timp cu familia

8 sfaturi pentru a petrece mai mult timp cu familia

Relatii

timp cu familia

Traim in era vitezei si avem impresia tot mai des ca ziua se micsoreaza si nu avem timp pentru cate lucruri am dori sa facem. Totusi sa nu uitam ca cea mai importanta, la sfarsitul zilei, este familia. Tu ca parinte esti ocupat si uneori prins cu treburile casnice, copiii, cu lectiile si activitatile extrascolare. Este toamna, in curand zilele vor fi foarte scurte, se va intuneca devreme si vei avea senzatia ca timpul nu-ti mai ajunge sa aduni toata familia, nici macar la cina. Ce poti face?

1.     Incearca, ori de câte ori este posibil, sa luati macar cina impreuna. Pranzul de duminica ar trebui sa fie masa festiva a familiei, asa ca organizati-va programul astfel incât sa nu lipsiti de la ea;

In trecut, in fiecare seara si mai ales duminica, fiecare familie se reunea pentru o masa impreuna, timp in care pe langa mancare, apucau sa discute si sa isi povesteasca unii altora intamplarile de peste zi sau peste saptamana. Ca urmare a lipsei de timp si a programului incarcat, frecventa acestor mese a scazut dramatic in ultimii ani, unele familii nereusind sa isi faca timp deloc pentru a se reuni cu regularitate. Daca la unele obiceiuri am renuntat pentru ca erau invechite, acesta pe de alta parte ar trebui sa ramana in vigoare. Pentru ca indiferent ca e vorba de cina sau de pranzul de duminica, o masa impreuna reprezinta un prilej de a comunica, de a-ti solidifica uniunea cu cei dragi, de a ramane oarecum in contact unii cu altii si a nu va instraina de tot.

2.    Planifica cel putin 2 ore in fiecare saptamana pentru tine si sotul tau.
Potrivit unor date statistice recente, un cuplu casatorit petrece in medie doar 4 minute pe zi comunicand efectiv. Activitatea comuna cea mai importanta ramane televizorul. Se intampla acest lucru datorita blazarii si rutinei, cei doi soti intrand oarecum pe pilot automat si uitand ca o relatie trebuie intretinuta, ca viata de cuplu nu evolueaza de la sine fara niciun efort. Fara comunicare si timp de calitate petrecut impreuna, iubirea dispare, facand loc confortului care in timp poate duce la pierderea contactului si in final, la instrainare sau mai rau, divort. Sfatul nostru? Nu renunta la intalnirile si plimbarile romantice cu sotul tau niciodata, asigura-te ca aveti suficient timp pentru a discuta cu adevarat unul cu celalalt si daca aveti copii mici, iesiti macar o data pe saptamana in oras la o cina in doi.

3.    Oricât de ocupati ati fi, incercati sa ajungeti la activitatile copilului (serbari, meciuri).
Este foarte important pentur copii, inca de la varste fragede sa ii sustineti, sa fiti alaturi de ei la astfel de evenimente si sa impartiti cu acestia realizarile sau esecurile lor. Amintiti-va ca poate fi destul de dureros si traumatizand ca atunci cand va creste, copilul sa isi aminteasca de absenta ta la evenimentele importante din viata lui.

4.    Ajuta-ti copii la lectii.
Stim ca uneori e dificil si pentru tine,  sistemul educational se schimba de la an la an, programa la fel, te pot depasi anumite metode de predare ale profesorilor, insa iti poti ajuta cu drag si spor copii la teme si lectii. E o activitate deosebit de placuta, vor putea vedea in tine un mentor, un professor de asemenea sau un bun coleg/prieten la nevoie.

5.    Planifica macar o activitate comuna de familie in fiecare saptamana.
In fiecare zi iei decizii in ceea ce priveste felul in care iti petreci timpul. Nimic nu e mai important insa decat timpul pe care il petreci impreuna cu familia. Stim, e greu sa iti imparti orele libere intre copii, sot si restul familiei dar poate ca nici nu ar trebui sa o faci, planificand activitati de grup de care sa va bucurati impreuna. Poti opta pentru jocuri, atat in casa cat si in aer liber, sporturi si excursii care sa va apropie mai mult unii de altii si sa va ajute sa comunicati mai usor. In loc sa stai la televizor, iar copii la calculator, mai bine jucati impreuna un joc (carti, monopolly, scrable etc.) Organizeaza o seara in care iesi impreuna cu familia. Puteti vedea un film, apoi sa mergeti la o cofetarie;

6.    Faceti impreuna treburile casei si cumparaturile.
Este o activitate foarte distractiva sa iesiti impreuna la cumparaturi. Puteti lucre ca o echipa, va puteti sfatui si in acest mod poti afla si nevoiele familiei tale (pe care, e posibil sa le mai fi neglijat) poti afla cum li s-au mai schimbat gusturile in materie de haine, mancare sau carti a celor din familie, plus multe altele.

7.     Rezerva-ti o jumatate de ora inainte de a-i culca pe copii pentru a-i asculta.
Nu este nimic mai frumos decat sa te cuibaresti in pat langa ei sa-i indeamni sa povesteasca ce-au facut in ziua respective. Astfel, prin faptul ca impartasiti lucruri solidificati acea punte de comunicare c ear trebui sa se metina si mai tarziu pentru a avea o relatie sanatoasa. De asemenea puteti sa cititi impreuna povesti. Asa ii vei dezvolta gustul pentru lectura, lucru de care copii de azi cam duc lipsa;

8.    Spune-le in fiecare zi ca-i iubesti si lauda-i când fac un lucru bun.
Acet lucru este valabil pentru toti cei din familie. Este deosebit de frumos si constructiv sa apreciezi pe cineva cand face un lucru bun si sa ii si exprimi acest lucru cu acea ocazie. Desi, la prima vedere s-ar spune ca nu trebuie sa abuzam de sintagma ,,te iubesc”, in astfel de cadru familial, este mai mult decat binevenita. Zilnic daca se poate!

Gandeste pozitiv

1 thought on “8 sfaturi pentru a petrece mai mult timp cu familia

Comments are closed.