anxietatea sociala

Cum faci fata anxietatii sociale

Dezvoltare Personala

anxietatea sociala

Anxietatea sociala este o stare de anxietate, angoasa, starnita de o viitoare situatie sociala, dar poate aparea si in timpul sau dupa un eveniment important din viata ta. La baza anxietatii sociale sta teama de a fi evaluat, si este vorba de evaluare pozitiva si negativa deopotriva.

Anxietatea sociala poate fi resimtita de oricine la un anumit nivel, insa mai ales in anumite situatii, precum vorbitul in public, small talk, mancatul in public sau utilizarea bailor publice.

Oamenii care sufera de anxietate sociala vad consecinte negative si din interactiunile pozitive, de exemplu o persoana care se descurca foarte bine la munca se va ingrijora sa nu isi eclipseze colegii. In alte cuvinte, acesti oameni nu vor sa iasa in evidenta.

Timiditatea si anxietatea sociala sunt relationate, insa gradul lor de severitate este diferit. De exemplu, poti fi timid si iti poti dori sa interactionezi mai usor cu alti oameni, insa acest lucru nu te tine in loc. In schimb, cand suferi de anxietate sociala, poti refuza sa interactionezi cu oameni noi, sa te implici intr-o relatie din cauza fricii de a fi respins, sa refuzi sa mergi la facultate pentru ca unele examene sunt orale.

Daca esti una dintre persoanele care sufera de anxietate sociala, noi avem cateva sugestii pentru a face fata mai bine:

  • Incearca o carte de auto-ajutorare. Citeste toate aceste carti de dezvoltare personala .
  • Lucreaza cu un terapeut. Daca anxietatea sociala te impiedica sa faci lucrurile pe care vrei sa le faci, cel mai indicat este sa cauti ajutor profesionist.
  • Exerseaza respiratul adanc in fiecare zi. Inainte de a intra intr-o situatie care iti provoaca anxietate, te ajuta daca practici respiratul adanc. In acest fel, te obisnuiesti si nu te mai concentrezi pe respiratie in timp ce ratezi conversatii intregi.
  • Fa-ti o lista cu situatiile care iti provoaca anxietate sociala, scrise in ordinea severitatii. Incearca intai sa te obisnuiesti cu cele mai usoare, trecand spre cele mai dificile.
  • Seteaza-ti obiective. Oamenii care sufera de anxietate sociala se pot descurca grozav intr-o situatie si tot crede ca au gresit cu ceva. De aceea, trebuie sa-ti setezi obiective comportamentale intr-o situatie si sa te tii de ele. De exemplu, propune-ti sa faci trei comentarii intr-o discutie, si nu te concentra pe reactiile celorlalti. Tu trebuie sa faci ceea ce vrei intr-o situatie, pentru ca nu putem controla ceea ce fac ceilalti.
  • Incearca sa fii rational. Gandurile negative iti submineaza performantele si iti hranesc anxietatea. La fel cum o fac si cele foarte pozitive. Fii rational si realist cand intri intr-o situatie sociala.

Daca simti ca anxietatea sociala iti saboteaza telurile si te impiedica sa traiesti viata pe care o vrei, cauta ajutor si incearca strategiile de mai sus. Anxietatea sociala se poate trata si tu poti deveni mai confortabil in societate. Odata trecut acest prag psihologic, vei avea si relatii mai armonioase cu cei din jur.

Gandeste Pozitiv! Aboneaza-te  la newsletterul nostru pentru alte sfaturi utile.