nu te poti astepta sa se schimbe doar din dragoste.
  • Daca este iubitoare cu tine si agresiva cu ceilalti. La inceput poti sa te simti flatat insa vei sfarsi prin a fi tratat la fel ca si ceilalti.
  • Daca vrea sa controleze totul si are accese de gelozie. Poate fi placut in prima faza a relatiei insa poate deveni deranjant si asta este principalul indicator a relatiilor distructive.

Bineinteles ca acesti indicatori sa fie reali, ei trebuie sa sa regaseasca constant  in relatie, nu ocazional.

Dependenta de relatii distructive

Oricine poate fi atras de o persoana care nu i se potriveste (nu toate cuplurile rele sunt relatii distructive). Dar exista oameni care trec prin multe relatii distructive si nu se simt confortabil intr-o relatie sanatoasa.

Acesta din urma se intampla, de obicei, pentru ca ei s-au  obisnuit cu  dragostea insotita de adrenalina din relatiile distructive, lupta pentru a castiga dragoste, durerea ca „astazi nu simt ca ma iubeste”, si bucuria zilei in care primeste confirmarea „da , ma iubeste „. O relatie sanatoasa cu suisurile si coborasurile sale normale, nu ofera aceasta  intensitate a emotiilor si, in unele cazuri, sunt abandonate relatii sanatoase, deoarece ei cred ca lipsa de pasiune nu lasa relatia sa functioneze.

Ce persoane sunt susceptibile de a cadea in relatii distructive:

Cei care au o stima de sine foarte scazuta: Sunt oameni care cred ca sunt foarte norocosi daca cineva se uita la ei.  „Daca renunt la relatie, cine ma va mai dori?”.

Cei cu sindromul salvatorului. Sunt oameni care se reafirma ajutand pe cineva, ceea ce este pozitiv. Dar ei au nevoie sa fie „salvatori” si sunt atrasi de oameni neajutorati, cu probleme de dependenta sau personale, etc. Si doresc sa ajute, chiar daca celalalt nu vrea ajutor, si se abandoneaza pe ei insisi.

Acest articol este axat pe cei mai vulnerabili oameni din relatiile distructive. Dar, daca simti ca faci parte, sa zicem, „negativ activ” dintr-o astfel de relatie si esti constient de faptul ca ai o problema, este un pas important in a salva relatia voastra. Cere sfatul unui specialist, discuta cu un psiholog sau terapeut pentru a gasi solutiile optime pentru a transforma o relatie distructiva in una armonioasa.

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.

[mc4wp_form id=”3273″]