despre depresie, ce este depresia, simptome depresie

Despre depresie. Afla ce este si cum se manifesta

Sanatate

despre depresie, ce este depresia, simptome depresie

Este normal ca uneori sa te simti mai trist, mai abatut, dar daca aceasta dispozitie proasta persista zi dupa zi, ar putea insemna ca esti in depresie.

Depresia este un episod de tristete si apatie care dureaza cel putin doua saptamani si este suficient de sever incat sa intrerupa activitatile zilnice. Depresia nu este un semn de slabiciune sau al unei personalitati negative, ci o problema majora de sanatate destul de raspandita, care netratata iti poate afecta cariera, hobby-urile si relatiile.

Simptomele emotionale ale depresiei:
– Tristete inexplicabila
– Pierderea interesului in viata sociala
– Pierderea interesului in activitati ce odata erau placute
– Prezenta sentimentelor de vina, lipsa sperantei
– Ganduri de moarte sau sinucidere. Statisticile spun ca oamenii depresivi au mai multe sanse sa incerce sa se sinucida.

Simptomele fizice ale depresiei:
– Oboseala si energie scazuta
– Insomnie
– Somn excesiv
– Dureri persistente, dureri de cap, crampe, probleme digestive ce nu se imbunatatesc dupa tratament
– Inrautatirea problemelor de sanatate deja existente
– Schimbari in apetit si greutate
– Dificultate la concentrare
– Dificultate in a lua decizii

Cauzele depresiei. Doctorii nu sunt inca siguri ce cauzeaza depresia, dar o teorie importanta este ca structura creierului si functiile creierului. Circuitele creierului care afecteaza starea de spirit lucreaza intr-un mod mai putin eficient atunci cand esti depresiv, de accea medicamentele folosite pentru tratarea depresiei cauta sa imbunatateasca comunicarea dintre nervii celulelor. Expertii sunt de parere si ca desi stresul poate declansa depresia, trebuie sa fii tu inclinat din punct de vedere biologic sa fii depresiv.

Exista mai multe tipuri de depresie. Putem sa vorbim si despre depresia de sezon, care apare atunci cand starea ta de spirit se asorteaza cu anotimpul: insorita vara si intunecata iarna. Este vorba de asa-zisa astenie, care apare de obicei la sfarsitul toamnei, atunci cand ziua se scurteaza.

Depresia postpartum, sau depresia dupa nastere, este intalnita la 12% din mame, si simptomele ei sunt aceleasi ca la o depresie majora. Diferenta este ca in acest caz mama pune in pericol si viata bebelusului, cu care nu poate crea o legatura.

Cine risca sa sufere de depresie? Toata lumea poate suferi de depresie, dar expertii considera ca si mostenirea genetica joaca un rol important. Daca ai un parinte sau un frate care sufera de depresie, ai mai multe sanse sa dezvolti si tu boala. Femeile au de doua ori mai multe sanse sa devina depresive decat barbatii.

Depresia este intalnita la toate varstele, inclusiv copii. Acesta interfereaza cu abiltatea lor de a se juca, de a lega prietenii sau de a-si face temele. La copii, depresia este dificil de diagnosticat.

Cum se diagnostica depresia? Deocamdata, nu exista un test, si medicii se bazeaza pe descrierea simptomelor de catre pacienti.

Daca crezi ca esti depresiv, este important sa vezi un medic psihiatru pentru a putea discuta un tratament!