cariera si familie

Cum sa fii un parinte cu o cariera de succes

Cariera

cariera si familie

Pentru parintii care lucreaza, sa echilibreze cariera si viata de familie poate fi o adevarata provocare. Multi oameni sfarsesc prin a se simti vinovati de faptul ca nu reusesc sa balanteze presiunile de la locul de munca cu dorinta de a petrece mai mult timp cu familia.

Noi iti dam cateva sfaturi care sa te ajute sa fii un parinte cu o cariera de succes:

1. Fii flexibil. E important sa fii flexibil si deschis la posibilitati atat acasa, cat si la locul de munca. Ar trebui sa te interesezi daca ai putea sa lucrezi de acasa sau daca ai putea sa ai un program flexibil la jobul tau actual. Multi angajatori ofera acest fel de facilitati in ziua de azi, asa ca merita sa incerci. Astfel, poti sa economisesti timpul de naveta si sa mergi la birou atunci cand si familia ta este ocupata cu alte activitati. Flexibilitatea este in avantajul familiei mai ales atunci cand fiecare membru este dispus sa isi ajusteze programul cand este nevoie.

Curs online despre Stima de sine si cresterea increderii

2. Fa sport cu copiii. Chiar daca ai putea crede ca daca iti adaugi inca o activitate in program o sa-ti fie si mai greu sa-ti imparti timpul intre job si familie, acest lucru nu este tocmai adevarat. Multe studii au demonstrat ca activitatea fizica ajuta la reducerea stresului, si iti faci timpul cu familia mai placut astfel pentru ca vei fi mai relaxat. Daca poti, incearca sa-ti implici si alti membri ai familiei, este o modalitate buna de a petrece timp impreuna si de a intari legaturile dintre voi. Sportul te face mai eficient si mai increzator atat acasa, cat si la locul de munca.

3. Separa munca de viata de parinte. Daca te decizi sa lucrezi de acasa, ai grija sa nu amesteci viata de familie cu ceea ce ai de facut pentru job. Nu e recomandat sa preiei un telefon de afaceri in timp ce il ajuti pe cel mic la teme, si cel mai bine este sa inchizi telefonul cand ajungi acasa ca sa poti sa petreci timp de calitate cu familia.



4. Implica-ti prietenii si vecinii. Poti sa economisesti mult timp daca ceri putin ajutor familiei si prietenilor. Ofera-te sa duci tu copiii din bloc la scoala, cu conditia ca un vecin tau sa se duca sa-i ia. Astfel, nu mai e nevoie sa faci tu mai multe drumuri si iti vei sti si copiii in siguranta.

5. Implica-ti copiii. Invata-i pe cei mici sa faca mici lucruri prin casa, care sa fie responsabilitatea lor. Astfel, tu vei avea mai mult timp liber, iar ei vor invata cateva lucruri utile. Cand incurajezi munca in echipa si responsabilitatea, ii pregatesti pentru momentul in care vor fi adulti.

6. Petrece timp de calitate cu familia. Timpul pe care il petreceti impreuna este si asa destul de redus, asa ca faceti-l sa conteze! Este important sa nu fii stresat sau obosit cand petreci timp cu copiii. Uite cateva trucuri care sa va ajute sa petreceti timp de calitate impreuna:

  • Ajuta-i pe copii sa se pregateasca de culcare. Uita de telefon sau e-mail pentru cateva minute, pune-i pe cei mici in pat si citeste-le o poveste.
  • Organizeaza seri speciale de cina, cum ar fi seara cu pizza, ca sa ii faci pe copii sa te ajute. De asemenea, intreaba-i ce vor de mancare saptamana viitoare in seara speciala, ca sa ii faci sa simta ca au de ales.
  • Incercati sa mergeti pe jos daca distanta si timpul v-o permit. Astfel, veti putea vorbi fara ca tu sa fii distras de condus.
  • Fii mereu prezent la evenimentele scolare – serbari, petreceri, sedinte cu parintii.
  • Iesiti undeva impreuna, macar o data pe luna. Copiii vor pretui timpul petrecut cu tine, si puteti face ceva distractiv in acelasi timp – vizitati muzee, mergeti in parc sau la teatrul de copii.
  • Jucati-va! Un copil jucaus este un copil fericit!



7. Folositi un calendar comun. Daca puneti un calendar in bucatarie de exemplu, fiecare va putea vedea ce are celalalt in program si unde se afla celalalt in orice moment – puteti folosi chiar si aplicatii pentru telefon. Copiii vor aprecia ca sunt la curent cu ceea ce se intampla.

Tu cum te imparti intre viata profesionala si cea de familie? Reusesti sa le echilibrezi?

Citeste si Ce sa nu sacrifici pentru cariera profesionala!

Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.

[mc4wp_form id=”3273″]