Alocarea eficienta a banilor personali

Educatie Financiara

Din punct de vedere financiar, cei care vor sa faca avere au 2 comportamente. Unii aleg sa traiasca sub posibilitatile lor pentru a strange niste bani, pe cand altii cred ca pentru a deveni bogati trebuie sa-si imbunatateasca nivelul de trai.  De aici si doua strategii de a gestiona banii – deficitul bugetar sau excedentul bugetar.

Daca vrei sa devii si sa ramai bogat, este de preferat sa-ti gestionezi banii astfel incat sa generezi un excedent bugetar. Cu alte cuvinte, sa produci mai multi bani decat poti cheltui.

Cei mai multi oameni au un deficit bugetar. In loc sa lucreze la a crea un excedent bugetar, foarte multi se straduiesc sa traiasca sub posibilitatile lor. Salariatii obisnuiti si clasa medie au prioritati setate gresit. Isi lasa banii sa fie administrati de altii, ei sunt pe ultimul loc pe „statul de plata”.

Prioritatile clasei medii: 

1. sa-si ia o slujba bine platita

2. sa plateasca ipoteca si ratele la masina

3. sa plateasca facturile la timp

4. sa economiseasca, sa plateasca impozite si sa faca investitii ( daca mai are cu ce; de cele mai multe ori nu mai raman bani pentru asta)



Excedentul bugetar trebuie sa fie pe primul loc! Pentru a face asta, schimba-ti obiceiul de a cheltui banii. Economiile si investitiile ar trebui sa fie cel putin prioritatea nr. 2.  Usor de zis, greu de facut. Dar nu imposibil. Eu am putut sa fac asta. Vointa si studiul, dezvoltarea personala si munca m-au adus in clasa celor care au excedent bugetar traind asa cum vreau. M-au ajutat cartile lui Robert Kiyosaki, pe care ti le recomand si tie. Daca nu le-ai citit inca, fa asta cat mai curand! Aici gasesti cele mai bune carti ale lui, ca de obicei la preturi foarte bune oferite de Libris.ro

Cele mai cunoscute carti de educatie financiara ale lui Robert Kiyosaki: 

Tata bogat, tata sarac – Robert T. Kiyosaki

Cadranul banilor – Robert T. Kiyosaki 

Cand ai active, cand pui banii sa lucreze pentru tine, iti permiti si cheltuieli „de lux” in masura in care ele sunt platite de banii generati de investitiile facute anterior. Pana atunci, din banii castigati fa-ti un obicei sa economiesti si sa investesti inainte de a cheltui.

Daca nu ai timp sa citesti toate aceste carti despre bani, iti recomand cursul de educatie financiara! Am sintetizat cele mai importante idei din peste 15 carti de educatie financiara, tehnici pe care eu le-am aplicat si m-au adus la independenta financiara. CLICK AICI pentru curs!

Succes! Si gandeste pozitiv 🙂