relatii de munca

Cum iti sabotezi relatiile de la locul de munca

Cariera

relatii de muncaRelatiile la locul de munca pot fi complicate si dificile, iar uneori noi insine ne sabotam buna intelegere cu oamenii cu care lucram. Daca stai sa te gandesti, colegii de birou se numara printre oamenii pe care ii vezi cel mai des si cu care petreci cel mai mult timp, uneori mai mult decat cu familia. Asadar, o relatie buna cu cei cu care muncesti poate insemna o viata mai buna si mai placuta atunci cand esti la serviciu.

Detaliile fac diferenta, iar acest lucru este valabil si la locul de munca. Interactiunile zilnice, banale, pot crea sau distruge o relatie. Citeste in continuare pentru a afla care sunt felurile in care indepartezi colegii de la munca si ce poti face pentru a avea relatii mai bune cu ei.

Invata sa comunici asertiv! – Curs online

Uiti (sau nu inveti) detalii personale. Incearca sa retii numele colegilor, numele si varstele copiilor lor si foloste aceste detalii in urmatoarele conversatii. Ureaza-le la multi ani de ziua lor, si daca iti spun de ceva important care urmeaza sa se intample in viata lor, retine acest lucru si intreaba-i mai tarziu. Daca nu faci toate aceste lucruri, relatia voastra va ramane doar la nivel de afaceri, lucru care nu te va ajuta daca vei avea nevoie intr-o buna zi de ajutor din partea lor.

Ignori o cerere care nu este urgenta. Cand un coleg iti trimite un e-mail, fa-ti un obicei de a raspunde in 24 de ore, chiar daca nu crezi ca mesajul este o prioritate. Nu fi una dintre persoanele de la care astepti zile intregi dupa un email, pentru ca acest lucru poate rezulta in lipsa increderii si respectului, precum si intr-un cerc vicios al neacordarii de atentie (Daca tu ma ignori, si eu te ignor pe tine).

Obligi oamenii sa te intrebe mereu la ce lucrezi. Daca seful si colegii tai trebuie sa te urmareasca mereu si sa te bata la cap despre proiectele la care lucrezi, chiar daca tu faci o treaba buna, relatia voastra de lucru va fi afectata. In schimb, ofera informatii despre stadiul in care esti cu munca in felul in care colegii tai ar vrea sa le primeasca.

Faci altceva in timp ce porti o conversatie. Desi se poarta multitaskingul, oamenii care nu isi pot dezlipi ochii de pe monitor timp de 5 minute pentru a purta o conversatie nu  vor putea crea relatii valoroase. Asigura-te ca esti prezent atat fizic, cat si mental cand un coleg vine in biroul tau.

Alungi oamenii. Esti ocupat, si asa e toata lumea. Totusi, lasi o impresie foarte proasta cand pari stresat si agitat in interactiuni si te porti de parca abia astepti ca cel care a venit in birou sa plece. Daca cineva te contacteaza sau vine la tine si nu ai timp sa vorbesti, spune asta de la inceput. Fii politicos si intreaba-i cand puteti discuta mai tarziu.

Inviti doar anumiti colegi in oras sau la tine acasa. Desigur ca unii colegi iti vor placea mai mult decat altii, dar trebuie sa te asigura ca nu excluzi pe nimeni, fie si din greseala. De exemplu, nu invita jumatate de echipa la nunta ta, deoarece risti ca cealalta jumatate sa se simta ranita sau jignita, iar aceste sentimente ajung sa se reverse in relatia de munca.

Vii la munca cu o boala contagioasa. O raceala este un lucru, dar daca ai un virus stomacal sau orice asortat cu o febra, stai acasa. Colegii tai nu apreciaza faptul ca imprastii boala peste tot in birou. Tine cont de ei daca vrei ca si ei sa tina cont de tine.

Acum ca ai aflat care sunt felurile prin care iti indepartezi colegii de munca, poti sa lucrezi la ele pentru a dezvolta relatii mai stranse la birou. Tu in care dintre aceste puncte te-ai regasit?

Aboneaza-te  la newsletterul nostru pentru alte sfaturi utile.